Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За арестите в Хонконг е отговорен съперникът на Ху

Завързан в полицейско одеяло практикуващ Фалун Гонг бива откаран към самолета за депортиране обратно в Тайван, летище Хонконг, юни 2007 г. (Epoch Times)

Mария Чу, Epoch Times- Чикаго

Инцидентът с незаконно депортираните стотици туристи от летище Хонконг се оказва, че е замисъл на Зенг Чингхонг, вицепрезидент и съперник на настоящия лидер на Китай Ху Джинтао. Актът е проява на политическата борба между Пекинската и Шанхайската фракции, както и на отмъщение към практикуващите Фалун Гонг, които продължават да завеждат съдебни дела срещу лидери на преследващия ги комунистически режим.

Полицията завързва в полицейско одеало практикуващ Фалун Гонг, летище Хонконг, юни 2007 г. (Epoch Times)
Полицията отвежда практикуваща Фалун Гонг към самолета за депортиране обратно в Тайван, летище Хонконг, юни 2007 г. (Epoch Times)

На близо 1 000 привърженици от медитативната практика Фалун Гонг незаконно не бе разрешено да влязат в Хонконг за 10-годишнината от преминаването му в ръцете на комунистически Китай, като към много от тях отношението бе грубо.

Според Асоциацията на Фалун Дафа [Фалун Гонг] в Тайван (Taiwan Falun Dafa Association), между 24-и юни и 1-и юли поне 527 привърженици на Фалун Гонг са били върнати обратно в Тайван от международното летище в Хонконг.  

Освен това, влизане в Хонконг е било отказано и на практикуващи Фалун Гонг от Макао, Япония, Филипините, Австралия, Нова Зеландия и Съединените щати, като общият брой на недопуснатите в Хонконг достига около 1 000 души.

Целта на пътуването на привържениците на Фалун Гонг била да вземат участие в годишния 1-во юлски продемократичен парад на Хонконг.

Бившата британска колония беше предадена на Китай на 1-и юли 1997 г. под споразумението "една държава, две системи". Традицията за 1-во юлски продемократичен парад бе започната през 2003 г., когато около 500 000 души излязоха по улиците на Хонконг в  протест на опитите на централния китайски режим да наложи на само-администриращия се район закони за национална сигурност, които жителите на 6-милионния град вярваха, че ще застрашат правата им, защитени от законите на Хонконг.  

Черен списък

Тереза Чу (Theresa Chu), практикуваща Фалун Гонг от Тайван, адвокат в Ню Йорк и изпълнителен директор за азиатския регион на Фондацията по човешки права (Human Rights Law Foundation), беше първата жертва на акцията за изключване на Фалун Гонг от участие в годишния про-демократичен парад.   

След като й бе отказано влизане в Хонконг, тя оповести за изтекла от авиокомпания информация с анонимно имейл-съобщение, което потвърждава съществуването на черен списък с имената на практикуващи Фалун Гонг. Името на авиокомпанията тя не съобщи, с оглед да предпази своя източник.

В съобщението се казва, че г-н Алън Чан Ман-лън (Alan Chan Mang-lun), служител от Отдела за имиграция на летище Хонконг, е извикал в 5 часа следобед на 25-и юни за разговор служители на същата авиокомпания относно "въпроса за възпрепятстване влизането на Фалун Гонг в Хонконг ", искайки тази авиокомпания да информира своите партньорски компании в Тайван за нареждането. В съобщението привържениците на Фалун Гонг са класифицирани като "нежелани от Хонконг пътници ".   

Въпреки спешно внесения иск на Асоциацията на Фалун Дафа [Фалун Гонг] в Хонконг (Hong Kong Falun Dafa Association) до Върховния съд на Хонконг с апел за спиране действията на емиграционните служби, задържането на практикуващите Фалун Гонг продължило.

Говорителят на Асоциацията на Фалун Дафа в Хонконг (Hong Kong Falun Dafa Association), Кан Хун-чунг (Kan Hung-cheung), каза, че инцидентът ясно показва дискриминацията срещу Фалун Гонг: "Две неща са ясни. Първо, Отделът за емиграция несъмнено има черен списък на Фалун Гонг. И второ, на тези хора им бе отказано влизане единствено заради техните Фалун Гонг убеждения; това е дискриминация срещу Фалун Гонг.".  

Насилие

Насилие и грубиянщина бяха описани от много депортирани от международното летище в Хонконг.

Те са били задържани от над 100 униформени емиграционни служители и полиция на международното летище Хонконг, някои от които в пълно бойно снаряжение.

Много от привържениците на Фалун Гонг, сред които граждани в своите 80 години, докладваха контузии по ръцете и краката си, причинени от насилственото блъскане или влачене. Някои са били завързани в специални полицейски одеяла и откарани на колички.

Според г-н Чен от град Пинг Тунг, Тайван (Ch'en, P'ing Tung) дори неговата 8-годишна дъщеря била качена насила обратно в самолета; детето било в ужас и не спряло да плаче през цялото време.  

Голяма част от Фалун Гонг практикуващите се оплакаха, че по време на тяхното задържане на летището не им било разрешено да отидат до тоалетната, и единствено след  многократните им молби служителите неохотно се съгласявали, като лично ги отвеждали и упражнявали постоянен надзор.

Имало също други пътници, чийто имена съвпадали с тези на практикуващите Фалун Гонг и на тях също им било отказано влизане в Хонконг.

Второто ‘аз’ на Джиянг Земин

Смята се, че тези извънредни мерки са свързани с честванията на 10-годишнината от връщането на Хонконг на Китай.

За изненада на всички, в тези чествания не взима участие Зенг Чингхонг (Zeng Qinghong) - най-влиятелният политик на Хонконг, вицепрезидент на Китай и съперник на настоящия лидер Ху Джинтао (Hu Jintao).    

Д-р Донг Ли (Dong Li), политически анализатор към базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия Ню Танг Дайнести (New Tang Dynasty Television / NTDTV), каза че именно Зенг стои зад масовите депортирания. Неговото отсъствие се смята за преднамерено и за част от по-голям замисъл.

Честването на годишнината трябваше да получи изключителното внимание и на двете администрации - в Пекин и в Хонконг, така че да се представи в най-добра светлина  концепцията "една държава, две системи". Според надежден източник от Пекин, вицепрезидентът Зенг, който е начело на Координационната ръководна група по хонконгските дела (Coordinating Leading Group on Hong Kong Affairs / CLGHKA), първоначално планувал да посети Хонконг заедно с Ху, за грандиозно съвместно  появяване на 1-и юли на двамата високопоставени политици.    

Но планът бил тихомълком променен, каза източникът.

Според държавната медия на Китай Зенг е посетил изложба в столичния музей на Пекин, посветена на постиженията на Хонконг през последните 10 години. След което името на Зенг напълно изчезнало от медиите.

Зенг, известен сред колегите си като "убиецът с черната маска", бе наречен от анализатора Уили Лем (Willy Lam) "второто аз" на бившия китайски комунистически лидер Джиянг Земин (Jiang Zemin). Той бил близък съветник и партньор на Джиянг в борбата му за власт, включително срещу лидера Ху Джинтао (Hu Jintao) и премиера Уен Джиабао (Wen Jiabao).  

Съперничеството между двете фракции - Пекинската на Ху и Шанхайската на Джиянг - се откроява за пръв път през 2005 г. при конфликта в Хонконг, когато Пекин реши да уволни родения в Шанхай изпълнителен директор на Хонконг Тунг Чии-хуа (Tung Chee-hwa).     

Според Ли, депортирането на практикуващите Фалун Гонг е поредното проявление на това съперничество. Той каза, че с предизвикването на тези неприятности в навечерието на първото посещение на Ху в Хонконг, Зенг цели да унизи и подразни Ху.  

Освен създаването на пиар проблем за Ху, Зенг има намерението да замеси директно Ху в преследването на Фалун Гонг, като обвърже посещението му в Хонконг с отказа на практикуващите Фалун Гонг да влязат в Хонконг, смята Ли.

Срещу Джиянг е заведено дело и в Хонконг

Досега привърженици на Фалун Гонг са завели много дела по света срещу бивши и настоящи китайски служители относно преследването на Фалун Гонг, като Джиянг Земин и Зенг Чингхонг често са главните обвиняеми.

Според Ли, задържането на привърженици на Фалун Гонг на аерогарата в Хонконг е и акт на отмъщение към тези съдебни дела.

На 28-и юни двама хонконгски практикуващи Фалун Гонг – г-н Чу О-минг (Chu O-Ming) и г-ца Фу Шуинг (Fu Xueying) – са подали молба във Върховния съд на Хонконг за гражданско дело срещу трима китайски лидери:  Ли Ланчинг (Li Lanqing) - бивш вицепремиер и бивш ръководител на Управление 610*, срещу Луо Ган (Luo Gan) - учредителен член и президент на Управление 610, и срещу Джиянг Земин.

Молбата за това дело е била приета от Върховния съд на Хонконг и първото прослушване е насрочено за 8-ми ноември.

Международна загриженост

Инцидентът със забраната на практикуващите Фалун Гонг да влязат в Хонконг беше широко отразена от световните медии, като световната общественост прояви загриженост относно функционалността на концепцията "една държава, две системи".

Г-н Дейвид Kилгор (David Kilgour), бивш член на канадския парламента и бивш държавен секретар по въпросите за тихоокеанския район на Азия, написа отворено писмо до изпълнителния директор на Хонконг Доналд Цанг (Donald Tsang) относно отказа на нюйоркската адвокатка Тереза Чу да влезе в Хонконг. Г-н Килгор поиска от Цанг да направи коментар по инцидента, като се спре най-вече на въпроса за значението на този инцидент за посетителите на Олимпиадата в Пекин.

Г-н Едуард Макмилан-Скот (Edward Mcmillan-Scott), вицепрезидент на Европейския парламент, каза че бил шокиран от инцидента, който според него показва летливостта на китайския режим относно обещанията си за "една държава, две системи".

Професор Чию Чию-лиянг (Chiu Chui-liang), научен съветник към Университета на Куинсленд (University of Queensland) в Австралия и директор на тайванската асоциация в Австралия, каза, че всички пътували за Хонконг привърженици на Фалун Гонг са били с валидни визи и не би трябвало да бъдат третирани като престъпници. Инцидентът показал, че хонконгското "една държава, две системи" напълно се е провалило, каза той.

Относно инцидента в Хонконг се проведоха мирни митинги в Австралия, Япония, Нова Зеландия и Съединените щати, организирани от привърженици на Фалун Гонг. Те протестираха срещу акта на Хонконг да използва съставения от китайския режим черен списък с имена на практикуващи Фалун Гонг, и срещу прилагането на ненужно насилие в процеса на депортиране.

* Управление 610 е изпълнителен орган, създаден от бившия лидер на ККП и Китай Джиянг Земин (JiangZemin), със специфичната цел преследване и унищожаване на медитативната практика Фалун Гонг. Наподобяващо немското Гестапо, Управление 610 стои над правителството и над всички политически и юридически звена в Китай.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!