Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нечестните Игри на Пекин

„Трябва да нанесем тежък удар на неприятелските сили както в страната, така и извън нея”, се оказва действителният отговор на Пекин към изразената още през 2001 г. загриженост на Генералния директор на МОК относно сериозността на въпроса с човешките права в Китай.

Когато Международният олимпийски комитет (МОК) реши през 2001 г. да даде на Китай Олимпиада 2008, Генералният директор на МОК, Фрасоа Карард (Francois Carrard) предупреди, че въпросът с човешките права е „сериозен проблем”.

„Ние поемаме риск, с искрената и гореща надежда, че след седем години ще видим много промени”, каза г-н Карард пред The Observer.

Само една година ни дели от Олимпиада 2008, а обещаните от китайската комунистическа партия промени не са се осъществили. Според Amnesty International вместо подобряване на човешки права, Олимпиадата работи като катализатор за повишаване на задържанията без съдебни процеси, с което Пекин опитва да си придаде „порядъчен” вид.

„Ако китайските власти и Международният олимпийски комитет са сериозни относно това, Олимпиадата да има ‘траен положителен ефект’ за Китай, те трябва да са загрижени, че игрите се използват като предлог за задълбочаване и разширяване формите на задържания, които от дълги години са в дневния ред за реформи на Китай”, каза Катрин Бабер (Catherine Baber), заместник-директор за Азиатско-тихоокеанския регион на Аmnesty International.

Пекин започна да затяга положението още миналата година, когато излезе декларацията на китайския министър за обществена сигурност Жу Йонканг (Zhou Yongкang), където се казва, че полицията трябва „да защитава политическата и социална стабилност".

„Трябва да нанесем тежък удар на неприятелските сили както в страната, така и извън нея”, каза г-н Жу.

Според Ричард Спенс (Richard Spence), кореспондент на Daily Telegraph в Пекин, китайският министър прилага списъка на онези, които държавата разглежда като нейни основни врагове, описани от г-н Жу като всеки, който провокира „разeдинение и религиозен екстремизъм”. От тогава нарастват репортажите за задържания и домашни арести.

Освен обичайните заподозрени като практикуващите Фалун Гонг, тибетците, християните и угурите, такъв индивидуален „главен враг” е 50-годишният Йе Гуожу (Ye Guozhu), който излежава четиригодишна присъда заради кампанията си срещу прогонванията на граждани от Пекин, за освобождаване на терени за олимпийски строителни обекти. Както бе съобщено, наричаният от активистите "олимпийски затворник" страда от здравословни проблеми, които са в резултат на побоищата с електрически палки от пазачите в затвора Чаобай (Chaobai) в Пекин. Amnesty International каза, че го смята за политически затворник и призова за неговото незабавно освобождаване.  

Адвокатът по човешките права Гао Жишенг (Gao Zhisheng) бива също преследван, като се намира под домашен арест, след като през декември 2006 г. беше осъден за 'подстрекателство срещу властта'. За четиримесечния си период престоян в затвора, адвокат Гао каза, че е бил вързан за железен стол и с белезници, като с часове ярка светлина била насочена към очите му. Американският съвет на съдебните адвокати (The American Board of Trial Advocates) покани адвокат Гао да отиде в САЩ, за да получи своята награда за смелост в отстояване на правото в Китай. Но тъй като Гао и семейството му са под домашен арест, невероятно е той се отзове на тази покана.

Наскоро бяха задържани и активисти на свободата на словото, включително семейството на Ху Джия (Hu Jia) и Зенг Джинян (Zeng Jinyan), които имаха визи за Европа за два месеца, но бяха арестуване на път за летището. Според „Репортери без граници” те са били обвинени в „заплаха за националната сигурност” и са били поставени под домашен арест, като организацията спомена, че „Ху и съпругата му Зенг са добре известни със своята активност относно човешките права”.

Наскоро Зенг, която е редовен блогър, беше включена от списание Time в неговия списък на 100-те най-влиятелни хора в света.

Shar Adams, Epoch Times– Australia

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!