Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шанхайската клика се разпада след смъртта на политик №6

Шанхайска клика

‘Елитът‘ на разпадащата се Шанхайска клика - лидерът Джиянг Земин (Jiang Zemin, в средата) - бивш генерален секретар на ККП и държавен глава на Китай (до 2002 г.), със своите протежета - починалият наскоро Хуанг Джу (Huang Ju, политик №6 в Китай, вляво) и Джия Чинглин (Jia Qinglin, политик №4). (APF)  

Zhang Haishan, Epoch Times

Смъртта на шестия по сила политик в Китай, Хуанг Джу, и дезинтеграцията на Шанхайската клика нарушиха първичния политически баланс на ККП, съобщиха анализатори. Очаква се политическата власт в Китай да премине кратък процес на реформи, вероятно една сравнително хаотична фаза. Поставени в новата ситуация, разнообразните клики ще трябва да преразгледат положението си и да се преустроят.

Неотдавна британският Times съобщи за смъртта на Хуанг Джу (Huang Ju), официално известен като политик №6 в йерархията на китайската комунистическа власт. В публикуваното от устата на ККП - агенция Шинхуа (Xinhua) – възпоменание, президентът Ху Джинтао (Hu Jintao) и неговият съратник, премиерът Уен Джиабао (Wen Jiabao) не прекалиха с ласкателствата. Напротив, тяхното съобщение изложи само фактите около неговата смърт, без да включва изявления за печал и определения като "великият" или "революционерът".  

Починалият Хуанг Джу бе ключов лидер в Шанхайската клика. Сред членове на Постоянния комитет на Политбюро на ККП, Хуанг има най-близка връзка с бившия китайски диктатор Джиянг Земин (Jiang Zemin). Джиянг Земин, Хуанг Джу и отстраненият миналата година от поста си Чен Лиангию (Chen Liangyu) бяха "Железният триъгълник" на Шанхайската клика.   

Използвайки смъртта на Хуанг, Ху и Уен всъщност обявиха цялостната дезинтеграция на Шанхайската клика. След като Ху и Уен установиха своя режим, политическото положение в Китай представляваше бойно поле на две главни силови групи: едната, водена от Ху и Уен, и съставена от лидери на бившата младежка организация на китайската комунистическа партия (ККП), от държавници-интелектуалци и от бившата Пекинска клика; и другата, Шанхайската клика, начело с бившия лидер Джиянг Земин и няколко държавници, близки привърженици на бившия Съветски съюз.

В началото на своето управление Ху и Уен бяха по-слабата страна и техните нареждания не можеха да стигнат по-далече от офиса им. Но неотдавна те обърнаха ситуацията на 180 градуса, като инициираха "антикорупционната" си кампания.    

Шанхайската клика бе на ръба на своя срив. Чен Лиангию бе изваден от "Железния триъгълник" като бе освободен от поста си, Хуанг Джу бе сериозно болен, а Джиянг Земин - вече на възраст и слаб. Смъртта на Хуанг Джу представляваше провъзгасяване на срива на Шанхайската клика от историческата сцена; то беше сигнал за нейната пълностна дезинтеграция.

Анализатори посочиха, че смъртта на Хуанг и дезинтеграцията на Шанхайската клика нарушиха първичния политически баланс на ККП. Очаква се политическото положение в Китай да премине кратък процес на реформи, вероятно една сравнително хаотична фаза. Поставени в новата ситуация, разнообразните клики ще преразгледат положението си и ще се преустроят.

Като например секретарят на Общинския комитет на партията в Пекин Лиу Чи (Liu Qi). Той се възползваше от гърба на кликата на Джиянг, но по време на партийната среща в Пекин през май показа лоялност към Ху. Като каза, че по всяко време и при всякави обстоятелства ще поддържа  с високо съзнание властта на Централният комитет и ще подсигурява гладкото изпълнение на нарежданията на Централния комитет в Пекин. В цялата своя реч той не спомена нито веднъж "Трите представителни" на Джиянг, което показа, че хората в кликата на Джиянг се предават един по един.  

Лиу успя да запази поста си на секретар на Общинския комитет на партията в Пекин. Стари групировки в кликата на Джиянг, включително и секретарят на партийния комитет на провинция Гуандонг (Guangdong), Джанг Деджиянг (Zhang Dejiang) и кметът на Шанхай Хан Дженг (Han Zheng), са в подобна ситуация като Лиу.

В същото време, смъртта на Хуанг постави под огромен натиск друг един любимеца на Джиянг – политик №4 в Китай, Джия Чинглин (Jia Qinglin). Двамата – Джия и починалият Хуанг - бяха любимците на Джиянг. За хората, те бяха също и най-прословутите корумпирани държавници в страната.

Думите на Ху и Уен във възпоменанието им към Хуанг всъщност дадоха знак на Джия за отстъпление. Ако той откаже да напусне, може да му се случи неприятност. Затова Джия е най-депресираният от смъртта на Хуанг.   

След разпадането на кликата на Джиянг, наяве ще излезе и влиянието на „принцовете” (децата на върховните политически титуляри в пенсия или все още управляващи). Според анализаторите класата на „принцовете” няма обединяващ политически интерес. Те ще имат само малки местни борби за интереси. Като цяло, за тях ще е трудно да оформят нова сила, съперничеща на Ху и Уен. Напротив, ако Ху и Уен имат умението да управляват както трябва, има вероятност мотивираните от печалба „принцове” да бъдат по-скоро използвани от Ху и Уен.  

Например, секретарят на Общинския комитет на партията в Шанхай и представител на „принцовете” Кси Джинпинг (Xi Jinping) контролира за Ху и Уен основния лагер на Джиянг. Беше съобщено, че Кси поема този пост след случая с Чен Лиангию. Кси отстрани 500 корумпирани държавници в Шанхай и започна да помита остатъците от кликата на Джиянг.     

След като се справиха с Шанхайската клика, Ху и Уен се оказват на прага на едно принудително преустройство в навечерието на XVII-я национален конгрес на ККП. Сега най-голямото политическо предизвикателство, с което ККП трябва да се справи, идва от народа. С разрушаването на околната среда, с погазването на човешките права и дълго време натрупващото се социално напрежение, кипящото недоволство на масите може да изригне по всяко време.

Постоянното преследване на Фалун Гонг доведе до огромен политически кръвопролитен дълг. Кой ще заплати за него? Всичко това ще се идправи с цялата си острота пред Ху и Уен. Това са основните и най-сериозни проблеми на народа, които Ху и Уен ще трябва да погледат право в очите.

Ето защо анализаторите смятат, че Ху и Уен ще могат да се справят с така създалата се ситуация преди свикването на седемнадесетия конгрес, единствено следвайки "Волята на Небето и народа".  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!