Горанов и Дончев са отговорни за признатата измама с икономическата статистика – „Стигнахме важен бенчмарк за всяка бананова република - несигурни статистически данни”

След скандалите с хазарта, Н18 и махането на фиксирания курс на лева , финансовият министър Владислав Горанов надмина себе си и въвлече държавата в огромен скандал за фалшифициране на статистически данни за икономиката – от там на бюджета и всички останали показатели. След като НСИ си призна за нечуваната история с лъжата пред ЕС и България, няма как от отговорност да се измъкне и ресорния вицепремиер по статистиката Томислав Дончев.

   Нелепи са оправданията с променената методика на европейските ни партньори, след като тя не е накарала никоя друга държава да си позволи подобни измами, още повече шефка на Евростат е българка – бившата ръководителка на родния НСИ.
    
Самият Дончев обаче продължава да твърди, че няма манипулация на данните за БВП и дори се закле в здравето си. „Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават”, обяви  той пред Nova. „Имаше среща на НСИ и Агенция Митници и там бяха категорични, че няма изкривяване на данните", коментира още Дончев.

Напомняме, че от НСИ сами признаха, че изнесената от тях статистика за растежа на БВП „не е съвсем точна”. “Проблем с данните за българския внос все пак има, както твърдеше проф. Румен Гечев от БСП”, посочиха статистиците на срещата им с митничарите. Според тях става въпрос за промяна при подаването на митническите декларации, „свързана с новото съюзно митническо законодателство, в сила от януари 2019 г.”, което обаче не донесе такива разминавания в отчетите на другите страни-членки.

В съобщение на своя сайт от института посочиха също, че наистина има разминаване в числата за  тримесечната статистика, но "експертите са категорични, че данните не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно".  От НСИ посочиха, че на  5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт за 2019 г.

„Въпреки всичко, и позицииките на НСИ, и мълчанието на БНБ и МФ, някой, който е на официална позиция, има ли идея какъв е БВП на страната за 2019 г?”, запита на Фейсбук страницата си икономистът Бисер Манолов. „Март ще излязат предварителните данни. Това не е тъпо, нито смешно, това е абсурдно. Че то ще се наложи и ревизия на бюджета за 2019 г. Изпокрили са се като мишки. 'Айде малко по-мъжки”, посочи той.

„Стигнахме важен бенчмарк за всяка бананова република - несигурни статистически данни”, написа пък икономистът Стоян Панчев.

БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

Фалшив доклад по Натура 2000 разбуни духовете в България и Брюксел

20,2 млн.лв. народна пара взеха финансиралите бутика на дамата от Барселона, заради еврофондовете влизат в ресора на Кьовеши

Източник/ци: https://19min.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...