Ако все още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск

.

Не са малко режимите, които са омърсили ръцете си с репресии в името на демокрацията и благоденствието на нацията. Когато в наше време се случва нещо подобно, то буди опасения и страх. Някои все още дават за пример Пиночет и хунтата в Чили, но забравят жертвите на същата хунта.Насилието е скритата философия на управлението. Властта се страхува и използва силовите структури за репресивни мерки с цел сплашване.

Преди много години в съветска Русия „железният“ Дзержински казал: "Ако все още не сте в затвора, това не е ваша заслуга, а наш пропуск." Колко актуално…

Пуснете телевизора и ще видите въоръжени до зъби мъжаги с маски на лицата, които арестуват хора в различни райони на страната. Опитайте се да се поставите на мястото на арестуваната от цял взвод антитерористи шефка на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева. Не сте забравили и кметиците на "Младост" как бяха проснати като терористи по очи на асфалта. Също и задържанията на килограм по села и паланки. Зад тези действия стоят Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Борба с престъпността трябва да има, но не и по начин, който всява страх сред населението и разчиства сметки с неудобни на властта. Иначе двете институции съвсем ще заприличат на извънредните органи, познати от времето на „червения терор“ в СССР и „кафявите ризи“ в Германия през 30-те години.

На 24 август 1572 година във Франция се случва Вартоломеевата нощ. Хугенотите са клани като прасета, за да бъдат превъзпитани от властта на краля в католицизма…

30 юни 1934 година е белязан от „Нощта на дългите ножове“ в Германия. Хитлер се разправя с доскорошните си приятели щурмоваците на Рьом. Те са обвинени в заговор за преврат. Което странно напомня всекидневните крясъци на пеевските медии за заговори срещу сегашното правителство и власт. Случайно ли?

Да не забравяме и Кристалната нощ – антиеврейският погром в Германия. Действат националсоциалистически формирования, пълнят се първите концлагери.

Жестоки чистки бележат 30-те години и в Съветския съюз. Вихри се Големият терор, разпореден от Сталин с цел противодействие на предатели и заговорници в подготвян преврат. За една година са осъдени на смърт и изпратени в лагерите в Сибир над 2,5 млн души. Сред тях лекари, учени, инженери, работници и представители на изкуството и културата. Периодът е наречен „ежовщина“ на името на Николай Ежов, ръководител на НКВД. Задържаните са били категоризирани. „Първа категория“ – да се разстрелват веднага. „Втора категория“ – да се съдят от специализирани съдилища и изпращани в лагери.

Маккартизмът в САЩ. Мракобесното течение действа през 40-те и 50-те години на ХХ век. Повдигат се обвинение в подривна дейност и заговор, в много случаи без никакви доказателства, или скалъпени такива от свидетелски показания. Активно действа тогава Федералното бюро за разследване – ФБР. Маккартизмът, наричан така на името републиканския сенатор Джоузеф Маккарти, който раздухва опасността от шпиониране на съветските тайни служби и заплаха от проникване на комунизма. Ударени са политически опоненти, също и стотици филмови дейци, писатели и пр.

Изброените примери характеризират диктаторски режими. Първите признаци са разширяване пълномощията на прокуратура и силови структури.  

Това става у нас. През ноември 2019 г. повече правомощия бяха дадени на жандармерията. През 2018 г. правителството разшири правомощията на ДАНС.

Преди дни депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха законопроект за промени в закона за Държавна агенция ”Разузнаване”. По познатия вече способ - чрез преходните разпоредби, се предлагат промени също в закона за ДАНС, в закона за движение по пътищата, закона за електронните съобщения и закона за противодействие на тероризма.

За неограничените правомощия на главния прокурор, Специализираната прокуратура и Специализирания съд да не говорим. Те се превърнаха в основен инструмент за натиск, все по-често срещу опоненти на властта.

Арестите и повдигането на обвинения целят внушаване на страх и демонстрацията на сила. Медиите са пълни с репортажи, новини, коментари и анализи за „правилните действия“ на въпросните структури. В центъра на „железния юмрук“ са прокуратурата и придружаващите я ДАНС, МВР, КПКОНПИ, НАП и пр. Над тях е главният прокурор. До него премиерът, който призна: „Разбрали сме се, че ще се размаже всичко, което цапа въздух, вода и земя. Така ще се прави. С този прокурор се разбрах да се размаже всичко живо, което си е позволило да цапа. Всички служби са впрегнати в тази сфера“.

Гешев се усети, че това „разбрали“ издава четата и се опита да се разграничи, като заяви, че никой не може да му нарежда какво да прави. И без нареждане знае „червената нишка“…

И още. През пролетта на 1925 година журналистът Йосиф Хербст „изчезнал безследно“, след като разкрива престъпни действия на правителството.

На 15 май 1925 г. Гео Милев е извикан за „малка справка“ в полицията и повече не се завръща…

Руският музикален гений Дмитрий Шостакович, изразявал несъгласие с диктатурата на Сталин, пет нощи стоял с куфар пред асансьора в кооперацията, очаквайки да го арестуват.

Преди дни в столицата на Чехия преименуваха площада пред руското посолство на името на Борис Немцов, руският опозиционер, който критикуваше политиката на Кремъл и бе разстрелян на 27 февруари 2015 г. в центъра на Москва.

Какво правим ние, днешните българи, останали по различни причини в страната си? Какво?!

Д-р Димитър Попкутуев

Източник/ци: https://frognews.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...