БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация с данните на НСИ

БСП иска оставките на Борисов и Горанов заради манипулация със статистически данни, според ГЕРБ причината е в еврозоната. 

"Вчера Националният статистически институт публикува прессъобщение, което излезе в медиите със заглавието: "НСИ призна неверни данни за БВП". Това заглавие е неточно, тъй като те се подават от Агенция "Митници" и респективно от българското правителство. Свидетели сме на ситуация, в която НСИ признава за неверни данни от правителството“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев от трибуната на Народното събрание. По думите му в целия свят се работи с предварителни данни и оценки, но сега изведнъж НСИ въвежда нова световна мода в статистиката – никакви предварителни прогнозни данни и оценки.

„Разликата между 3,5 % и 0,8 % е абсолютна статистическа трагедия. Това, уважаеми колеги, не е статистика, това е национална лотария. Това е търкане на талончета или колело на късмета“, коментира още проф. Гечев. Депутатът от левицата подчерта, че в прав текст се казва, че графиците от НСИ и Агенция „Митници“ се разминават и логическата загадка е как така са били разсинхронизирани данните.

„Уважаеми колеги, след като НСИ обявява, че има асинхронност, след тази трагедия, ние ви казваме, при пълна синхронност, премиерът и министърът на финансите да си подадат оставките“, заключи Гечев. 

Румен Гечев излезе с декларация и миналата седмица, като обвини кабинетът в манипулация на статистическите данни. Тогава професорът заяви, че България лази по дъното на ЕС. 

От ГЕРБ отговориха.

БСП за пореден път се опитаха да атакуват с неверни данни и внушения влизането на България в еврозоната, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. По думите му внушенията, че има манипулации за данните за БВП, не трябва да бъдат толерирани. 

"Не бива да даваме гласност на фалшивите новини. Народното събрание не може да бъде такъв проводник. Трябва ясно да заявим и да отчетем растежа на българската икономика, на българските доходи, растежа на българския износ. Затова на 5 март, когато излязат окончателните данни ви призовавам да прочетете какво са казали колегите от НСИ и Агенция "Митници", заяви Иванов. 

Той посочи, че всякакви такива внушения могат единствено да навредят на България и на българския бизнес.

"Ще го приема по-скоро за неинформираност, отколкото за злонамереност от страна на колегите, които изнасят тази информация", посочи още Иванов. Според него много безотговорно би било, ако народен представители манипулира неща, които биха попречели на България и на българския бизнес и на гражданите.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Научете за преследването на Фалун Гонг от ККП (Китайската комунистическа партия)

Преследването на Фалун Гонг: Насилствено потискане на 100 милиона души

Настоящите събития в Китай предоставят ясен избор на длъжностните лица и гражданите в страната, както и на хората по цял свят: подкрепа или противопоставяне на преследването на Фалун Гонг. Историята ще запише избора на всеки човек.

Необходимо ли е да се осъди комунизма: Фотоархив на комунистическите зверства

ДЕВЕТ КОМЕНТАРА ЗА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Осъдете комунизма, напишете заявление и Вие...