Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Цивилизоваността на едно общество се измерва и с отношението му към възрастните хора

Георги Папакочев, "Дойче веле"

Във все по-засилващата се треска за злато, мнозина позабравиха, че тези пенсионери всъщност са собствените им родители, техните баби и дядовци. Че тези хора минимум 20 години са ги хранили, обличали и плащали образованието им, построили са им къщите и апартаментите, купили са им новите автомобили, гледат им децата и дори на преклонна възраст продължават да им помагат. Забравили са, а и вероятно никога не им е казвано, че цивилизоваността на едно общество се измерва и с отношението му към възрастните хора.

По случайно съвпадение в навечерието на 46-тия конгрес на БСП, Европейската комисия обяви своя нов план за действие, озаглавен „Добри старини в информационното общество”.

Планът е придружен от програма в размер от 1 милиард евро за инвестиции в информационните и комуникационни технологии, насочена към подобряване живота на възрастните в дома, на работното място и в обществото. Според комисията новата инициатива ще помогне на застаряващото европейско население да остане активно за по-дълъг период от време и да води по-независим живот. Очакванията на Европа са за по-добро качество на живота и социално участие на хората от третата възраст, нови бизнес възможности за европейската промишленост, по-ефикасни и по-персонализирани здравни и социални дейности.

Просто Старият континент си е направил сметката, че към 2020 г. една четвърт от населението в ЕС ще надхвърли 65 години. Разходите за пенсии, здравни и дългосрочни грижи ще нараснат до 8% от БВП на общността през следващото десетилетие, а към 2050 г. ще се увеличат тройно. Не е изпуснат и факта, че възрастните европейци са важни потребители, чието общо богатство надхвърля 3000 милиарда евро!

В най-бедния и най-нов член на ЕС – България, нещата са диаметрално противоположни. И то не по отношение броят на все по-увеличаващите се възрастни хора, а поради техните унизително ниски пенсии, които ги обричат на бедно и недостойно съществуване. Защото със 75 евро на месец, какъвто е усреднения доход на българския пенсионер, би могло да се преживее само на хляб и мляко, но без лекарства, без отопление, дори и без обикновения домашен телефон. Притежаването на т.нар. „Информационни и комуникационни технологии” е не само практически непостижимо за тази категория европейци, но то би прозвучало и смехотворно за хора, които 18 години след прехода продължават да „подпомагат” жалкото си битие с ровене в кофите за боклук или с откровена просия.

На конгреса на БСП премиерът и партиен лидер на социалистите Сергей Станишев даде дума да играе докрай хорото, на което се е хванал – обещание, което освен асоциации за стайно ковьорче с избродиран потропващ луд гидия с калпаче, поражда и въпроса – защо от това хоро отсъствуват възрастните, дори вече и т.нар. „червени бабички и дядовци”? И защо всеки четвъртък от половин година те ожесточено протестират пред Министерския съвет за по-високи пенсии и условия за нормални старини?

Вероятно тъкмо на тези въпроси са се опитали да отговорят социалистите, които най-сетне решиха да се погрижат за обикновено най-верните си избиратели, чиято подкрепа напоследък губят. В приетите на конгреса „Приоритети в управленската политика”, те обещаха до края на мандата за актуализация на пенсиите да бъдат похарчени допълнителни 500 милиона евро, с което в навечерието на местните избори тази есен са решили не да напълнят джобовете, а по-скоро да нахранят душите на възрастните „с вяра”, както казваше пролетарския поет.

Защото не друг, а председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов, който е и член на партия в управляващата коалиция, припомни на червеното хоро и неговия хороводец, че осъвременяването на пенсиите от октомври е риск за хазната и едно повишение на сегашните най-ниски пенсии с 20 евро ще струва на бюджета около 100 милиона евро само за 2007 г., а в перспектива за осъвременяването на всички пенсии ще са нужни годишно над 350 милиона евро – сума, която държавата на този етап едва ли може да си позволи.

Всъщност значителна част от младото поколение в България, обърквано постоянно от безумни тези по отношение на възрастните хора, продължава да приема, че пенсионерите са богати мошеници, които лъжат и изнудват държавата, а хората в работоспособна възраст са принудени със своя труд да ги изхранват. Подобни нечовешки дивотии се разпространяваха по медиите не само някога от комунистите, но след прехода и от един тъмно син министър-председател, а днес и от самия социален министър от БСП.

Във все по-засилващата се треска за злато, мнозина позабравиха, че тези пенсионери всъщност са собствените им родители, техните баби и дядовци. Че тези хора минимум 20 години са ги хранили, обличали и плащали образованието им, построили са им къщите и апартаментите, купили са им новите автомобили, гледат им децата и дори на преклонна възраст продължават да им помагат. Забравили са, а и вероятно никога не им е казвано, че цивилизоваността на едно общество се измерва и с отношението му към възрастните хора.

Но...за пенсионерите място в социалното българско чалга-хоро очевидно скоро няма да има. Там ще потропват юначетата с овчи калпачета, докато самите те остареят. И докато един ден и те не се надвесят над боклукчийската кофа или не протегнат ръка за милостиня.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!