Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ККП осъди на смърт бивш директор на Управлението по храни и лекарства

Бившият директор на китайското държавно Управление по храните и лекарствата е бил осъден на смърт от Междинен народен съд №1 в Пекин, съобщиха неотдавна China News и China Court на своите уебсайтове.

Анализатори изтъкват, че китайската комунистическа партия (ККП) е използвала случая със смъртното наказание на Джън Сяою (Zheng Xiaoyu), за да внесе успокоение у международната общественост относно загрижеността и порицанията за изнесените от Китай заразена храна, развалена храна за домашни любимци и фалшиви лекарства.

Джън Сяою (Zheng Xiaoyu), бивш директор на китайското Управление по храните и лекарствата, осъден от ККП на смърт за корупция.

Джън бе съден по осем обвинения за подкупи и три за неизпълнение на служебните си задължения. Съдът обвини Джън в приемането на подкупи, възлизащи на общо 6.45 млн. юана (850 000 щ.д.).

По време на съдебния процес Джън призна за взетите подкупи, но отрече обвиненията за неизпълнение на служебните му задължения. Той приложи значително количество информация и относно дейността на Цао Уенджуан (Cao Wenzhuang), бивш директор на Отдела за регистриране на лекарствени препарати към Управлението по храните и лекарствата

Цао работил като секретар на Джън и през 2002 г. станал директор на Отдела за регистриране на лекарствени препарати. Съгласно данни на цитираща китайски медии британска осведомителна агенция, 150 000 от общо 172 000 изходящи номера за одобрени лекарствени препарати са дело на Цао.

Цао бе свидетел по делото на Джън. Неговите показания за приемане на подкупи включваха както него самия, така и Джън. Срещу Цао също има обвинения за получаване на подкупи, като се твърди, че и той ще бъде съден, щом делото на Джън приключи.  

Съпругата на Джън, Лиу Наисуе (Liu Naixue) и техният син Джън Хайронг (Zheng Hairong) бяха също заподозрени в приемане на подкупи, но срещу тях не бе заведено дело. След ареста й, Лиу бе освободена под гаранция, тъй като трябвало да се грижи за възрастната си майка.

Но молбата за освобождаване на Джън под гаранция заради нужното му медицинско лечение поради тежкия му диабет бе отхвърлена.

ККП използва Джън, за да неутрализира международното порицание

Наблюдатели от Китай отбелязват, че достъпът на обществеността до делото на Джън е бил под строг контрол. ККП твърди, че процесът е бил публичен. Но съдът не е допуснал репортери или журналисти до прослушването, използвайки аргумента, че входните пропуски са свършили.

Журналистът от The EpochTimes, Уанг Ифенг (Wang Yifeng), коментира, че възлизащите на 6.45 млн. юана взети от Джън подкупи са незначителна сума,  в сравнение с рушветите, приети от китайски политически асове, като например над 300-та млн. юана на Джоу Дженгай (Zhou Zhengyi) и наброяващите милиарди юани на Джиянг (Jiang) и неговата политическа дружина.

Уанг предполага, че ККП е осъдила Джън на смърт в опита си да разпръсне буреносния облак на полемиките, породени от откритието за продаваните от Китай на света отровни храни и вредни лекарства. Превръщайки Джън в изкупителна жертва и ликвидирайки го бързо и жестоко, китайският режим се надява да разсее нарастващите опасения относно количествата и състава на заразените и фалшиви продукти, изнасяни ежедневно от Китай.  

Биографична справка за Джън Сяою

Роден през 1944 г. в провинция Фуджиян (Fujian), Джън Сяою завършва Биологически факултет към Университета Фудан (Fudan University). Той има 23-годишен опит във фармацевтично-производствената сфера. През 1994 г. е назначен за директор на Националното бюро за лекарствен надзор и управление, и е първият директор на Управлението по храните и лекарствата след реорганизацията му от Държавния съвет през март 1998 г..  

Джън е отстранен от този пост през юни 2005 г., а през декември 2006 г. е обвинен в приемане на подкупи по време на осемгодишната му длъжност като съблюдаващ регулационната дейност на фармацевтиката в Китай. През март 2007 г. случаят му е прехвърлен към китайската съдебна система за разследване.    

Превод Цвета Петкова

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!