Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Далай Лама в Австралия; Тибет не усеща Олимпийския дух

Epoch Times, Aвстралия

Той носи роба, държи въодушевяващи речи и има милиони последователи по света. Той е също така, според китайски държавен служител, част от съюз между терористични организации, демократични държави и духовни групи, които заговорничат да разединят Китай.

Далай Лама е на 11-дневна обиколка в Австралия. Злободневният въпрос в медиите бе ще се срещне ли той с премиера Джон Хауърд. Посещението провокира дипломатична дилема за едно правителство, което не е склонно да разсърди ключов търговски партньор като Китай, който миналия месец предупреди държавниците по света да не се срещат с религиозния водач в изгнание.  

Но лидерът на австралийската опозиция Кевин Рад (Kevin Rudd) вече го направи. А г-н Хауърд каза, че възнамерява да се срещне с Далай Лама в края на седмицата.

Отговорът на духовния будистки лидер бе, че двете основни цели на неговото 11-дневно посещение в Австралия не включват среща с премиера.

"Ще съм радостен (ако мога да се срещна с г-н Хауърд), но ако е невъзможно, няма значение."

"Главното предназначение на това мое посещение е насърчаването на човешките ценности и хармония", сподели Далай Лама в Националния прес-клуб.

Пред пресата духовният лидер каза, че ролята на медиите е да поощрява мирът и хармонията.

"(Медиите са) много важни, особено в една свободна страна, в демократично общество – обществеността трябва да знае положителните и отрицателните страни; писането трябва да е правдиво", каза той.

По време на пресконференцията репортерка на сателитната телевизионна станция Ню Танг Дайнести (New Tang Dynasty TV, NTDTV) – Чин Джианг (Qin Jiang) каза на Далай Лама, че NTDTV е "единствената предаваща за Китай независима телевизионна мрежа, която отразява проблеми относно човешките права и действителната ситуация в Китай". Тя попита Далай Лама дали ще иска да каже нещо за техните зрители в Китай.

"Позволяват ви да излъчвате там?", попита духовният лидер. "Но за приемащите там, аз не смятам, че те могат свободно да ви слушат. Независимо от това, ще се възползвам от тази възможност; бих искал да изразя своето доброжелателство и благопожелание към нашите китайски братя и сестри. Вие сте не само една древна нация, но сте и много прагматичен народ, също така сте и нацията с най-многобройна популация; затова играете много, много важна роля през 21-ви век на тази планета.  

Следователно хората в Китай трябва да са готови да се справят с тази важна задача; първата стъпка към тази подготовка е знанието, не едностранчивата, а цялостната картина на действителността. Пожелавам да бъде премахната държавната цензура, и колкото по-скоро, толкова по-добре. Нека народът да отсъди кое е право и кое не. Но хората трябва да имат пълната картина и цялостната информация. "              

72-годишният духовен водач ще открие Седмица на добротата в Австралийския зоопарк, преди да изнесе реч в Бризбън, щата Куинсленд. Той ще се срещне с Тери и Бинди (Terri и Bindi), съпругата и дъщерята на известния австралийски природозащитник Стийв Ъруин (Steve Irwin), който загина трагично по време на заснемане на документален филм на Големия коралов риф, и с когото Далай Лама трябваше да се срещне миналата година, но срещата бе отложена.

До Олимпиадата в Пекин остава само около година, но откакто Китай пое през 2001 г. ангажимента да домакинства Игрите през 2008-ма, словесните атаки на китайския режим към най-забележителния духовен водач на Тибет не са се променили.

"Когато Олимпиадата бе дадена на Китай, МОК [Международният олимпийски комитет] каза, че това ще е за доброто на Китай, но не изглежда да е така, имайки предвид как се развиват нещата", каза Пол Бърк (Paul Bourke), изпълнителен директор на Австралийския съвет за Тибет (Australian Tibet Council).

"Китай иска да използва Олимпиадата за да получи легитимност пред международната общественост. Но едновременно с това продължава със своята репресия върху народа на Тибет и активистите за човешки права в Китай. ", допълни той.    

Странен е фактът, че много западни правителства поддават на натиска на Пекин да не се срещат с Далай Лама, който се ползва със световна популярност относно човешките права в Tибет, след напускането си на този район през 1959 г.

Наскоро белгийското правителство поиска духовния лидер да не посещава международна конференция за Тибет. По време на сегашната му визита в Австралия, премиерът Хауърд изглежда да решава в последната минута да се срещне с него, след като му отказа това внимание предишния път.

Далай Лама каза пред Националния прес-клуб, че който е истински приятел на Китай трябва да му каже ако смята, че греши относно такива проблеми като човешките права и демокрацията.

"Когато изграждате добри взаимоотношения, едно искрено приятелство с Китай, съществуват определени принципи като правата на човека и демокрацията... по тези въпроси вие трябва сте твърди.", апелира духовният будистки лидер.

В скорошна, особено фанатична реч на секретаря на комунистическата партия в Тибет Джанг Чингли (Zhang Qingli), Далай Лама беше обвинен в "заговорничество със силите за независимост в Тайван, с източнотуркестанското ислямско движение, с демократични движения и с Фалун Гонг, в опит за създаване на съюз, насочен към разединение на отечеството ".

Такива неприятелски изявления карат Пол Бърк да се съмнява дали етнически малцинства като народа на Тибет ще могат да почувствуват Олимпийския дух на 2008-ма.

"Китай изглежда да се изолира от света в своето становище за Далай Лама", каза той. "Далай Лама е носител на Нобеловата награда за мир, той е признат в света като говорител за мир, състрадание и религиозна толерантност. ".

Г-н Бърк поставя под въпрос искреността на режима, който от една страна отправя обвинения към Далай Лама, а от друга се среща с негови представители и обсъжда бъдещето на Тибет, използва тибетската антилопа за олимпийски талисман и планува пътя на Олимпийския огън да мине през Тибет.

"Що се отнася до включване на някое от малцинствата (етническите), целта на Китай всъщност е да използува тези групи за собствените си политически цели", каза той.

Дейността на китайския режим в Тибет предизвиква загриженост в чужбина, като доклада за 2007-ма на наблюдаващата човешките права организация Амнести Интернешънъл (Аmnesty International) включва продължаващото задържане на будистки монаси и монахини заради изразяване на техните религиозни становища. Докладът включва и показания на очевидци за стрелбата на китайската гранична охрана по опитващи се да преминат в Непал група тибетски монахини, при което бива убито поне едно дете.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!