Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай наказва зам. главен редактор заради фраза за Тянанмен ‘89

Снимка на китайския вестник Chengdu Evening News от 4 юни 2007 г. с публикуваната в него фраза „Поклон пред майките на жертвите от кръвопролитията на площад Тянанмен 1989 г.”, заради която заместник главният редактор на вестника Ли Шаоджун (Li Shaojun) е взет на прицел от китайската комунистическа партия. (Epoch Times)

ХОНКОНГ – Редактори и журналисти от китайския вестник Chengdu Evening News бяха извикани от областния Департамент за пропаганда в Сичуан, във връзка с публикуваната на 4 юни във вестника фраза по случай годишнината от кръвопролитията на площад Тянанмен 1989 г.. Китайският режим е завел следствие срещу заместник главния редактор на вестника.

„Поклон пред майките на жертвите от кръвопролитията на площад Тянанмен 1989 г.” гласи появилото се на 14-та страница на вестник Chengdu Evening News съобщение, отбелязващо 18-годишнината от избитите от комунистическото правителство китайци, предимно студенти и млади хора, съобщи хонконгския офис на Информационния център за човешки права и демокрация (Information Center for Human Right & Democracy).

Китайското правителство е предприело мерки да открие „виновника”, като разпитва работещи за медията журналисти. За сега е инициирано разследване срещу заместник главния редактор на вестника, г-н Ли Шаоджун (Li Shaojun). Но фактите говорят, че реклама във вестника може да постави всеки, който разполага с валидна лична карта и 14 юана (по-малко от 2 щ.д.).

Според Информационния център, независимо от изминалите 18 години от избиванията на 4-ти юни, никой от участниците в Демократичното движение на площад Тянанмен няма да забрави преживяното. Поставянето на съобщение във вестника за отбелязване на тази годишнина е находчиво, но много рисковано. Ако китайската комунистическа партия успее да открие кой е поставил съобщението, този човек ще бъде осъден за „опит да събори държавната власт” – обвинение равняващо се на държавна измяна.  

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!