Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Учени в паника: Коронавирусът става неуловим!

Някои хора могат да пренасят заразата без изобщо да подозират, че са болни

Учени в паника: Коронавирусът става неуловим!

За ново притеснително разкритие за коронавируса, който продължава да взима нови жертви, съобщават китайски и американски учени. Оказва се, че някои хора могат да пренасят заразата без изобщо да подозират, че са болни. 

Двайсетгодишна китайка от Ухан - епицентъра на епидемията от коронавируса, е пропътувала 675 км до Анян, където е заразила пет свои роднини, без изобщо да покаже някакви симптоми на болестта. Това е ново свидетелство, че вирусът може да се разпространява асимптоматично, предаде Ройтерс.

Този конкретен случай, описан в изследване в научното списание "Джърнъл ъв ди Америкън медикал Асосиейшън", предлага нови виждания относно начините за разпространение на коронавируса и обяснява защо е трудно той да бъде спрян.

"Учените се питат дали е възможно да си заразен и да не се разболееш? Отговорът очевидно е да", казва д-р Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести в медицинския център на университета "Вандербилт", който не е участвал в това конкретно изследване.

Изследователите и по-рано са съобщавали за отделни случаи на хора без каквито и да са симптоми, които се оказват вирусоносители и разпространяват заразата. Различното в това конкретно проучване е, че то предлага един вид естествен лабораторен експеримент, посочи Шафнър.

"Имаме една пациентка от Ухан, където е вирусът, която отива там, където вирусът го няма. Тя не показва никакви симптоми и заразява няколко роднини, а група лекари веднага използват момента и правят тестове на всеки един от тях", обяснява Шафнър.

Според научното съобщение на д-р Мейюн Ван от Народната болница при университета "Чжънчжоу" и колегите му, публикувано в Journal of the American Medical Association, жената е пристигнала от Ухан в Анян на 10 януари и е посетила няколко свои роднини. Когато всички те започнали да се разболяват, докторите изолирали жената и я тестирали за коронавируса. Първата проба била отрицателна, но втората се оказала положителна.

Всички петима нейни роднини развили пневмония COVID-19, но до 11 февруари младата жена все още не е проявила никакви симптоми на болестта. Компютърната томография на гръдния кош била нормална, тя нямала температура.

Ключови въпроси сега остават според Шафнър колко често се случва този вид трансмисия и кога по време на асимптоматичния период пациентът дава положителен тест за вируса.

Местните власти в Ухан докладваха за мъж на 70 г. от провинция Хубей, заразен с коронавируса, който показал симптоми на заболяването едва на 27-ия ден, което означава, че инкубационният период може да бъде много по-дълъг от 14 дни, както се приема досега. По-дългият инкубационен период може да усложни усилията по овладяване на епидемията, отбелязва Ройтерс.

 Мъжът, идентифициран само с фамилното си име Цзян, на 24 януари пътувал с колата си от Ечжоу, в източната част на провинцията, до Шуннунцзя в северозападната, където имал близък контакт със сестра си, която била заразена, се съобщава на сайта на регионалното правителство на провинция Хубей - епицентъра на заразата. Мъжът вдигнал температура чак на 20 февруари, а на следващия ден дал положителна проба за коронавируса.

Зловещо! Сбъдна се горещото предсказание на Ванга за 22.02.2020 – „Ако не се случи чудо и човечеството не се промени епидемията може да е нелечима и да ескалира до много сериозни размери“

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!