Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как кмет от ГЕРБ си купи 5 апартамента в Слънчев бряг и „спести“ 2.5 млн. лева

мараbig_big_30_12ab

Кмет от ГЕРБ се забърка в имотен скандал. Георги Мараджиев от Стамболийски си купи пет апартамента по време на кметския си мандат, разкри разследващият журналист от бТВ Марин Николов, пише „Флагман“.

„Три от апартаментите са купени на името на съпругата, един е на сина му и друг – на малолетната му внучка. Става въпрос за кмета на Стамболийски Георги Мараджиев“, поясни водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян.

Освен многото си имоти градоначалникът е декларирал 2,5 млн. лева лични приходи само за година. Откъде са парите на кмета милионер?

„Получих сигнали от съграждани на кмета. Законът повелява публичните личности да са максимално открити в данните за своите доходи. Пет от апартаментите са придобити, след като Мараджиев встъпва в длъжност след 2015-та“, каза Николов.

Мараджиев е бивш бизнесмен. Притежавал е предприятията за полиетиленови чували, различни видове фолио и пластмасови изделия в Цалапица край Стамболийски. Той заема кметския пост през 2015 г. и прехвърля собствеността и управлението на сина си, като оставя неплатен кредит.

„В декларацията си той посочва 3,5 млн. Задължения, около 600 000 лева пари по сметка. Той има 2,5 млн. лева дългове. Въпросът е откъде са парите на кмета, защото апартаменти на такива цени, на които са придобити апартаментите, не съществуват“, каза бизнесменът Илия Иванов.

Два от апартаментите са купени през 2017 г., един през 2018-та, и два през 2019 година. Всички те са в престижен комплекс на Слънчев бряг с площ малко над 50 квадрата и са на различни цени – по данни на имотния регистър между 58 и 131 хиляди лева.

Други четири сходни апартамента в същия комплекс на Слънчев бряг пък са придобити от семейството му преди кметския мандат.

Данъчните оценки са между 700 и 1000 лева на квадратен метър. Имотите на Мараджиев са декларирани по данъчна оценка, а някои са дори под нея.

Апартаментът, купен на 22.122017 г., е на цена 52 000 лева, а с данъчна оценка над 90 хиляди, казва Иванов. Цените са доста по-високи, обяснява той.

Кметът отказва да даде интервю на бТВ. Съветва екипът да погледне имотните му декларации, от които ставало ясно, че има достатъчно пари за покупките. Оказва се, че през 2017 г. Георги Мараджиев и съпругата му са придобили 2,5 млн. Лева от мащабна сделка. Те продали близо 6 дка имоти на бившата фирма на кмета край Цалапица. Струват ли обаче те толкова пари?

„Това се прави с една цел – фиктивна сделка за показване на доходи. Няма кой да ми каже, че сделката е реална“, коментира общинският съветник Атанас Мавродиев.

Мавродиев е в отдавнашна вражда с кмета на Стамболийски, чийто служители изтъкват, че е подсъдим по дело за залоупотреби с еврофондове. Репутацията му обаче не пречи на фактите.

Имотът е купен от синът на кмета като управител на същата фирма.

„Синът подарява едни пари на майка си и на баща си. Те казват, че вече са милионери и декларират доходите си пред Сметната палата“, коментира старейшината от Стамболийски.

„Откъде синът има 2,5 млн. лева, за да купи имота от 6 дка, след като всичко е било ипотекирано?“, пита бизнесменът Илия Иванов.

На церемонията по зарязване на лози за Трифон Заризан кметът позира пред камерата на бТВ, но остана глух за въпросите на Марин Николов. От Община Стамболийски пък поясниха, че не можело градоначалникът да дава интервюта докато е в народна носия.

Флагман, Би ти ви

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!