Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шестима адвокати защитават практикуващи Фалун Гонг

NTDTV

На 27 април практикуващата Фалун Гонг, Уанг Бо, осъдена на пет години затвор без никакво законово основание, бе придружена в съда от родителите си и от шестима пекински адвокати, поели защитата й, в Междинния съд на град Шижиаджуан, провинция Хебей. Защитата приведе доводи в полза на нейните свобода на вярата и човешки права.

Говорителят на Фалун Гонг – Джан Ърпин, Янг Жиндуан – коментатор на NTDTV (Телевизия на новата династия Танг) и вашингтонският адвокат Йе Нин обсъдиха значителността на този случай в предаването на NTDTV, „Гореща тема”.

Шестима адвокати защитават Уанг Бо, която практикува Фалун Гонг, и нейните родители. (NTDTV)

Един от адвокатите, защитаващи Уанг – Тън Биао, се включи пряко в дискусията, информирайки подробно участниците в предаването относно предисторията на случая. Тън е защитникът на майката на Уанг, Лиу Шучин.

Текстът по-долу е запис от дискусията.

Тън Биао: Накратко по случая на Уанг Бо: Уанг Бо е била изпратена в трудов лагер поради факта, че е държала плакат на Фалун Гонг на пл. Тянанмън през 2001 г. През 2002 г. CCTV – официалната телевизия на китайската комунистическа партия – излъчва въздействащ епизод от предаването си „На фокус”, в което твърди, че Уанг Бо е била убедена да се откаже от практиката [Фалун Гонг].

През 2005 г. Уанг публикува в Интернет видеоклип, направен от самата нея, документиращ принудителните й преживявания на промиване на мозъка. Поради този материал, както и поради намерените в дома й различни материали, свързани с Фалун Гонг, Народният съд на гр. Чанган осъжда нея и нейните родители съответно на четири и пет години затвор.

По време на този първоначален процес семейството не успява да намери адвокати, които да се осмелят да ги защитят. По време на второто дело шестима адвокати, в това число и аз самият, поехме случая.

Водещ: Много малък брой адвокати в Китай защитават практикуващи Фалун Гонг. Адвокатите Гуо Гуотин, Янг Зайин и Гао Джишън са все преследвани. Те бяха уволнени от съответните им работни места или пък канторите им бяха закрити, загубиха лиценза си или дори бяха пратени в изгнание.

Защо Вие и тези други петима адвокати дръзвате да подкрепите и да защитите тази практикуваща Фалун Гонг?

Тън: Смятам, че практикуващите Фалун Гонг имат основни права. Конституцията също признава свободата на вярата. Ето защо считам, че те имат право на правна защита. По мое мнение потискането на свободата на словото и на вярата е един много сериозен проблем.

Днес дългосрочните репресии и преследване на Фалун Гонг, продължаващи да изострят след започването им през 1999 г., са достигнало критична точка, падайки далеч под нивото на общоприетата хуманност.

Изправени пред това преследване, интелектуалци и адвокати в Китай остават безмълвни поради различни причини. Този тип мълчание е проява на липса на съвест и поради това ние сме тук, за да защитим Уанг Бо.

Водещ: Благодаря Ви, г-н Тън. Бихте ли ни разказали за положението в съда?

Тън: Преди всичко, това е второто прослушване по това дело, което е необичайно. В Китай, независимо дали ще е по дело на Фалун Гонг или по друга криминална проява, второ прослушване е голяма рядкост.

По време на прослушването съдията често прекъсваше коментарите на адвокатите. По едно време той прекъсваше всяко тяхно изречение.

По интересното е, че един от прокурорите дори заплаши защитата, порицавайки разбирането, че практикуването на Фалун Гонг е легално обусловено право и свобода. Прокурорът продължи с упреците си към вярата във Фалун Гонг.

Това доказва, че съдът не е успял да запази неутрална позиция, демонстрирайки очевидно пристрастие към обвинението. Всъщност съдът е на страната на обвинението.

Водещ: В качеството си на адвокат на майката на Уанг Бо, Лиу Шучин, предполагам, че я познавате доста добре. Можете ли да ми кажете нещо за нея и да опишете физическите изтезания, на които е била подложена в затвора?

Тън: Колкото до обвинението срещу Лиу, доказателствата срещу нея са нелепи. Те включват снимка, запазена във фотоапарата й, и писмо до съсед отпреди няколко години. Доказателствата са просто невалидни.

Когато се срещнах с нея за пръв път в центъра за задържане през март, тя ми разказа за физическите изтезания, на които е била подложена в затвора. Сама в стая, ръцете и краката й били завързани за две железни колони и й била отказвана елементарна хигиена или достъп до тоалетна.

В деня преди съдебното прослушване, когато отидох да я видя отново, тя сподели с мен, че от 19 март до 9 април – над 20 дни – е била завързана за стената, висейки на тези железни колони. Поради това нечовешко отношение жената започнала гладна стачка. На 9 април я отвързали.

Водещ: Благодаря Ви, адвокат Тън. Адвокат Йе, Тън току що ни запозна накратко с този случай. Като адвокат, работил както в Китай, така и в САЩ, какво мислите по този въпрос?

Йе Нин: Преди всичко, аз се гордея с колегите си. Смятам, че те най-после заеха позиция и са послужили за пример на останалите адвокати.  Те въплътиха в себе си нравствеността и куража, толкова важни за тази професия.

От идването на власт на китайската комунистическа партия (ККП), тя непрестанно репресира различни дисидентски и религиозни групи. Подобни преследвания е имало и преди, но несломимият дух на съпротива, проявен от практикуващите Фалун Гонг от започването на преследването срещу тях, няма прецедент в историята на Китай.

Ето защо смятам за едно забележително начало факта, че тези шестима адвокати са способни да пристъпят смело напред под жестоките репресии от страна на ККП.

Водещ: Бих искал да попитам г-н Янг Жиндуан, дали случаят на Уанг Бо е типичен сред случаите на преследване на Фалун Гонг?

Янг Жиндуан: Мисля, че случаят на семейство Уанг е типичен. Преди започването на преследването, те са много щастливо семейство. Практикуването на Фалун Гонг донася хармония в семейството им и помага на Уанг Бо да подобри както обучението си, така и нравствеността си.

Когато обаче преследването започва, семейството им пострадва подобно на толкова много други практикуващи Фалун Гонг. Първоначално те се обръщат към правителството, водени от доверие, само за да бъдат арестувани, бити, отлъчени от членството си в ККП и уволнени от работа. Особено Уанг Бо, по това време едва деветнадесетгодишна, е била лишавана от сън в продължение на 15 денонощия, принудена да носи затворническа униформа и подлагана на насилствено промиване на мозъка.

В добавка към жестоките психически изтезания, на които те били подложени в затвора, правителството излъчва измамен епизод на предаването „На фокус”, в който се твърди, че семейството е било трансформирано чрез правителствената програма.

В действителност, типично за тези случаи, семейството всъщност успява да се откъсне от тази насилствена представа, твърдо придържайки се към вярата си и смело разобличавайки пред света мъченията, на които е било подложено.

Водещ: Благодаря Ви. А сега нека дадем възможност на нашата публика за въпроси и коментари. Имаме пряка връзка с Г-н Янг от Ню Йорк. Г-н Янг, имате думата.

Янг: Здравейте всички. Най-напред бих искал да благодаря на NTDTV за излъчването на предаване, дискутиращо толкова важни въпроси. Позволете ми и да изразя и искреното си уважение към Уанг Бо, семейството й и техните шестима адвокати.

Смятам, че практикуващите Фалун Гонг понесоха твърде много за последните осем години; моля, позволете ми да изразя уважението си към всички практикуващи Фалун Гонг.

Радвам се да видя, че има много хора, призоваващи към морал, особено адвокат Гао. Когато той заяви, че „оръжието, което използваме, не е пистолет или нож, а нравственост”, почувствах, че това е повратен момент в историята.

Водещ: На  телефона в момента е зрител от Китай. Г-н Уанг, моля, вземете думата.

Г-н Уанг: Аз не съм практикуващ Фалун Гонг и никога досега не съм практикувал Фалун Гонг, нито съм срещал практикуващи. Но след като изгледах това, бих желал да кажа, че въпреки че китайското правителство ги е обявило за култ, най-големият култ всъщност е самата ККП. Това е, дочуване.

Водещ: Да чуем г-жа Янг от Ню Йорк. Г-жа Янг, имате думата.

Г-жа Янг: Здравейте всички. Първо бих искала да поздравя шестимата пекински адвокати и адвоката Гао Джишън. Мисля, че те са наистина забележителни. Те дръзват да рискуват живота си, за да защитават хората.

Аз не съм практикуваща Фалун Гонг, но съм била свидетел на преследването. Уви, става ми толкова тъжно, когато виждам как тези практикуващи са преследвани.

Надявам се всички адвокати и хора със съвест по света да могат да пристъпят напред, за да разобличат това престъпление и да сложат края на ККП. Благодаря ви.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!