Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко бута параклис в Родопите – бил незаконен… Тюрбето на Енихан баба на вр.”Момчил Войвода”- също незаконно, никой не го пипа

Параклисът “Св. Св. апостол Петър и Павел”, разположен във вилната зона на село Бойково, е изправен пред угрозата да бъде съборен.

Оказа се, че сградата на религиозния храм е незаконна, а главният архитект на Община Родопи  арх.Атанас Недевски е отказал да издаде статут на търпимост, научи TrafficNews.

Случаят е в пълен контраст с мюсюлманското тюрбе на връх Свобода, което също е незаконно, но никой не пипа. То е точно върху гроба на Момчил Войвода.

Строежът на параклиса в Бойково започва през 1994 в Плочник към село Бойково върху земеделска земя, която на практика представлява ливада.

Архив свидетелства за това, че основите на градежа на храма са осветени от Негово високопреосвещенство митрополит Борис Пловдивски. Той е част от т.н. Алтернативен синод, докато все още той съществува, тъй като през 2010 разколът е прекратен. Самата сграда обаче е незаконна, счита съдът и Община Родопи.

Храмът е строен 94-95г. от Райчо Въргулев с помощта на група Родолюбиви Българи, издава табела на храма. Именно строителят му е подал жалба срещу отказа на Община Родопи да даде статут на търпимост на параклиса.

По кадастър и според изнесената информация в хода на административното производство по обжалване на отказа, става ясно, че земята е дадена на общината за стопанисване, в това число и параклиса.

Делото обаче е спечелено от Община Родопи и състав на административния съд заключва, че “Не е спорно, че процесният строеж е незаконен, построен без одобрени строителни книжа. Жалбоподателят не декларирал сградата пред одобряващите органи до 31 декември 1998г. Не на последно място за сградата или за земята, върху която е построена не са представени документи за собственост или отстъпено право на строеж”.

В заключителната част съдът е категоричен:

“Видно е, че жалбоподателят е вложил много усилия, емоции в построяването на параклиса, искал е да съхрани родовата памет,като е бил воден от родолюбиви и чисти помисли. Горното, обаче ,не променя извода на съда,че процесният незаконен строеж не може да бъде приет като търпим в хипотезата на §16,ал.2 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ,тъй като самите факти по делото не сочат така”, пише в решението.

Това буквално оставя във висящо състояние сградата. Резонно се ражда въпросът каква ще е съдбата на незаконна сграда, която не може да бъде “търпима”? Репортер на TrafficNews се обърна към Община Родопи с тези въпроси.

От пресслужбата ни обясниха, че строежът няма никакви строителни книжа.

“Към този момент няма открита процедура за незаконно строителство”, обясниха от Община Родопи. Дали ще бъде пристъпено към такава обаче, остава неясно.

Възможно е да има позиция и от страна на Светия синод.

Междувременно строителят на параклиса Райчо Въргулов има право да обжалва решението на съда в 14-дневен срок пред ВАС.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!