Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия нарушава международен закон под натиска на Китай

Втори път за по-малко от два месеца Русия наруши ратифицираната от нея Международна конвенция за бегълците (International Convention on Refugees), като депортира още един акредитиран от ООН бежанец.

Според тази конвенция, Русия носи отговорността за изпращането на бежанци в страни, където животът им е в опасност. Когато страната-домакин откаже да даде убежище на бежанеца, тя трябва да уведоми ООН, която да намери трета страна, съгласна да приеме бежанеца.     

Проф. Гао Чунман (вторият от ляво) с практикуващи Фалун Гонг в Русия. (The Epoch Times)
Проф. Гао Чунман (вторият от ляво) с практикуващи Фалун Гонг в Русия. (Epoch Times)

Не такава бе процедурата обаче, която Русия последва при разрешаване на въпроса с поредния бежанец от Китай и последовател на медитативната практика Фалун Гонг.

Служители на Руската федерална имиграционна служба (РФИС) използваха измама и сила за да нахлуят и отведат от дома му 73-годишния Гао Чунман (Gao Chunman), емеритус професор от елитния Университет Цингуа (Tsinghua University) в Китай.

Малко преди 11:30 часа сутринта в неделя, някой позвънява в дома на проф. Гао в Санкт Петербург и поисква да дойде да огледа апартамента, с намерение наемането му. Професорът се съгласява и когато се почуква на вратата, той отваря и пуска мъжа вътре, като заключва вратата след посетителя.

Но след влизането си в апартамента непознатият отключва вратата и пуска още четири-пет души да влязат. Неканените гости се оказват агенти на РФИС, които веднага се спускат към телефонните жици в апартамента и ги отрязват.

При видяното, г-жа Гао успява да набере на своя мобилен телефон номера на близки приятели и пуска телефона в джоба си. Така те чуват всичко и макар безсилни да помогнат, стават съпричастни на ставащото.

Когато агентите искат да отведат проф. Гао, г-жа Мира Гао им казва, че няма да го позволи, тъй като съпругът й не е добре, поради преживян инсулт, в резултат на което ходенето му е затруднено. Те не обръщат внимание както на това, така и на нейните молби да позволят на съпруга й поне да закуси. Така проф. Гао е отведен в чакаща отвън кола, без да са представени документи за неговото отвеждане, без да се посочва причина за това, и без да се дават обяснения къде ще бъде откаран. 

Г-жа Гао се обажда в полицията и едва вечерта я уведомяват, че местонахождението на съпруга й било открито: намира се в Москва и ще бъде депортиран с първия полет за Пекин.

Според г-жа Гао, случаят с нейния съпруг е като този на г-жа Ма Хюи и дъщеря, които преди около месец бяха също така отвлечени и депортирани в Китай. За осем годишната дъщеря сега се грижат близки, но за самата г-жа Ма, която е практикуваща Фалун Гонг, не се знае къде точно е отведена.   

Като г-жа Ма, проф. Гао е също акредитиран с виза на бежанец от ООН (през 2003 г). Впоследствие той кандидатства за убежище в Русия, но му бива отказано. Тогава професорът подава молба за временно пребиваване в Русия, излагайки промяната в обстоятелствата – влошаването на здравословното му състояние (от инсулт) и бракът му с руската гражданка Мира.    

Към Русия Гао Чунман има слабост още от студентските си години, когато учи в Института по технологии в Ленинград, завършвайки го през 1962г.. А от 1992 до 2000 г. проф. Гао посещава града по бизнес като професор от Департамента по химическо инженерство в Университета Цингуа.     

По време на своята научна кариера, той публикува няколко дузини научни статии и една монография. За една от своите статии относно научна разработка, на проф. Гао е присъдена държавна награда.

През 1994 г. Гао Чунман започва да практикува Фалун Гонг. Стотици негови колеги и служители от Университета Цингуа също се занимават с тази практика. Затова, когато китайският режим решава да забрани Фалун Гонг през 1999 г., с прогреса по елиминирането на тази практика в университета се заема лично Ли Ланчинг, бивш член на Постоянния комитет на Политбюро на китайската комунистическа партия (ККП) и вицепремиер на страната, който посещава елитния инженерен институт с тази цел.      

Така преследването на Фалун Гонг в Цингуа засяга живота на около хиляда души. За последните няколко години над 40 практикуващи Фалун Гонг в Цингуа биват осъдени на до 13 години затвор, или изпратени в трудови лагери. Много ученици са изключени от университета, защото не искат да се откажат да практикуват Фалун Гонг.

В тази обстановка проф. Гао решава да потърси убежище в Русия, където има вече познати. Г-жа Гао сподели пред репортери на Epoch Times, че независимо от факта, че проф. Гао е живял в Русия с години, той е бил един от ключовите хора за наблюдение в списъка на ККП.

Относно тези случаи на нарушаване на ратифицираната от Русия Международна конвенция за бегълците, Говорителят от Информационния център на Фалун Гонг, г-н Ърпинг Джанг (Erping Zhang), отбеляза:

"Несъмнено е, че китайският комунистически режим е упражнил натиск върху руските власти в отвличането и депортирането на индивиди, единствено защото те практикуват Фалун Гонг. Тези инциденти са явно нарушаване на международен закон, и това, че руски институции са в състояние да се поддадат на подобен натиск от страна на китайския режим, е позорно."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!