Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Епидемията от коронавируса можеше да бъде спряна, но Китай я скри

.
Източник: weibo

Още в началото на януари един лекар в Китай се опита да предупреди обществото за нов и много опасен коронавирус. Започнал да алармира свои колеги, за да се вземат навременни мерки. Вместо държавата да застане зад него обаче, полиция била изпратена на вратата му, за да му напомни, че подобни своеволия не се приемат особено добре.

Днес, месец по-късно китайският лекар е в болнично легло, но е обявен за герой от целият народ.

През декември доктор Ли работил като офталмолог в една от болниците в Ухан. Тогава забелязал седем случая на вирус, който много приличал на ТОРС. Епидемията от тежкия остър респираторен синдром през 2003 г. отне живота на над 300 души. Лекарят сметнал, че пациентите са се заразили от пазара за морска храна. Те били държани под карантина в болницата.

На 30 декември д-р Ли изпратил съобщение до свои колеги в групов чат, за да ги предупреди за евентуална епидемия и да ги посъветва да вземат предпазни мерки. Тогава нямал представа, че заболяването ще разтърси Китай и цял свят ще заговори за новия коронавирус.

Четири дни след въпросният разговор, д-р Ли бил посетен от властите. Служители му дали писмо, в което той бил обвинен в лъжа и нарушаване на обществения ред.

“Предупреждаваме Ви най-чистосърдечно - ако продължавате да сте толкова упорит и твърдоглав и продължите с незаконната си дейност, ще носите отговорност пред властите. Разбрахме ли се?”, попитали право в очите органите.

Офталмологът бил един от осемте души, попаднали под прицела на полицията. Властите разследвали още хора за разпространение на “неверни слухове”.

В края на януари д-р Ли публикувал копие от въпросното предупредително (не)доброжелателно писмо в социалните мрежи, за да обясни какво се е случило. Междувременно пък местната власт му се извинила, но вече било твърде късно.

Оказало се, че медикът също е хванал заболяването. Лекувал жена с глаукома, но никой не подозирал, че тя била заразена и с коронавируса. Така на само няколко дни по-късно - на 10 януари, лекарят започнал да кашля. Постепенно вдигнал температура, а до седмица вече бил в болницата. 10 дни след хоспитализирането му Китай съобщава за епидемията.

Доктор Ли е провъзгласен от населението на азиатската страна за герой - онзи, осмелил се да говори за положението в комунистическата държава.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!