Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полковник Цвятко Цветков: Сериозно поръчково убийство без сътрудничество с полицията е невъзможно

Чакат се резултатите от “масата на преговорите”, за да се види ще заговорят ли отново куршумите

Цвятко Цветков е роден през 1943 г. в семейство на учители. Завършва математика в СУ “Кл. Охридски” през 1966 г. Работи година и половина в Института по строителна кибернетика, след това постъпва в Държавна сигурност. Зам.-началник на Шесто управление на ДС от април 1987-а до 10 ноември 1989 г. Главен секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. В момента пенсионер, консултант на свободна практика. Член на Висшия съвет на БСП вече трети мандат.

- Г-н Цветков, казват, че няма бивше ченге, така ли е? Вие с какво се занимавате сега, вече като пенсионер?
- Наистина няма, но така е и в други професии - няма бивши учени, бивши журналисти и т. н. Занимавам се малко с политика, малко с журналистика, със събиране на информация и нейния анализ за ползване от моята политическа сила.

- Според вас, има ли мафия в България, доста често се дискутира този въпрос?
- В България има организирана престъпност. Много хора бъркат мафията с организираната престъпност. А организираната престъпност е съчетание между мафии (не мафия - бел. Ц.Ц.) и властта.

- Тогава има ли срастване между организираната престъпност и властта?


- Без срастване на организираната престъпност и властта тя (престъпността - бел. ред.) не може да съществува. Корените, които най-много хранят организираната престъпност, са свързани с властта. Най-вече това са чадърите на властта над дейностите на организираната престъпност.

- Тоест това у нас го има?
- Естествено, че го има, то е очевидно.

- Ще дадете ли конкретни примери?
- Конкретен пример - ако братята Маргини в следствието разкажат какви пари и на кого са давали и каква е връзката им например със семейството на Иван Костов и други, то ще се разбере веднага.

- Последва затишие след убийството на Емил Кюлев и ареста на братята Маргини, на какво се дължи това?
- Това се дължи на известно стряскане в средите на организираната престъпност от възможността да започне разплитането на бримката, това първо. Второ, явно някои отношения вече са уредени през куршумите и благодарение на това започват да се уреждат на “масата на преговорите”, ако можем така да кажем. Трето, има известно прекъсване на връзката между структурите, които отстрелват - това са групите за поръчковите убийства, и тези, които поръчват - по горните две причини. И четвърто, чака се резултатът от “масата на преговорите”, за да се види дали отново трябва да заговорят куршумите.

- Как смятате, защо бе убит Емил Кюлев?
- За поръчани хора вървят всякакви версии, като се почне от тези на уважавания от мен автор Христо Калчев, който явно има добри връзки в двете посоки - с ченгетата и със света на сивата и черната икономика и престъпния свят - и се стигне до прогнози на авторитетни хора от службите, от прокуратурата и следствието и от хора като мен. Но когато аз казвам това, имам дълбоки основания в разсъжденията върху българското икономическо и управленческо статукво. Защото, когато то не е наредено достатъчно убедително и стабилно, в което да са изяснени отношенията, да е изяснено кой кой е, кой какво и как владее за продължително време - не за ден-два, тогава, за да се стабилизира държавата, понякога нещата, свързани с пренареждането на статуквото, водят до физическо отстраняване на лица. Кюлев беше един от тези хора, който в годините след 1989 г. застана на ниво да е фактор. Той в началото беше първоначален стартиращ човек в разпределението на нещата в България. В последните години се беше превърнал във фактор във финансовата сфера, в туризма и в други сфери.

- Ще направите ли прогноза кой е следващият?
- Не обичам да соча конкретни фигури. Но следващ ще има, ако вътрешните фактори не се разберат, ако не се получи разминаване между желанията на външните фактори, които искат да подчинят вътрешните фактори в България (тук има предвид и европейски, и източни, и балкански структури на организираната престъпност), тогава може би някои от българските елементи могат да бъдат отстранени. Така че, кога и как би могло да се получи отново вълнуващо събитие от този род, не мога да кажа. Има достатъчно данни, че сега има затишие. Но докога - не смея да прогнозирам, това зависи от начина, по който ще се нареди статуквото.

- Неотдавна изразихте мнение, че разчистването на сметки в средите на престъпния свят у нас всъщност е отражение на борбата за влияние между американските тайни служби и руската мафия, това ли са въпросните “външни фактори”, за които говорите?
- Битката е за друго, битката е кой ще контролира парите. А слагам тук и ЦРУ, и източните спецслужби, нашите не ги слагам, защото ние още не сме се научили да се смятаме за част от големите. В сферата на организираната престъпност се създават бързи, лесно ликвидни, големи финансови средства, които по различни начини, но не по-малко бързо, преминават в сферата на официалната икономика. Тоест това са огромни финансови средства, които влияят върху развитието на нормалната, на “бялата” икономика. Битката за контрола на тези пари върху това къде, кой и как ги влага и кой впоследствие контролира завоюваното на официалните икономически и финансови терени, това е голямата битка на големите спецслужби. Става дума за огромни средства. По най-груби сметки на американските служби годишната печалба от наркотици е 500-600 милиарда долара, т. е. на ден се “перат” по 1-2 милиарда долара.

- Има около 60 неразкрити поръчкови убийства...
- Повече са, 60 са по-нашумелите, на по-известни хора. Изпълнители на поръчкови убийства вече се разследват, вероятно истината един ден ще излезе наяве. Тъй като поръчковите групи у нас, общо взето, не са толкова много. Тук не слагам тези поръчители, които могат (имат финансови средства - бел. ред.) да си поръчат изпълнители от чужбина. Но пазар има - плащаш си, намира се изпълнител.

- Колко струва една такава поръчка?
- Различно, зависи от обекта, от поръчителя, от изпълнителите. За един от босовете на престъпния свят, няма да споменавам имена, са поискани 200 хиляди евро, за Луканов, както се вижда от следствието, са поискани 80 хиляди долара. Няма твърда цена, може да се намери и за по-едра фигура изпълнител и за 20 хиляди евро.

- Говори се, че има тайна организация от бивши ченгета, които избиват престъпниците, защото вече са загубили надежда, че престъпниците ще бъдат наказани от съдебната ни система. Доколко е вярно това?
- Това е легенда, която се разпространява от някои хора. Не може да има организация от бивши, без те да са свързани с настоящите. Аз твърдя (сега го казвам за пръв път), че сериозно поръчково убийство без сътрудничество с полицията е невъзможно. Спирам дотук. Така че такава организация няма. Имало е мисли у отделни хора да създават, но има един много особен момент. Голяма част от бившите ченгета, аз също принадлежа към тях, са свикнали да служат на държавата, те изпълняват поръчките, задачите на държавата. После, в България една такава организация - от повече от трима души, не може да остане в тайна повече от три дена.

- Как живеете сега като пенсионер?
- А, пенсионерското битие е като на всички останали, едва ли е, кой знае колко, по-различно, но аз гледам да не влизам много в тази роля. Цял живот съм се занимавал със събирането и обработката на информация. Едно отклонение, колкото повече информация преработва човек, толкова по-тъжен и по-самотен става, мъдростта не носи радост. Аз имам един афоризъм “Умният събира информация за всичко, мъдрият събира информация за всеки.” Това е моят живот - “познание плюс информация, плюс контакти”. И сега на ден имам по 7-8 срещи.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Bulpress.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!