Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Почна се! Вот на безрезервно доверие? Масово обръщат левовете в евро и ги теглят, слагат в сейфове

Вот на недоверие за финансовата политика на правителството: в големите български банки вече седмица хората обръщат левовете си в евро и долари, но много от тях не ги оставят, а и ги теглят и оставят спестяванията си в сейфове в трезорите. Става въпрос за огромни за нашия пазар суми, измервани в 7-цифрени стойности, категорични са банкерите. Защо се получава така?

Вместо със закон, както призовахме и ние, и водещите икономисти на България, властта помисли, че се измъква от темата за убийството на лева и курса, при който ще влезем в Еврозоната с решение на парламента. Какво гарантира то? Нищо. Напомняме, че с решение Народното събрание определи 3 параметъра по сделката за закупуване на Ф-16 и нито 1 от тях не беше изпълнен от правителството.

Депутатите гласуваха ПЪРВО цена от 1,8 млрд.лв., самолетите досега ни струват 2,2 млрд.+ 300 млн.лв. за летищна база за тях, а допълнително ще трябва да бъдат дооборудвани, транспортирани, застраховани за наша сметка и тя ще набъбне до 3 млрд.лв. и малко отгоре.

Депутатите гласуваха ВТОРО и уж с решението си задължиха правителството да осигури напълно оборудвани бойни самолети. И това не стана. Не само не са оборудвани, а дори няма да бъдат застраховани, което ще плащаме отделно, наред с въоръжението, та даже и транспортирането им. Да не говорим, че част от без друго недостатъчните 8 бройки ще могат да се използват само за учебни цели.

Депутатите гласуваха ТРЕТО цената да бъде изплащана в продължение на години, за да не се товари бюджетът. И правителството не го изпълни – реши да плати предсрочно самолетите, независимо, че ще бъдат доставени евентуално след 3-4 години.
А решението за гарантиране на курс 1,95583 лв. за евро дори не съдържа конкретиката, която я има в онова за Ф-16. На първо място то говори за периода „до“, а не „при“ влизане в Еврозоната, което изобщо не е едно и също. Второ, единственото, което задължава е финансовият министър, който и да е той, „да поддържа“ при преговорите с останалите 19 в Еврозоната идеята ни за запазване на курса. Като се знаем какви са преговарящи и кои точно неща договорихме в полза на себе си, положението е направо стряскащо.

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!