Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Терор в китайския квартал

Роджър Кенфиелд, thenewamerican.com

Президентът Джордж Буш нарича комунистически Китай „партньор” във войната с тероризма, но някои от живеещите в Америка китайци обвиняват Китай във внасяне на собствената си терористична кампания в Америка, писа Роджър Кенфиелд, професор и автор на "Китайските троянски коне", съредактор на военното списание "Милитъри мегазин."

Президентът Буш нарича Китай „ стратегически партньор” в борбата с тероризма, но някои от живеещите в Америка китайци обвиняват китайската комунистическа партия (ККП) във внасяне на собствената си терористична кампания в САЩ. Те вярват, че ККП е наредила да се извърши убийството на Алън Нгай Леунг, на 56 г., уважаван в китайската общност лидер в Сан Франциско. Ден след убийството на Леунг, анонимен слушател на радио "Саунд ъф хоуп" ("Глас на надеждата") каза: „Искате да знаете кой уби Алън Леунг? Обадете се в китайското консулство или в Китайската търговска камара”. И след това затвори телефона.

Смъртта на Леунг „всява страх... за да предупреди онези, които... биха посмели да се противопоставят на ККП”, писа вестник "Епок Таймс" на 8 март 2007г. „ Ние видяхме дългите пипала на комунистическия режим да проникват в самите Съединени щати ...това е... застрашаваща ескалация на комунистическите планове, за да заглушат и сплашат китайците, живеещи отвъд океана, тук в Сан Франциско и по целия свят.”

Тези обвинения не са безпочвени. В средата на 2005 г. Чен Йонглин, първият секретар на китайския генерален консул в Сидни, Австралия, се предаде и потърси закрила от властите в Австралия като разкри мрежа от 1000 тайни агенти и насилници, чиято задача е да сплашват хората от китайски произход. Парламентът на САЩ единодушно одобри резолюция, изисквайки от главния прокурор на САЩ да разследва официалните лица в китайските консулства и техните действия на американска земя.

Китайски комунистически флаг над китайския квартал в Сан Франциско

рисъствието на ККП в Америка нараства и се вкоренява здраво, особено в китайския квартал, който исторически досега е бил антикомунистически.

Алън Леунг се бори с усилията на ККП да си проправи път в китайския квартал. Журналист, който владее китайски език, каза за "Ню Америкън": „ Без Алън всеки флаг в китайския квартал на Сан Франциско ще бъде червен”. Сигурен източник, който е бил близък с Алън Леунг, каза за ТНА, че китайските консулства плащат пари на различни организации, за да поставят комунистическото знаме, което се вее от върха на сградите им в знак на подкрепа за комунистически Китай, за което вероятно са заплатили милиони долари на големите организации.

Нашият източник заяви, че ККП се е стремяла на всяка цена да постигне контрол върху Китайската обединена благотворителна асоциация, още позната като Шестте компании, за да укрепи своето влияние. Шестте компании е юридическа единица, представляваща повечето от влиятелните китайски семейни братски организации. Очевидно ККП е постигнала успех в усилията си. В статия на "Асошиейтед прес" се казва, че през март 2004 г. Дейниел Хом, новоизбраният президент на Китайската обединена благотворителна асоциация, изостави церемония, организирана от собствената си организация, която използва знамената на САЩ и Тайван (островът е бивша английска колония и просперираща демократична страна със собствено демократично правителство, която след връщането на територията е наречен Република Китай от Китайската Народна Република, бел. пр.), за да посети прокомунистическо събитие. Хом и негови приятели отидоха в ресторант, изложиха на показ знамена на Народна Република Китай и пяха националния химн на Народна Република Китай (НРК) с генералния консул на НРК, според статията на "Асошиейтед прес" от 3 юни 2004 г. Леунг открито разкритикува действията на Хом.

Официално лице на града, което пожела да остане анонимно, заяви за местния вестник "Сан Франциско хроникъл", че ККП се опитва да обедини всички Китайци отвъд океана под комунистическия флаг на НРК. „ Преди пет години можеха да се видят знамена на Република Китай (Тайван). Днес, в китайския квартал на Сан Франциско се веят много китайски комунистически знамена”.

Червената „кралица”

ККП печели в сфери, пренаселени с китайци, предлагайки високо заплащане, но и чрез помощта на хора на високи длъжности. В Сан Франциско, тази личност е Роуз Пак. Вестник "Лос Анджелис Таймс" обрисува Роуз Пак като най-влиятелната личност в Сан Франциско, която не е избирана и не е член на местната управа. В града няма нужда да се споменава цялото й име. Когато се спомене просто Роуз или просто „тя”, всеки знае за кого говорите. Репортер, който говори китайски език, каза за ТНА ("Дъ Ню Америкън"): „В китайския квартал на Сан Франциско, Роуз е третирана като кралско величие. „Тя”, се наслаждава на живот в субсидирано от града жилище за хора с ниски доходи с изглед към моста Бей Бридж. А когато отиде в козметичен салон, не плаща”.

Доходите на Роуз Пак, които могат да се видят, са от работата й като консултант на Китайската търговска камара в града. Тя получава 12-процентна комисионна от такси на стойност около един милион долара от участници в Китайския новогодишен парад. Като деец в набирането на средства и организатор тя „помогна” в избирането на двама от кметовете на Сан Франциско – Арт Агнос и Уили Браун”. В замяна очаква политически „услуги”. Политически активист каза за ТНА, че и двамата кметове помогнали на Пак, която по националност е китайка и е чуждестранна студентка в Университета Колумбия, да разреши емиграционните си проблеми. Лидер в китайската общност на града каза за ТНА: „Роуз е така свързана с шефа на полицията, с адвокатите на общината и града, и може да се измъкне от всяка ситуация. Политически активист каза за ТНА: „Никой не е над закона в Сан Франциско, освен Роуз Пак”.

Роуз Пак има и още по мрачна страна. „Известно е, че Роуз Пак е говорител на китайската комунистическа партия (ККП) както и специален агент на ККП”, според вестник "Епок Таймс". Потвърждавайки това предположение, китайският вестник "Сингдао Дейли" писа, че през 2001 г. китайският премиер и тогавашен лидер на ККП Цзан Цзъмин е почел Пак за провалянето на резолюция, предложена от градския съветник Крис Дейли, която трябваше да заклейми преследването на практикуващите Фалун Гонг - китайска система от упражнения и фолософия - „Президентът Цзян бе много щастлив... с работата на Китайската търговска камара и Роуз Пак”. Приятели на Роуз Пак казаха на журналист, които говори китайски, че "тя е дошла в Сан Франциско с ясна мисия в китайския квартал”. Друг журналист откри, че около 1970 г., когато е била в Австралия, Пак се срещала често с Ли Пенг, който между 1998 и 2003 г. е бил втори по ранг в Политбюро на ККП, след Цзян Цзъмин.

Роуз Пак започна да удря на камък преди една-две години, когато крайно либералният кмет на Сан Франциско Гавин Нюсъм, който изглеждаше като естествен съюзник на Роуз Пак, изненадващо замени съюзници на Пак в борда и комисиите на града. Тези промени включиха и изборът на Алън Леунг в Групата за развитие на китайския квартал. Тогава Фалун Гонг заведе дело срещу Роуз Пак и спонсорираната от Сан Франциско Китайска търговска камара за това, че не позволяват на Фалун Гонг да участва в Китайския новогодишен парад. В началото на 2006 г., бордът на градските съветници предложи за гласуване резолюция, заклеймяваща преследването на Фалун Гонг в комунистически Китай. Тогава китайското консулство, в желанието си да анулира всякакви негативни коментари за зверствата и нарушението на човешките права, отправи предупреждение, че „гласуването на резолюцията ще засегне китайско-американските взаимоотношения”. Роуз Пак постави реклами, струващи десетки хиляди долара, на цяла страница във вестник "Сан Франциско Хроникъл" (най-големият вестник в града, бел.пр.), публично заплашващи политическата кариера на Крис Дейли и Фиона Ма (видни местни политици, бел.пр.), които подкрепиха резолюцията. Въпреки това резолюцията бе гласувана и приета с девет от гласовете на градските управници „за” и два „против”.

Няколко седмици след това Алън Леунг бе брутално убит. Убийството на Алън Леунг има значение за ККП, защото в китайския квартал има само няколко непоколебими опонента, които стоят на пътя към целта на ККП да има доминиращо влияние в общността, и Леунг бе един от тях. Няколко източника казаха за ТНА, че Леунг организирал опозиция срещу ККП скоро преди смъртта си. Г-н Лин каза за "Епок Таймс": „неговата смърт е голям удар по антикомунистическите групи.”

Леунг направи от себе си мишена, когато събра няколко милиона долара, за да формира нова асоциация на китайците отвъд океана, за да се противопостави на операциите на ККП за засилване на влиянието си. Журналист, който говори китайски, каза за ТНА, че е планирал да се срещне с Леунг, за да говорят за новата организация, но Леунг бил убит преди срещата да се състои.

Като част от усилията на Леунг да спре влиянието на ККП в китайския квартал на Сан Франциско бе борбата му срещу усилията на ККП да купи Шестте Компании. Той вярвал, че ККП планирала да ги купи, за да спре годишното празнуване на създателя на Китайската Република (Тайван) д-р Сун Ят Сен. Местен жител каза за "Епок Таймс", че „ККП купи лидери в китайската общност... като искаше парада и отпразнуването на 10 октомври да бъде изоставено. Леунг беше този, който помогна традицията да бъде продължена. ККП фракцията винаги е искала да се отърве от него.” .

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!