Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„В Китай ни изкормват за органи, а в Русия ни забраняват да провеждаме мирни протести”

МОСКВА – За разлика от българската общественост, която покани от името на Български Хелзинкски Комитет г-н Дейвид Килгор да представи на 2 и 3 април своя „Доклад върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай”, в руската столица продължават арестите на практикуващи Фалун Гонг, протестиращи пред китайското посолство срещу незаконното изземане на човешки органи в Китай и по повод посещението на китайския лидер в страната.

Българската общественост има привилегията да домакинства визитата на бившия държавен секретар на Канада за Азия и Тихоокеанския регион, г-н Дейвид Килгор, който ще направи официално представяне на своя независим „Доклад върху обвиненията в отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай” в началото на другия месец. По същото време докладът ще бъде представен официално и в Унгария от съавтора му г-н Дейвид Матас, известен международен правозащитен адвокат, работил за „Амнести интернешънъл” и Канадския Хелзинкски Комитет. За по-малко от година, г-н Килгор и г-н Матас са посетили над 30 държави, включително Европейския парламент и ООН, където са представили доклада и са получили подкрепа.

Протести на практикуващи Фалун Гонг пред китайското посолство в Москва срещу незаконното изземане на човешки органи в Китай и преследването на Фалун Гонг, м. март 2007 г.. (Юлия Цигун / Великая Эпоха)

Полицията конфискува банерите на практикуващите Фалун Гонг, протестиращи пред китайското посолство в Москва срещу незаконното изземане на човешки органи в Китай и преследването на Фалун Гонг, м. март 2007 г.. (Юлия Цигун / Великая Эпоха)

Протести на практикуващи Фалун Гонг пред китайското посолство в Москва срещу незаконното изземане на човешки органи в Китай и преследването на Фалун Гонг, м. март 2007 г.. (Юлия Цигун / Великая Эпоха)

Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Цзинчао Пань / Великая Эпоха)

Шествието преминава през Монкок. Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Цзинчао Пань / Великая Эпоха)

Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Цзинчао Пань / Великая Эпоха)

Трафикът е спрян за шевствието на парада в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Цзинчао Пань / Великая Эпоха)

Надписите на плакатите изразяват недоволство срещу ККП. Зрители снимат шествието на парада в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Жуйфэнь Лян / Великая Эпоха)

Хонкогски гражданин показва подкрепата си към парада и Epoch Times, който държи в ръката си. Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Великая Эпоха)

Шествието преминава по улица Иордан. Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Похэн Сюй / Великая Эпоха)

Шествието преминава по улица Цимшацуй. Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Цзинчао Пань / Великая Эпоха)

Парад в Хонконг по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от китайската комунистическа партия, 18 март 2007 г. (Великая Эпоха)

За съжалине Москва показа закостенялост в това отношение, когато предприе мерки за арестуване на протестиращите пред китайското посолство привърженици на медитативната практика Фалун Гонг срещу незаконното изземане на органи от последователите на тази практика в Китай.

От 24 март насам полицията ежедневно конфискува банери на протестиращите, а тях задържа в полицейския участък Раменки, подготвяйки съдебно дело.

Междувременно, на официалното откриване на "Годината на Китай" (2007) в Русия, служители от Федералната служба за сигурност са задържали репортерката на руското издание на Epoch Times (Великая Эпоха) Светлана Ким.

Според протестиращите, индивидуалното апелиране пред посолството не изисква позволение. Затова те са взели мерки да не се събират пред сградата на посолството, а да останат отделно един от друг, за да се гарантира, че протестират индивидуално, а не групово, спазвайки по този начин законните изисквания. Така и направили, но това не попречило на полицейските служители да ги арестуват.

Тези протести са в отговор на посещението на Ху Джинтао, лидер на китайския комунистически режим, който преследва медитативната практика Фалун Гонг от 1999 г. насам. След появяването на практиката в Китай, първоначално правителството я подкрепя официално, но след като при направено свое проучване установява, че броят на практикуващите Фалун Гонг (почти 100 милиона души) в Китай надвишават броя на членовете на китайската комунистическа партия (63 милиона), незабавно я забранява.

Оттогава китайският режим задържа стотици хиляди китайски практикуващи Фалун Гонг, подлагайки ги на изтезания и избиване, както и използувайки ги като „жива банка” на органи за трансплантации, с които режимът търгува предимно с богати чужденци.

Това малтретиране и избиване на невинни хора е не само несправедливо, но и незаконно дори за Китай, тъй като в китайската конституция няма клауза, съгласно която може да се оправдае легално подобно преследване и брутално нарушаване на човешките права. Знаейки това, иницииралият преследването на Фалун Гонг комунистически лидер по това време Джиян Земин нарежда още тогава: „Всички смъртни случаи на Фалун Гонг да се обявяват за самоубийства!”.

Преследването на Фалун Гонг продължава и днес в Китай, като дори фактът, че тази медитация се практикува в над 60 страни по света (включително и в България), се оказва недостатъчен за ККП да осъзнае добронамерената природа на тази практика и да спре нейното преследване. Затова практикуващите по цял свят апелират редовно за спиране на това антихуманно нарушаване на човешките права в Китай. Единствено в страни с все още силни връзки с комунистически Китай подобни действия биват подтискани.  

За отбелязване е също така и фактът, че дори Хонконг проявява по-голяма толерантност от Русия в това отношение. На 18 март т.г. там бе проведен тържествен парад по повод 19-те милиона души (сега вече над 20 млн.), отказали се от ККП – инициатива, породена след специалната публикация на Epoch Times „Девет коментара за комунистическата партия”. Този парад не само не бе възпрепятстван от хонконгската полиция, но бе и конвоиран официално от нея по улиците на днес китайски Хонгконг.  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!