Следвайте "Буднаера" в Телеграм

И палачите стават жертви

Темата засяга не само жертвите и палачите. Не само героите и злодеите. Темата засяга всеки български гражданин. Ето как.

НСС хвърля огромни усилия за неутрализирането на старите антикомунисти. Комунизмът уж си отиде, а ресурсите на скъпото ни контраразузнаване биват използвани да блокират антикомунизма. Това е проблем не само на комунистите и на антикомунистите. Това е проблем на обществото като цяло.

Защото същото това общество плаща със своите данъци бюджета на службите. А те, вместо да се грижат за сигурността на нацията и държавата, са заети да гонят призраци. Затова ще има толкова неразкрити престъпления. Затова ще гърмят изстрели, ще падат убити и животът ни ще става все по-несигурен. Затова ще има гаври с български младежи навръх националния ни празник. Защото вече никой не брои нито за нация, нито за държава.

(Image courtesy of: Ангел Грънчаров – Елтимир)

НСС може да не е главният виновник за положението. НСС обаче си остава главният инструмент, чрез който нещата бяха докарани дотук. Затова морален дълг на всеки българин е да работи за ликвидирането на тая зловеща служба и за нейната замяна с нормална контраразузнавателна и антитерористична служба. Иначе няма да е далеч деня, когато ще си припомним оня знаменит откъс от Бредбъри:

- Шефе, вярно ли, че някога пожарникарите вместо да палят пожарите, са ги гасили?
- Глупости! Откъде можа да ти хрумне такова нещо?

/из романа "451 градуса по Фаренхайт"/

А сега да погледнем как понякога и палачите стават жертви. На снимките виждате Васил и Ангелина Коцеви, убити от Държавна сигурност по нареждане лично на Тодор Живков. Васил Коцев бе шеф на разузнаването, та се наложи контраразузнаването да му види сметката. Май заради откритието, че някои комунисти си били открили банкови сметки при капитализма. И комунистите побързаха да видят сметката на своя съпартиец откривател. Убийците на Васил и Ангелина Коцеви и до днес работят в НСС /Национална служба "Сигурност"/, за която такива като някой си ген. Иван Драшков твърдят че няма нищо, абсолютно нищо общо със старата ДС.

През ноември 2006 година се самоуби шефът на отдел "Архиви и тайни досиета" към НРС Божидар Дойчев. С два куршума в главата. Повтарям - с два куршума.

Последваха го други. Техник, работещ в Националната разузнавателна служба се е прострелял и починал. Според НРС Иван Раков работил на обект на службата в момента, в който се прострелял със служебен пистолет "Макаров" с един куршум в областта на корема. До момента не е установено на кого се води пистолета, знае се само, че Раков е изпълнявал и охранителни функции. От НРС уточниха, че е намерено предсмъртно писмо, от което ставало ясно, че се касае за самоубийство по лични здравословни причини. Застрелял се в корема, така твърдят компетентните органи.

Мнение от Интернет форум:

"Старшина Стойно Димитров от Националната служба за охрана е открит тази сутрин прострелян в автомобила на баща му. Инцидентът е станал в квартал "Хаджи Димитър" в София. Димитров от 10 години е автомонтьор в НСО. Още не са изяснени причините за инцидента. В момента се провеждат следствено - процесуални действия от МВР. Неясно защо в тази ситуация първите съобщения за случилото са за самоубийство. На следователите май им стана навик "да самоубиват" работещите в службите.

Първо "се самоуби" бившият вътрешен министър от кабинета на Виденов Любомир Начев, след него с чуждо оръжие "се самоуби" шефът на архива в НРС Божидар Дойчев, веднага след кончината му пък в корема се гръмна колегата му специалист по информационни технологии Иван Раков. След "самоубийството" на старшина Димитров от НСС се питаме защо в българските служби работят толкова лабилни хора и каква е причината за повишената смъртност сред тях в последните няколко месеца? "

През 80-те години в Ботевград се самоуби един сервитьор. Той така се беше изхитрил, че си отрязал главата, после отишъл и се хвърлил в канала - на неколкостотин метра от самоубийството.

В същия период около Ботевград станаха и други загадъчни самоубийства. Повечето от самоубийците се хвърляха в градския канал и се давеха там. То в канала водата стига едва до глезените, ама хората се давеха. Така казваше МВР и ние трябваше да вярваме. Из града се говореше за някаква група, наречена "Железните момчета" и съставена от служители на ДС, но кой смееше да противоречи на милицията и да клевети социализма и народната власт?

(Image courtesy of: Ангел Грънчаров – Елтимир)
На втората снимка виждате изваждането на един такъв самоубиец. Тогава работех в градското фото. Видях какво става, взех служебния апарат и снимах. Не минаха и пет минути и дойде милиция. Извадиха лентата от апарата и я осветиха. Не бивало да се снимат подобни неща.

Не мина и месец и ме уволниха от фотото под предлог, че не съм имал специално фотографско образование. Началникът ми беше с основно, обаче за началник изобщо не се искало образование.

Впрочем темата беше за самоубийствата. Сещам се за друг случай. Навремето, през 90-те години директорът на Врачанския затвор се самоуби с три куршума в главата. С три куршума в главата! Имената на самоубийците са много, за тях се пише по вестниците, знаем ги. В задачата се пита кой е извършителят на самоубийствата?

Че "самоубийствата" не са самоубийства - то си е ясно. Обаче като гледам снимките на убитите от ДС сем. Коцеви се сещам нещо друго. В Русия видях омразата и неприязънта между ФСБ /Федералната служба за безопасност, наследник на познатото ни КГБ/ и руското разузнаване - ГРУ. Според човек, добре запознат с кухнята на Службите, омразата се насажда умишлено, за да не се обединят Службите и да се насочат срещу своите господари.

Изглежда положението в България не е по-различно от това в Русия. Дотук също нищо ново, нищо особено. Само че няма да бъде ново и няма да бъде особено, ако спрем дотук. Предлагам да продължим.

След като НСС и НРС враждуват помежду си, след като конфликтът между тях е такъв, че взема жертви, дали не можем да извадим този конфликт на светло? Нека и едните и другите си кажат каквото имат за казване, а ние ще отсъдим.

Така "самоубийствата" в България ще намалеят. Междуособиците ще престанат и усилията на Службите ще се насочи срещу реалните врагове на държавата и нацията. И не на последно място - ще се изяснят някои спорни моменти около въпроса с досиетата. А може би точно заради последното конфликтът няма да се прекрати. Вие как мислите?

Ангел Грънчаров – Елтимир

15 март 2007 година

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: Ангел Грънчаров – Елтимир
Специално за читателите на Буднаера

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!