Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Красивата България беше превърната от Борисов в сметище

В Народното събрание започнаха дебатите по внесения от БСП вот на недовери към правителството на Бойко Борисов.

“Кризата не е природно, а управленско бедствие”, каза в началото на дебатите соцлидерката Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

“Искането за гласуване на вот на недоверие на правителството на ГЕРБ и “Обединени патриоти” е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите. Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, вече е и в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на “Борисов” 3. Кризата не е природно бедстиве, а управленско”, подчерта лидерът на БСП.

Тя е категорична, че има нормативен хаос по темата с управлението на околната среда и водите.

“Институциите, които трябва да управляват политиката по околна среда и води са над 11”, отчете Нинова и добави, че следващото доказателство за провала са фактите.

“Официално 350 хил. души в цялата страна, но с частичните спирания на вода в нови и нови градове, 500 хил. са на режим на вода. На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух”, изложи лидерът на БСП.

По думите й всеки ден ставаме свидетели на откриване на нови и нови боклуци. “Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище”, каза Нинова и зададе въпроса кой е издал разрешение.

Нинова коментира истинските причини за вота на недоверие.

“След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?”, попита тя и уточни, че за 10 години три пъти е увеличена цената на водата, а до гражданите тя стига мръсна и негодна за пиене. По думите й няма смислени и логични отговори.

Лидерът на БСП се спря и на кризата в Перник. Тя отбеляза, че кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите, а като втора причина посочи безхаберие.

“Доведохте тази криза от умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения ,но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, сега имитирате решения и рискувате много. Продължавате да заблуждавате хората, че проблемът може да се реши за 45 дни. Вчера ваш министър обяви, че не само няма тръби, а тепърва ще се произвеждат. Бъдете обективни и истински с хората. Нека калинките да замълчат и да говорят експертите”, изтъкна тя.

Корнелия Нинова заяви, че и този път БСП предлага алтернатива и помоли да бъдат чути.

“Не казвайте, че плашим хората и всяваме страх и паника. Чуйте гласа на разума, той не е политически, той не е на БСП, той е на хората, които разбират”, заяви Нинова.

Според нея с решешението за “Белмекен” ще се предизвика криза в енергийната система.тя е убедена, че каквото и да се прави за Перник, трябва да се подмени водопреносната мрежа.

“Създадохте криза, имитирате решения, има опасност да създадете нова, изобщо цялото управление на ГЕРБ е управление на кризи. Рисковете не са в природа, не са в преносната мрежа, правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка”, завърши тя.

Дебатите започнаха с кворум от 181 народни представители. Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов е на тема “Провал в политиката по околната среда и водите” и бе иницииран от БСП.

На заседанието присъстват министърът на околната среда и водите Емил Димитров, на енергетиката Теменужка Петкова, на регионалното развитие Петя Аврамова, на земеделието Десислава Танева, на културата Боил Банов, на здравеопазването Кирил Ананиев, на туризма Николина Ангелкова и други. 

Източник: БГНЕС

Източник/ци: https://www.informiran.net/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!