Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Левон Хампарцумян уволнен заради „Артекс”?

Дългогодишният главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян най-вероятно е бил махнат от поста, който заемаше близо 20 години, заради аферата "Апартаментгейт". Според публикация във в. "Банкеръ" финансистът е получил евтин апартамент от злополучната фирма "Артекс" и в същия ден управляваната от него банка е отпуснала кредит от 28 милиона лева на свързаната с компанията фирма "Крон 21".

Хампарцумян се оттегли безмълвно за широката публика през май 2019 г. В действителност анонс за оттеглянето му беше направен още през ноември 2018 г. без да се огласяват конкретни мотиви за тази смяна на върха на банката. Официалната причина бе пенсионирането му, пише "Банкеръ".

Самият той бе поел управлението на УниКредит Булбанк още при покупката й от италианците през 2001 г. Директорите на УниКредит за Централна и Източна Европа Николо Убертали и Джанфранко Бизани благодариха на Хампарцумян за „успешното управление на банката, продължило повече от 18 години”.

До последния момент се смяташе, че Левон ще остане в Надзорния съвет на УниКредит Булбанк, каквото бе и прессъобщението от банката. Според една от версиите за последвалото отпадане на тази опция е, че бившият председател на УС и главен изпълнителен директор на банката също се е сдобил с евтин апартамент от злополучната фирма „Артекс” в сграда „Виделина” на ул. „Тинтява” в София. Това е станало на 15 юни 2018 г., когато той все още беше начело на трезора. В същия ден, свързаната с „Артекс” фирма – „Крон 21”, е получила кредит от 28 милиона лева от подопечната му банка.

Апартаментът на Хампарцумян е с площ 203,7 кв. м. и към него има прилежаща подпокривна тераса от 40,82 кв. м., както и озеленена тераса с площ 38,94 квадрата, както и два гаража. Общата площ на имота е 326 кв. м., а заплатената цена е 420 хиляди лева, което прави средно около 660 евро на квадрат. Проверка показа, че такава пазарна цена не съществува.

Скандалът „Апартаментгейт” избухна в началото на миналата година. Първият високопоставен политик, който изгоря заради евтин апартамент беше шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-лидер на партията Цветан Цветанов. През май м.г. той официално бе освободен от всички постове.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://lupa.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!