Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Проклятието на златното цвете" под критиката на известни китайски режисьори

"Злонамереност, неграмотност, изопаченост, поквареност, анти-нравственост, анти-човечност и екстремална бруталност…. Това е един отровен филм, който унищожава духа ни, руши добродетелите ни и потъпква нашето великодушие..", са думите на известен китайски режисьор за наскоро появилата се по екраните на Китай и САЩ китайска филмова продукция, за която държавните медии на Китай не пестят своите хвалебствия.

Кино продукцията „Проклятието на златното цвете” на режисьора Джанг У-Моу бе показана наскоро по екраните на Китай и САЩ. Филмът струва около 45 милиона щ.д. и е обявен за най- скъпият в китайската история игрален филм.

Независимо от това, критиците намират, че на филма му липсва сюжет и смятат, че досегашната му доходоносност се дължи единствено на грандиозните гледки, масите от хора, луксозните палати, сензационната кинематография и изложението на женски бюстове.

Sina Net, главен полуофициален китайски новинарски уебсайт, публикува статията "Американските главни медии аплодират радушно „Проклятието на златното цвете” на Джанг". В статията се казва " Американските главни медии, като Time, The New York Times, The Washington Post и The Los Angeles Times показват рядък ентусиазъм и почит към продукцията на Джанг.".

От друга страна, китайският вестник Xinmin Evening News цитира 84-годишният и добре известен в Китай режисьор Шие Жин: "Не искам да гледам „Проклятието на златното цвете”. Един филм се смята за добър само когато получи световно признание. Този филм сега е обект на много критика. Китай не може да си позволи да продължава да създава филми с такова [лошо] качество.".

Репортажът съобщава, че докато коментирал филма, Шие станал емоционален. "Повечето от актрисите показват половината от гърдите си по плакатите на филма и трейлъра му. Кой в действителност го е грижа за качеството и бъдещето на филмите от Китай?" – казва развълнуваният Шие - "Има стотици милиони селяни, които не могат да си позволи да гледат дори един филм на десет години; защо вместо за това, вие (медиите) говорите за „Проклятието на златното цвете” ? ".  

Йе Дейинг, друг прочут китайски режисьор, публикува две статии в своя блог, критикувайки филма. Той пише:

"В съзнанието ми изплуваха следните думи, след като гледах филма - злонамереност, неграмотност, изопаченост, поквареност, анти-нравственост, анти-човечност и екстремална бруталност.". Този коментар на Йе получи широка подкрепа в Интернет.

На 29 декември в статията "В името на забавлението – „Проклятието на златното цвете” " Йе писа:

"Гледайки този филм, аз почувствах опасния умисъл, скрит зад демонично красивата повърхност. Те открито излагат на показ своята животинска природа за да отправят предизвикателство към човешката нравственост. Няма да е преувеличение ако кажа, че създателят на този филм е демон. Основавайки се на човешката етика, социалната съвест и нуждата от религии, политичност и справедливост, ние не би трябвало да прощаваме на което гледаме днес - позволявайки работата на един демон да се разнесе по цял свят. Това е един отровен филм, който унищожава духа ни, руши добродетелите ни и потъпква нашето великодушие.".

На 1-ви януари, в статията си "Отново за Проклятието" той писа:

"Сюжетът не е нищо повече от едно противно на човешката природа кръвосмешение, с нямащо край кърваво насилие и дръзко рекламиране на престъпленията. Не съдържа нито справедливост, нито надежда, нито светлина.".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!