Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борбата за власт в китайската комунистическа партия

Задълбочаващата се война между Ху и "кликата на Шанхай" - до XXVII-я конгрес на китайската комунистическа партия остават само няколко месеца и борбата за власт сред лидерите на китайския комунистически режим се превръща в битка на живот и смърт между фракциите, оглавявани от сегашния лидер на Китай и държащият все още армията в свои ръце, съперничещ му предшественик.

В Китай вземането на прицел за да се отслаби другия не е просто игра на войници. Неотдавна "кликата на Шанхай", начело с бившия ръководител на китайския режим Джиянг Земин, се сблъска с редица препятствия, организирани от държащия в момента властта Ху Джинтао:

Член на Политбюро загуби поста си

Първо бе уволнен ръководителят на китайската комунистическа партия (ККП) в Шанхай Чен Лиангию, а след това членът на Политбюро Хуанг Джу беше принуден да подаде оставката си като управляващ финансовия сектор на страната. Хуанг не присъстваше и на наскоро състоялата се Национална финансова работна среща, тъй като неговата власт вече беше предадена на премиера Уен Джиабао.

Началникът на офиса на Хуанг Джу, Уенг Уей, също бе уволнен и поставен под домашен арест "за да признае вината си". Уенг бе преди това Заместник-генерален секретар на Общинския комитет на ККП в Шанхай.

Според Hong Kong Economic Times режимът е заявил:

"Поради хроничните здравословни проблеми на Хуанг, той няма да може вече да продължи да работи. Тъй като (Хуанг) преустанови работата си официално, той предаде своята власт над финансовия сектор.".  

Обикновено хората от върхушката на режима не предават властта си, с изключение на случаите, когато самите те избират своите приемници. Хуанг загуби властта си не заради своето здраве, а защото бе дошъл краят на политическата му кариера, което показа ясно, че неговият бивш "шеф" Джиянг Земин вече не може да го покровителства.

Следващият на мушка: Джиянг Миянхенг, най-големият син на Джиянг Земин

Неотдавна, по време на своята реч на VII-я пленум на Централния дисциплинарен комитет на ККП, Ху спомена за случая с Чен Лиангию. Наскоро след това започна разследването на Генералният секретар на общинския комитет на партията в Шанхай, Фен Дегуан. Той бе най-близо стоящият до Чен и в момента е най-високопоставеният държавник в Шанхай, свален след ареста на Чен, във връзка с дело за злоупотреби с фонда за обществено осигуряване.

Това индикира, че Ху е имал намерението да очисти "шанхайската клика" на Джиянг Земин, използвайки като катализатор разследването на злоупотребите с фонда за обществено осигуряване.

Ху продължава да се цели все по-високо и по-близо до Джиянг Земин. В момента в Интернет пространството на Китай започнаха да се появяват негативни новини относно най-големия син на Земин, Джиянг Миянхенг. Гражданите на Шанхай биват насърчавани да докладват за всякаква съмнителна дейност, въвличаща Миянхенг.

Според публикация на списанието Open Magazine, Централния дисциплинарен комитет на ККП се е сдобил вече с директно доказателство за злоупотребите със земи на двамата сина на Джиянг Земин.

И отново бе арестуван близък на фракцията на Джиянг Земин - магнатът на Шанхай, Джоу Дженгаи.

Занимаващият се с разкриване участието на Джоу Дженгаи в афери на злоупотреби със земи адвокат Дженг Енчонг също публикува статии в Интернет, разкривайки, че хората са го затрупали с информация относно злоупотребите със земи от страна и на двамата сина на Джиянг Земин.

Най-голямото предизвикателство за Ху – армията

Според Open Magazine, сегашният лидер на ККП (и Китай) е набрал вече достатъчно политически активи за да си подсигури задържането на властта си на предстоящия тази година XVII конгрес на ККП. Миналата година той успя да постави свои хора на най-високите постове в 14 провинции и общини. Смята се, че Ху има достатъчен контрол за да направи същото и за други 17 провинции и общини, в периода до юни 2007 г..

Въпреки целият този успех, Ху има само ограничен контрол над армията, където Джиянг все още има най-голямо влияние.

Според списанието The Trend, Ху почти срещнал смъртта си при опит за убийство през май 2006 г., по време на тайно негово посещение на военноморска база в Чингдао, провинция Шандонг. Трудно бе да се провери достоверността на въпросната информация, но поддържащи тази спекулация и косвено доказващи я събития продължават да се наблюдават, като например станалото впоследствие отстраняване на почти всички управници в Чингдао, уволняването на Заместник-командира на военноморската флота генерал Уенг Шуйе и освобождаването от затвора на Чен Ситонг, смъртния враг на Джиянг Земин.

Експерти по китайските въпроси също смятат, че неуспешният опит за убийство е това, което е накарало Ху да нанесе своя удар върху лидера на ККП в Шанхай, Чен Лиангию, което от своя страна говори за задълбочаващата се война между фракциите на Ху и Джиянг.

На 1-ви януари 2007 г. Hong Kong Mingpao News съобщи, че в края на 2006-та командирът и политическият комисар на военния гарнизон в Пекин са били сменени. Според редакторът на China Affair, У Фен, президентът Ху е направил това за да предотврати преврат.

Според януарското издание на Chengming Magazine, в периода края на ноември - средата на декември 2006 г. Ху е издал пет документа, подчертаващи абсолютното лидерство на партията над армията.

Независимо от това, лидерът на Китай бива често подложен на предизвикателствата на своите военни. Такъв бе случаят с внезапния тест за разрушаване на китайския сателит, който предизвика широка вълна на загриженост сред международната общественост, и относно който забавилият се отговор на Министерството на външните работи на Китай показа, че Ху все още не участва във вземането на подобни решения.

От ядрената заплаха на старши генералът Джу Ченху през 2005 г. до наскоро станалия тест за унищожаване на сателити, военните продължават да използуват китайския патриотизъм като извинение за да накърняват международния имидж на Ху. С което Джиянг иска да каже на Ху "войската не е в твои ръце".

Решителната битка между Ху и Джиянг става все по-неизбежна и съдейки по начина на развитие на събитията напоследък, тази битка не изглежда да е твърде далеч в бъдещето.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!