Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ревизоро: Как да не горим боклук!? Хеопсови пирамиди ли да правим с него? –– Издишвайте го, да спестим от пенсии?

Малайзия върна боклука на Франция, Великобритания и САЩ: “Не сме кофата за боклук на света!” –– Невероятна възможност за гербав Бойко?

В предаването „Лице в лице“ по bTV новият министър на околната среда и водите Емил Димитров – Ревизово коментира проблема с вноса на опасни отпадъци за гориво от трети страни. Димитров заяви, че предстои в ТЕЦ „Бобовдол“ да се горят само въглища и никакви отпадъци. Причината е, че те не са изпълнили необходимите указания. Относно скандала с внесения у нас боклук от Италия, министърът коментира, че не одобрява контрола и ще създаде нови правила.

„Боклука, ако не го горим, сортираме и не го ползваме като суровина, трябва да правим Хеопсови пирамиди във всеки град и да го складираме. Навсякъде той се разпределя, изгаря се и след това пепелината се закопава. Проблемът не е, че горят, а че въздухът не е чист. По документи може да внасяш и изнасяш отвсякъде“, допълни той.

„Перник става квартал на София във водоснабдително отношение, няма да има проблем с водата за столичани“, заяви Ревизоро по повод реализацията на идеята през столичната ВиК мрежа да се отведе вода към Перник.

Той допълни, че дори над 3 години да не вали над София, проблеми с водоснабдяването няма да има.

„Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм притеснен, моите роднини също живеят в Перник. Като се стигне до мъртвия обем пак може да се вади вода, но имаме едни 35-40 дни, в които трябва да се поберем“, отбеляза Ревизоро.

По думите му потреблението от водопровода, захранващ южните квартали на София е никакво и в него водата върви бавно.

„Ако започнем повече вода да вадим, поне ще изчистим тръбите. Няма проблем – има си хидроинженери, които знаят течението, потоците. Ние така ще ускорим потоците в София. Всички ще са доволни от тази работа“, уточни ресорният министър.

Основно действащо лице в решаването на водната криза в миньорския град е на яз. „Бели Искър“, неговият обем е 15 млн. куб. м. вода, а в него има около 7 млн. куб. м вода. За месец януари вече са разписани 4,6 млн. куб. м потребление за София.

Новият министър уточни, че за да има вода и за Перник, и за столицата към него ще се пуснат допълнителни притоци. Той успокои, че хидроинженерите няма да рискуват с препълване, защото стената на водоизточника е стара.

Димитров допълни, че държавата е поела ангажимент да ремонтира язовира. По думите му язовирът е строен през 30-те години на XX в., но е със собствен водосбор и деривация, която го пълни. Според него това е абсолютно достатъчно, за да се захранва водоизточникът.

„Това, което трябва да отиде към яз. „Белмекен“, може да отиде към яз.“Бели Искър“, защото имаме добри хидроинженери, които са го изградили много добре и са дали възможност от Рила всичко да отиде в „Белмекен“, а ние просто да го насочим към „Бели Искър“, поясни Димитров.

Екоминистърът каза, че това не е вода, предназначена за София и никога не е била ползвана за нуждите на столицата.

„Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предназначена за „Белмекен“. В момента има достатъчно вода“, посочи той и допълни, че този план е трайно решение за кризата в Перник.

Димитров беше категоричен, че водата ще се използва само за питейно-битови цели и няма да се отпуска за индустрията в града. Той обясни, че водата на яз. „Пчелина“ е била предназначена за нуждите на пернишкия завод „Стомана Индъстри“, но през 2002 г. предприятието се е отказало от този водоизточник, защото цената им била скъпа. 

Малайзия върна боклука на Франция, Великобритания и САЩ: “Не сме кофата за боклук на света!” –– Невероятна възможност за гербав Бойко?

Факти БГ

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!