Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дариткова нападна д-р Дечев: Трябваше да представи фактите първо пред институциите, не пред медиите! – За да могат да се покрият?

Снимка Кадър БТВ

Държавата полага непрекъснати усилия за регулация на лекарствения пазар.

Това каза в интервю по БТВ д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ и шеф на парламентарната комисия по здравеопазване. Дариткова каза също, че има мерки, които дават възможност цените на лекарствата у нас да са най-ниски.

Във връзка със скандала със скъпозаплатените лекарства на частни болници от НЗОК д-р Дариткова нападна шефът на НЗОК. Тя каза, че д-р Дечо Дечев е приключил мандатът си "ефектно" през медиите, а е било редно да използва възможностите, които законът му дава, за да се анализира ситуацията около установения от него казус.

Преди седмица управителят на НЗОК, чиито мандат изтича след месец, д-р Дечо Дечев обяви в интервю, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от касата, на 6 - 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Във връзка с това парламентарната комисия по здравеопазване изслуша шефа на Касата на редовното си заседание тази седмица.

„Опитахме институционално да поставим въпроса. Проведохме и двучасов разговор в Комисията по здравеопазване. От изнесените от Дечев факти, не съм убедена, че става въпрос само за проблем с провеждането на обществените поръчки. Очаквам съответните институции да информират за некоректна търговска практика и за некоректни търговци на едро“, продължи Дариткова.

Относно консултациите за промяна на Изборния кодекс, председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че е сформирана работна група към Комисията по правни въпроси и предстои следващата седмица съставът й да бъде ясен, като групата ще използва административния капацитет на Правната комисия, но без задължително членовете ѝ да са такива в правната комисия. Задължението на Работната група е да се произнесе в срок до три месеца.

Д-р Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и даде интервюто от кабинета си в Смолян, коментира и проблема с фалшивите болнични. Тя подчерта, че всички реформи, които се правят по отношение на временната нетрудоспособност, трябва да се разглеждат в цялост. Според нея единични решения няма да решат проблема със злоупотребите с използването на болничните. „Надявам се на сериозен анализ, който да покаже откъде идва преразходът“, каза още д-р Дариткова.

Дариткова отговори и на въпроси, свързани с вота на недоверие, който БСП внася.

"Подхождаме много сериозно към предстоящия вот на недоверие. Този вот, както и кризата в Перник, могат да бъдат използвани за по-добри прагматични решения в интерес на хората. В момент на криза не трябва да се политизират решенията", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ в ефира на БТВ.

"Правителството не спира да търси варианти за преодоляване на кризата в Перник. В такива тежки ситуации имаме примери за добри резултати. В законодателството за въздуха постигнахме съгласие със затягане на мерките. Отговорното политическо поведение е да отчитаме случващото се и да се вземат мерки, за да не се получат по-сериозни проблеми за хората от региона. Винаги сме били достатъчно самокритични. Факт е, че се отправиха обвинения за бездействие и срещу областния управител и бивш кмет на Перник. Министрите също носят своята отговорност, но това не трябва да се използва като лов на вещици а да се направи превенция и да не се случват нещата повече така", каза Дариткова.

Даниела Дариткова отговори и на въпроса защо ГЕРБ не са имали представители на срещата при президента Румен Радев за промени в Конституцията.

"Още в първия ден на новата сесия на Народното събрание обявих, че ще търсим съгласие с всички за промени на изборния кодекс далеч от следващи избори, за да не сме притиснати от емоции", каза Дариткова. И продължи: "Формирана е работна група, която ще търси съгласие по определени теми, свързани с това. Дебатът трябва да се случи в парламента. Той е легитимно избрания и ако искаме да върнем доверието, там трябва да се работи. Конституцията ясно разписва ангажиментите на всеки в законодателния процес. Заради това и самият президент казва, че ролята му идва в края на законодателния процес. Надявам се той да е достатъчно търпелив за да изчака какво ще реши работната група в парламента. Решението на Председателския съвет е тази група да се състои от по трима представители от всяка политическа сила. Ще използва административния капиацитет на всяка група и трябва да се произнесе в срок до три месеца. Започнали сме още миналата година да събираме информация от отговорни институции за проведените последни избори, като ще започнем с анализ кои са най-често установените нарушения. Така ще се гарантира на всеки гражданин, че гласът му ще бъде отчетен", каза тя

"Еднозначно не мога да кажа дали от ГЕРБ ще подкрепим машинното гласуване. В края на дебатите ще мога да отговоря", посочи Дариткова по повод на призива на президента Радев за пълно въвеждане на машинно гласуване.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!