Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ГЕРБ не щеше да чуе за язовира до изборите: от разпитите на прокуратурата

Властта в Перник не искала и да чува за водна криза и режим на водата в навечерието на местните избори, а в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) никой в нито един момент не е видял проблем с язовир Студена, въпреки че получават всеки месец актуални данни за състоянието му, личи от публикуваните от прокуратурата протоколи от разпити на свидетели по най-скандалното дело в историята,цитира ги news.lex.bg.

При разпитите на управителя на ВиК-Перник Иван Витанов и шефката на дирекция Управление на водите в МОСВ Илияна Тодорова и справките за наличните обеми в язовира от края на юли до 18 ноември, разрешителните за водовземане на Топлофикация-Перник и Стомана и графици за използването на водите в язовирите, които са от 2018 г. се доказва ужасяващото безхаберие на властта.

 При разпита си шефът на ВиК-Перник Иван Витанов разказва, че още през април е подал писмен сигнал и е разговарял с тогавашния кмет на Перник Вяра Церовска. Пред нея споделил тревогите си от ниските нива на язовира, които не се покачвали от снеготопене и валежи.

Затова казал, че трябва да се издаде заповед водата да се ползва само за питейно-битови нужди. Такава заповед, по думите му, била издадена, а за изпълнението ѝ отговарял главният секретар на общината. Но не е спазвана, което никому не е направило впечатление.

Когато нивото паднало до 8 000 000 кубика в началото на октомври,той вече писал писма и до общината, и до областния управител Ирена Соколова. Отговор не получил, но седмица след това го извикали на неофициална среща при Соколова, на която присъствал и зам.-кметът Владислав Караилиев.

„На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим“, гласи протоколът от разпита на Витанов. От общината пък не последвала никаква реакция до изборите.

Министър Нено Димов през септември в публикувано на сайта на сайта на министерството съобщение казва, че няма проблем с язовира.

От разпита на шефката на дирекция в МОСВ Илияна Тодорова пък става ясно, че графиците, които от ВиК пращали в министерството се утвърждават от министъра, както твърди и прокуратурата. Тя казва, че изрично е проверила и липсва заповед, с която Димов да е делегирал правомощия на свой заместник или на някой друг служител.

След постъпване на заявката от ВиК на всяко 26-о число на месеца, адресирана до министъра, тя се разпределя към заместника му Красимир Живков, който я разпределя към Тодорова, а тя пък до дирекция Управление на водите, началник на която била Мая Дряновска. Експертите Мария Янакиева и Красимира Янкова изготвяли проекта за графика, който отивал след това при зам.-министър Живков, а той пък го администрирал обратно до Димов.
„Нено Димов никога не е връщал за корекции някой от предложените проектографици“, казва още Тодорова
.

Крадци източиха язовирите и оставиха българите жадни и неумити

„Стомана индъстри“ плащала 13 стотинки за кубик вода, а перничани – 2 лева –– Да са живи и здрави да плащат и повече

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!