Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прокуратурата: Зам.-минисър е пуснал боклука от Италия, площадката в Плевен е в нарушение

Зам.-министър на екологията е дал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия. Това съобщиха от прокуратурата, която разследва незаконния внос на боклук у нас. Името на зам/-министъра не се уточнява. 

Името не се посочва, но зам.-министърът, който отговаря в МОСВ за този сектор е Николай Кънчев от ВМРО, съобщи БНР.

В хода на извършените процесуални действия на площадка в Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката. Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор. 

При разследване по досъдебно производство е установено, че с решение № УО-110/06.12.2019 г. на компетентен орган - оправомощен заместник-министър на околната среда и водите е дадено съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата. 

В хода на извършените процесуални действия на площадка в гр. Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката.

Изяснено е, че за тази площадка дружеството, което я използва, не разполага със съоръжения за третиране на отпадъци, обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор, уточняват от държавното обвинение.

В съответствие с реда установен в Законa за управление на отпадъците и след уведомяване от наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Плевен, главният прокурор сезира министъра на околната среда и водите с искане за възобновяване на производството по издаване на разрешението за трансграничен превоз, поради установено съществено нарушение на изискване за законосъобразност.

Въз основа на разкритото конкретно нарушение, при издаването на решението за съгласие за трансграничен превоз, главният прокурор възложи на Върховната административна прокуратура да сезира министъра на околната среда и водите да извърши проверка и предприеме необходимите законосъобразни мерки, съобщават още от прокуратурата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!