Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава - от 10 години са на власт! (ВИДЕО)

Властта се упражнява на базата на пожар - от криза в криза. Управление на база ценностно мнозинство и програма за догонващо развитие - за това призова той

ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава - от 10 години са на власт и днешните проблеми се държат единствено и само на ГЕРБ. Популизмът, екстремизмът, омразата и ксенофобията официално властват благодарение на ГЕРБ. Ситуацията днес изисква не приказки, а действия - спешни действия, решителни действия.

Ние от ДПС призоваваме да превърнем 2020 г. в година на консенсус, които да определят пътя на демократичното развитие на страната.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в изявлението си от парламентарната трибуна в първия ден от новата сесия на парламента.

10 години властта върви по инерция, заяви още лидерът на ДПС. Управление на база ценностно мнозинство и програма за догонващо развитие - за това призова той от парламентарната трибуна.

Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС по време на откриването на деветата сесия на 44-тото НС:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

В началото на новата сесия на 44-ото Народно събрание, в началото на нова година и на ново десетилетие на 21-и век, от името на Движение за права и свободи и от свое име пожелавам здраве, берекет и вода във всеки дом. Нека 2020 година да е мирна и успешна, нека България в рамките на Европейския съюз да намери верния път за просперитет на всички български граждани, да създаде и гарантира истински европейски условия за живот и за развитие.

Началото на годината е и време за равносметка и оценка, за поглед към новите хоризонти.

Днес време за предупреждения няма. Излишно е да посочваме проблемите пред управлението, които не просто спират развитието на страната ни, но те ни връщат назад. Всички въпроси, важни за българските граждани, трябва да намерят решение. Сериозни и тежки са проблемите, които стоят пред нас за решаване. И нека ясно да го заявим – проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок. И то преди да е настъпила парламентарната криза.

Тежките кризи в началото на този политически сезон са достатъчно сериозни и достатъчно красноречиви, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин. Основно двете кризи – във водния сектор и в здравеопазването, са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени, поради отказ от реформи и заради модела на властта – без ясна визия, без ясни приоритети, без програма с ясни приоритети. Последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми на пожар на принципа на проба-грешка, което закономерно води до криза и така от криза – в криза. При липса на визия и координация, без ясно очертана програма, без ясни приоритети изходът е такъв. Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 години властта върви по инерция и разглежда властта като персони, а не като системи и модели на управление.

Липсата на реформи, липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални промени в правителството. България има нужда от Програма за ускорено, догонващо икономическо развитие. Стратегически приоритет на България е ускореното догонващо развитие спрямо средния стандарт на Европейския съюз. Това е единственият изход – управление на база ценностно мнозинство с обща визия и програма за ускорено догонващо развитие на страната.

Политиката на ДПС през този политически сезон отново ще бъде последователна. Ще продължим да работим за консенсус по визията за ускореното и догонващо развитие на страната. Придържане към европейските ценности и следването на европейските модели. А това означава не популизъм и екстремизъм, а демокрация и толерантност. За да гарантираме мира и демокрацията, за да препотвърдим европейския път на развитие, за да създадем условия за икономически растеж, за благополучието на всички български граждани, на цялото общество.

Да припомним нашите приоритети за чиста здравословна среда на живот. Ние сме за чисти храни, чист въздух, чиста вода, чиста енергия. За каква чиста вода обаче можем да говорим, като изобщо няма вода. За какви здравословни условия можем да говорим, като има толкова проблеми пред здравеопазването. Продължаването на наливане на пари в бездънната каца, наречена „здравна каса“, без нужните реформи минира бъдещето на здравните услуги и отдалечава все повече решаването на проблемите.

Крайно време е да се каже ясно, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдават – от 10 години са на власт и днешните проблеми, тежки и сериозни, пред цялото общество се дължат единствено и само на ГЕРБ. 30 години след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Популизмът, екстремизмът, омразата и ксенофобията официално властват и управляват в България. Благодарение на ГЕРБ.

Много може да се говори като се посочват конкретните проблеми, но ситуацията е достатъчно тежка и тревожна. Ситуацията днес изисква не приказки, а действия. Спешни действия. Решителни действия. Отговорни действия.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Ние от ДПС ви призоваваме за обща политическа воля да превърнем 2020 година в година на консенсус по политическите и икономическите приоритети на Република България, които да определят пътя на демократичното развитие на страната. Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Европа има нужда от силна просперираща България. Нека всички да бъдем на висотата на своите отговорности.

Благодаря за вниманието.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!