Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако имате навика често да посягате към лекарствата...

Приемането на много лекарства е своеобразен навик за много хора. Но това “увлечение” води понякога до т.нар. лекарствена зависимост. В много случаи организмът може да се справи и без лекарства.

На практика физическо привикване към лекарства настъпва много рядко. По-скоро това е психологически фактор и затова при възникването на лекарствена зависимост се препоръчва да се потърси консултация с психолог.

Съвсем различен проблем е пренасищането на организма с лекарства. Някои от веществата, влизащи в техния състав, не се извеждат от организма и се натрупват в него, като могат да предизвикат интоксикация.

Ето един класически пример. Хората често приемат варлириана без да имат представа за механизма на действието й. А във валерианата се съдържат алколоиди, които забавят преминаването на нервните импулси, в това число и на тези в сърдечния мускул. След 2-3 седмици тези вещества се натрупват в тъканите и изведнъж могат да се появят проблеми със сърцето, особено ако пулсът е нисък.

През годините в аптеките се появи концентриран витамин D и на майките понякога се препоръчва да го дават на малките деца, за да ги предпази от рахит. Вместо една капка обаче, те им дават по 2, 3, дори 5 капки, а това е изключително опасно и дори животозастрашаващо.

Настинката е друг подходящ пример. Както се казва често, тя преминава за 1 седмица със и без лечение. На разговорен език тя може да бъде наречена “обикновено заболяване”. А обикновените заболявания трябва да се лекуват най-вече с “обикновени” средства като чайове и компреси. Но под влияние на различни фактори и най-вече на рекламата хората често купуват силнодействащи средства, които може и да помогнат, но може и да предизвикат атрофия на лигавицата и загуба на обонянието.

Много често човек си купува от аптеката мехлем, с който да се избави от пъпките. Но в действителност проблемите с кожата са следствие от вътрешни заболявания на организма (храносмилане, имунна система). Затова колкото и дълбоко да прониква в кожата този препарат

, пъпките няма да станат по-малко или поне няма да бъде отстранен техния причинител.

Често срещан проблем е и необоснованото използване на хормонални препарати от жените, а те, когато не са предписани от специалист, са в състояние да предизвикат неблагоприятни последствия като маточни кръвотечения, нарушение на овулацията и т.н.

Към препаратите, които се прилагат най-дълго време трябва да отнесем козметиката. Всеки крем или друг козметичен препарат, особено съдържащият силни компоненти, например хормонални, периодично трябва да се сменя. Това се отнася дори за кремовете на основата на растителна суровина. В тях се съдържат хормони или други силни вещества - алкалоиди, които повлияват на централната нервна система.

Източник/ци: zdrave.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!