Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Недоспиването нарушава нормалното развитие на мозъка

Недоспиването води до повишаване на нивото на глюкокортикоидите в кръвта и до нарушения в развитието на нервните клетки в хипокампа, показват данните от изследване, публикувано в Archives of Internal Medicine. Тази информация помага да се разбере защо при недоспиване умствените способности на човека намаляват.

Хипокампът е участък от мозъка, който се намира под теменната част и участва в запомнянето на новата информация. Глюкокортикоидите пък са сред най-важните хормони в организма. Те се използват в медицината за лечение на тежка алергия, бронхиална астма и автоимунни заболявания.

Учени от университета “Принстън” в Ню Джърси, САЩ доказаха, че в мозъка, при липса на сън в продължение на 72 часа, се нарушава развитието на нервните клетки (неврогенезата) в областта на хипокампа и се повишава нивото на глюкокортикоидите в кръвта. Когато то се поддържа изкуствено на нормалното си ниво, нервните клетки на хипокампа не страдат.

Неврогенезата в хипокампа се възстановява 2 седмици след лишаването от сън и за известно време образуването на нервни клетки се увеличава. Това компесаторно засилване на неврогенезата не зависи нито от нивото на глюкокортикоиди, нито от възстановяването на нормалната структура на съня.

Резултатите от това изследване доказват за пореден път, че нормалният сън е изключително важен за здравето и работата на мозъка, но засега не е доказано, че сънят способства за неврогенезата. Учените смятат, че стресът, предизвикан от недоспиването, е главна причина за неблагоприятното влияние върху хипокампа.

Източник/ци: zdrave.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!