Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как се изпаряваха милионите от Топлофикация

Ясна е престъпната схема, по която четиримата задържани вчера начело с Валентин Димитров, са злоупотребявали

Над 1 млн. лева е платила Топлофикация София по престъпна схема за източване, по която вчера бяха задържани четирима души. Това съобщи следователят от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева.

При схемата са доставяни машини, които са фактурирани на части, вследствие на което се получава оскъпяване в размер на над 1 млн. лева. При тази престъпна схема освен това са доставяни машини, които не са били необходими според прокуратурата и следствието, защото веднъж вече са били доставени и заплатени по заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

 В схемата са били, освен Валентин Димитров, двамата му заместници Георги Рогачев и Емил Антонов, както и служителките Лина Абланска и Мая Стоилова. Схемата е изпълнявана чрез фирмата на Стоилова “Шибър” и пет посреднически посреднически агенции.

Няма да има повече арести, каза прокурор Николай Кокинов. Наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов обясни, че при търсене на предикатното престъпление, при които са придобити парите на Валентин Димитров, се е стигнало до разкриване на престъпната схема, по която бяха задържани вчера Георги Рогачев, Емил Антонов, Мая Стоилова и Лина Абланска.

 Мая Стоилова е била ползвател на един от сейфовете в Пощенска банка, в които бяха открити значителни суми пари. Това навежда разследващите органи към нея и те установяват, че тя същевременно е едноличен собственик и управител на фирма “Шибър”, която е имала взаимоотношения с “Топлофикация”.

Следователят от НСлС Татяна Шарланджиева съобщи, че престъпната схема за източване на средства от топлофикация е действала през периода 2003-2005 г. Следствието е съпоставило търгове за закупуване на техника от страна на Топлофикация. При тях от една страна са купувани машини по заем от ЕБВР. Същите машини са закупувани още веднъж от фирма “Шибър” или от нея през пет агентски фирми, но са счетоводно оформяни като доставка на части, при което цената им многократно е увеличена. Има случай, в който разликата между платеното по търг на европейската банка и платеното по престъпната схема едно и също оборудване е 138 000 лева по-скъпо. По този начин извършвало двойно плащане на еднакви машини, а излишъкът е бил присвояван. Освен това плащанията са били извършвани авансово.

Право да подписват платежните нареждания тогава са имали Рогачев и Антонов, обясни Шарланджиева, а Абланска и Стоилова като помагачи са създавали условия проформа фактурите за части, които представляват документи с невярно съдържание, да бъдат авансово плащани и осчетоводявани.

 В това време според обвинението Валентин Димитров е бил наясно със ситуацията и всъщност е бил подбудителят. Няма подписани документи от него, но за това говорят свидетелски показания.

 Задържаните вчера са отказали да дават каквито и да е обяснения, съобщи дознателят Мария Вандова. Прокурор Джамбазов каза, че утре до обяд ще бъде внесено искането срещу тях за постоянна мярка “задържане под стража”.

Според Шарланджиева скандално е не само закупуването на ненужна техника, защото в началото на 2006 г. държавният финансов контрол е констатирал, че в препълнените складове на “Топлофикация” има наличност на техника, която ще стигне до 2008 г. Скандално е и това, че на фирмите в схемата е плащано авансово ДДС по проформа фактури, което е недопустимо.

През 2006 г. са свикани оперативните районни ръководители на "Топлофикация" и им е наредено цялата документация да се приведе в ред заради предстояща проверка. Тогава започва писането на заявки и договори за 2003 г., с които да се оправдаят закупените вече машини.

Четиримата районни шефове към момента са само свидетели по делото, тъй като се смята, че не е имало умисъл в техните действия, а им е оказано въздействие, поясни Джамбазов. Прокурор Кокинов заяви, че схемата е добре измислена и е функционирала добре. Трябва да се отдаде дължимото на интелекта на Валентин Димитров, “защото за момента няма данни в схемата да е имало интелект над неговия”, допълни Кокинов.

Източник/ци: bgfactor.org

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!