Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дишайте спокойно, дишайте дълбоко! Нено Димов: Нямаме вина, не сме давали разрешение за внос на боклук от Италия

нено110565_660_370

Министерство на околната среда и водите не е давало разрешение за вноса на боклука от Италия, италианските власти не са ни информирали за задържан на незаконен превоз за България. Това обяви при изслушването си в парламента по искане на БСП министърът на околната среда Нено Димов, предаде БТА. 

„До този момент в МОСВ не е постъпвало заявление за съгласие за превоз с жп транспорт на подобен вид отпадъци и съответно не е давано разрешение. В качеството си на компетентен орган МОСВ досега не е уведомявано от италианските компетентни органи за задържане на незаконен превоз, предназначен за България”, подчерта министърът.

Поводът са съобщения в италиански медии за задържан влак с 815 тона незаконен боклук за България.

„Контролът по транспортиране на превоза на отпадъци е засилен още тази година, когато с цел претенция министерството е сезирало контролните органи в лицето на митниците, РИОСВ, „Гранична полиция“ за повишено внимание и бдителност при превоза на отпадъци“, обясни министърът.

Предприети са и мерки за намаляване на рисковете за здравето и замърсяване на околната среда, произтичащи от отпадъци. През септември са били инициирани съвместни проверки с граничните и митническите пунктове, по черноморските пристанища, откъдето напуска или влиза в страната ни трансграничен превоз на отпадъци”, посочи Димов. 

„Съгласно европейски регламент контролът на този етап е предварителен и по документи“, разясни Димов и подчерта, че стриктно се следи да не се надвишава капацитетът на получаващите отпадъците инсталации. 

БТА, Петел

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!