Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десетте топ скандала в китайски университети

Чен Джин

Чен Джин, бившият декан на катедрата по микроелектроника към Университета Джияо Тонг в Шанхай, който фалшифицира чип на Motorola и го обяви за своя интелектуална собственост (известният чип Hanxin No.1). Това му осигури оглавяване на класацията за десетте топ скандала в китайски университети. (Epoch Times)

Напоследък обществено достояние станаха много скандали и случаи на корупция в университети на Китай, които бяха провокирани от "нуждата за социално развитие". Nandu Weekly, вестник на Гуанджоу сити, класира десетте топ скандала. Класацията се оглавява от случая с Чен Джин, професор и бивш декан на катедрата по микроелектроника към Университета Джияо Тонг в Шанхай, който фалшифицирал чип на Motorola и го обявил за своя интелектуална собственост.

Чен работил за Motorola като тестови инженер. През февруари 2003 г. той закупил чипа MOTO-freescale 56800 от Съединените щати, и след това скалпирал оригиналното лого и го заменил със свое собствено. След това обявил, че създал чипа Hanxin No.1 и че е притежател на правото на интелектуална собственост върху тази технология.

Заради Hanxin No.1 Чен става университетски професор и декан на катедрата по микроелектроника към Университета Джияо Тонг в Шанхай. Като такъв, Чен кандидатства за над дузина важни научни проекти и получава финансиране за тях на сума от 1.1 милиарда юана (0.14 милиарда щатски долара). Всичко това бива разкрито едва през януари 2006 г..

Втори в класацията е Лу Деминг, декан на катедрата по икономика към Университета Фундан, който посетил проститутка през август 2004 г. и бил хванат от полицията. През октомври същата година Университетът Фундан обявява публично случаят на Лу, изключва го от Китайската Комунистическа Партия и го уволнява от работа. По-късно Лу Деминг прави публично признание и извинение.

Третият скандал е от Учителският университет на Нанджинг. На 27 септември 2006 г. управата на университета прекратила лекциите по-рано и "принудила насилствено" десет студентки да танцуват с висши чиновници, намиращи се на посещение в университета.

В класираният на четвърто място скандал е въвлечен Динг Жюи, президент на Института за преводачи в град Си. През октомври 2004 г Динг заплатил да се публикува статия в Los Angeles Times, където той лъжливо твърдял, че е бил "избран от американски университети за най-почитания президент сред частните университети в Китай.".

Други скандали в челната десетка включват Чию Чентонг, обвинил Университета на Пекин, че наема неквалифицирани преподаватели от чужбина; Университета Ренмин в Пекин, хвърлил милиони юана за да изгради луксозен асансьор за 3-етажна кафетерия; и пекински професор, който се оплакал за своята ниска заплата в Интернет.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!