Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДПС пречи на тракийските българи да си вземат 10 млрд. долара от Турция

Марина Чертова

Потомци на бежанците молят Европа за помощ

Парламентите на САЩ, Франция, Полша и много европейски страни осъдиха арменския геноцид, който извърши Турция през 1915 -1918 г. Само депутатите от тройната коалиция под натиска на ДПС отказаха да направят това

ДПС пречи на тракийските българи да получат обезщетение в размер на 10 млрд. долара от Турция за заграбените имоти на техните предци - бежанци от Източна Тракия и Мала Азия. Като управляваща партия ДПС оказва влияние в правителството и не позволява България да постави официално въпроса пред Анкара за изплащане на компенсации на тракийците. Такова мнение изказаха пред „Всеки ден” историкът проф. Божидар Димитров и председателят на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) Костадин Карамитрев. Съюзът официално внесе в Европейския парламент искане за обезщетение от Турция за имотите на над 800 000 тракийски българи от Източна Тракия и Мала Азия. Частните имоти са на стойност над 10 милиарда долара, уточни Карамитрев.

Според двамата общественици България трябва да обвърже подкрепата си за членство на Анкара в ЕС с въпроса за изплащането на компенсациите.

През 1925 г. Турция се съгласява да обезщети тракийските бежанци, прогонени от нея през 1913 г., и подписва договор с България. Анкара и до ден днешен не е платила абсолютно нищо. За първи път след 1989 г. на официално ниво проблемът е поставен от президента Георги Първанов в отговор на претенциите на Турция за изплащане на компенсации на нейните изселници, припомни Божидар Димитров. Лидерът на „Атака” Волен Сидеров пък обеща, че ако стане президент, ще настоява Турция да ни върне дълга.

Българското правителство не съумява да застави турското правителство да започне преговори и затова се обърнахме към евродепутатите, обясни Карамитрев. Според проф. Димитров България ще намери подкрепа в ЕП, тъй като членството на Анкара в ЕС е оспорвано от редица европейски политически сили. Той обаче смята, че ДПС ще окаже натиск, кабинетът да не излиза с официална позиция. Димитров направи паралел с отказа на нашия парламент за признаване на арменския геноцид в Турция. „Парламентите на САЩ, Франция, Полша и много европейски страни осъдиха арменския геноцид, който извърши Турция през 1915 -1918 г. Само депутатите от тройната коалиция под натиска на ДПС отказаха да направят това”, коментира Божидар Димитров. Той определи като „срамно” изказването в НС на Татяна Дончева, която заяви, че арменският геноцид не бил доказан исторически. За толкова парламенти по света това е доказан факт, но за Татяна Дончева това не е ясно, каза историкът. С отказа да признае арменския геноцид парламентът доказа, че ДПС е турска партия, но не на турското етническо малцинство, а партия на Република Турция в България.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!