Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ботушът, мачкащ човешкото лице завинаги

"Архивът на ДС е преструктуриран. Шефовете на националните служби решаваха какво да се съхрани и какво да се унищожи."

Никой през средновековието не е знаел, че това е средновековие. Горе-долу такова е обяснението на социалистите за комунистическата вина. Чия трябва да е вината за репресивния режим. На съветската окупация, на Маркс, на партийния комитет, на ДС или революционна вина няма?! Никога не съществуват две еднакви заблуди, но революциите си приличат.

Смисълът на всички революции се разкрива много добре във фразата, казана от един якобинец: "Бъди равен с мен или аз ще те убия." Това е ужасът на справедливостта. Те убиват в името на самосъхранението, в името на своята доктрина. Народен съд и демоцид, официални данни за България в Britanica: 30 хиляди убити политически опоненти, Rummel: 222 000 души. За Робеспиер и Сен Жюст казвали, че ако им дадат пълна власт, то от Франция скоро ще останат само двадесет човека от привържениците. Революцията имала врагове и всички, определени като "враговете на народа", били унищожавани, отсичали им главите, разстрелвали ги, давили ги масово в реките.

Във Франция били създадени 178 революционни трибунала. От тях 40 били подвижни, които през цялото време се придвижвали от едно населено място до друго. Съдът над заподозрените в контрареволюция продължавал не повече от 5 минути и осъдените незабавно били убивани. Толкова за френския терор. Всички партии по време на революции ни учат да умираме. Днес в България архивите на ДС най-после ще се отворят. Политическата воля е да бъдат разкрити всички документи на ДС. Те трябва да се превърнат в национален исторически архив. Документите обаче притежават две основни свойства. Могат да бъдат унищожавани и фалшифицирани. Какво е знаел мистериозно самоубилият се Божидар Дойчев?! Никога няма да разберем. Ще съдържа ли този архив началото на историята на системата за присвояване на държавните и партийни пари, още отпреди някой от нас да знае, че ще се смени режимът.

Периодът 1984 - 1989 година, когато за КПСС/БКП е станало ясно, че социализмът не може повече да бъде поддържан. Или като Латвийския център за документация ще разполага едва с 4000 хиляди имена от общо 24 000 души, за които се знае, че са били сътрудници на КГБ. Може би като йорданската разузнавателна служба, първата шпионска агенция в Близкия изток, ще се изнесе театрално "что нибудь" в Интернет: www.arab.net. Парадоксално е, че 17 години по-късно отново наследниците на репресивния апарат определят кое трябва да е публично и кое - скрито. Вече става прозрачно ясно защо опозицията в България не предприе истински рационален ход за разсекретяване на досиетата.

Живеем в недемократична демокрация. Където опозицията е симпатична декоративна притурка. Според закона за досиетата независим орган ще управлява архива. Зависимостта обаче не е само явна, с печат или документ. Тя обикновено е скрита. В член 32 се посочва, че няма да бъдат огласявани данни за лица, ако това представлява заплаха за националната сигурност на страната. Което отново дава възможност за избирателно отваряне. За добри, лоши и нови ченгета. За досиета на черния пазар. За доходен бизнес от шантажиране и изнудване. Защото истината за Държавна сигурност винаги опира до разпореждане с човешкия живот.

Днес вече не става въпрос за това дали съседът ви е бил доносник. Важно е само да се знае хора с каква зависимост и обвързаност заемат висши държавни постове, стават депутати, министри, водещи журналисти в публични медии. Как обаче този закон ще гарантира това?! Напомням, че през 2002 година новоизбраният премиер на Унгария призна пред парламента, че е работил за службите. И това се случи, забележете, осем години след като Унгария наложи лустрация за важните управленски постове в страната.

Оруеловият образ на "ботуша, мачкащ човешкото лице завинаги" днес има вид на много скъпа капиталистическа обувка. Измина много време от зловещото начало, от речта на Чърчил, предизвестила откъсването на съветската зона на влияние от Западна Европа. Така нови невидими ръце и ръкавели управляват дори миналото ни. Колкото и да го скриваме, изтриваме. Преправяме. Свободата винаги е свобода, която престава да поражда свобода.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!