Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кабинетът на Борисов отчита: Всичко е розово (населението намалява), успехите ни са грандиозни

Оглавихме още една класация! Негативна! Вече сме първи по смъртност в света… (СПИСЪК + КАРТА)

Премиерът Бойко Борисов свика днес извънредно заседание на министрите си. Оказа се, че вместо да обсъдят проблемите в страната, сборът е за да си се похвалят едни на друг с грандиозните успехи. Хвалебствените отчети Борисов разпореди да се публикуват на всички министерски сайтове.

Вижте с какво се похвалиха министрите и как ни обясняват, че всичко е розово:

Финансовият министър  Владислав Горанов традициионно се похвали с контрабандата на цигари. Той изтъкна, че безработицата намалява, минималната заплата ще нарасне, а трите световни кредитни рейтингови агенции, са вдигнали кредитния ни рейтинг.

Горанов  посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2.

Около 30% сива икономика през 2017 г., в момента е около 20%. Контрабандата на цигари е една от най-ниските в ЕС.

"Най-ниската", поправи го Борисов в резултатите с контрабандата на цигари.

За правният министър Данаил Кирилов сме имали  „забележителна година за правосъдието“.

Той каза, че има три ключови неща, които са в ползва на правосъдната реформа и са се случили благодарение на политическата решимост и комуникация с европейските представите. По конкретно Кирилов се изказа ласкаво за личния контакт на премиера Борисов с бившия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Успяхме да отговорим правилно на неправилно поставения въпрос за отговорността на главния прокурор. Тук основен ангажимент беше от името на България да изпълним препоръките на Венецианската комисия", посочи още правосъдният министър.

И благодари на премиера за свиканото извънредно заседание на 7 декември, на което е станало ясно, че правителството ще се съобрази с всички заръки. Тогава беше обявено, че се предвижда създаването на нов обект в правосъдието - т.нар. независим прокурор, който ще има отношение към случаите за злоупотреби на главния прокурор.

"Ние, всичко това го направихме, за да няма спекулации", коментира на свой ред Борисов.

„Посещението на Папа Франциск у нас е може би най-ключовото събитие за страната ни.“ Това смята външният министър Екатерина Захариева, която обобщи работата на ведомството си за 2019 г. Светият отец пристигна в България през май месец. Той посети освен София и Раковски. Имаше лична среща с премиера Бойко Борисов. А освен неговото идване у нас, Екатерина Захариева изтъкна и като важно посещението на министър-председателя в САЩ. Борисов беше приет в Белия дом от президента на САЩ Доналд Тръмп.

"От 9 г. нямаше посещение на български външен министър в Москва", открои още Захарива и подчерта, че през март руският премиер Дмитрий Медведев е бил в България.

Външният министър наблегна на Брекзит. Тя посочи, че страната работи усърдно, за да бъдат нашите сънародници на Острова запознати с промените. В тази връзка тя спомена, че нови документи могат да се вадят по електронен път, а по пощата могат да се получават. Отпаднало изискването само МВнР да поставя т.нар. апостил. Това вече може да се прави и от областните дирекции.

"130 000 бг граждани живеещи във Великобритания имат вече статут за дългосрочно пребиваване", каза още Захариева.

"Това с Борис Джонсън го договорихме и той си удържа на думата", вмъкна на свой ред премиерът Борисов.

За вицепремиерът Томислав Дончев ключов приоритет са процесите на икономическа трансформация Според него няма съмнения за демократичността и честността на проведените тази година избори.

Той изтъкна опитите за либерализиране на енергийния пазар и развиването на газовата инфраструктура.

По думите му държавният апарат е на съвсем друго ниво след преговорите с компанията "Фолксваген".

Той засегна темата, че няма нито едно загубено европейско финансиране заяви, че се надява нещата да се движат така до край.

По думите му основен акцент трябва да е повишаването на добавената  стойност към всичко, което се произвежда в България. Трябва да има опити да се произвеждат по-скъпи и по-сложни неща в България, каза вицепремиерът.

Не трябва да секторизираме изцяло работата да водим комплекси политики. Първият приоритет винаги трябва да е образованието, каза Дончев.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се похвали модерните съоръжения за отпадъци .

По думите му са били завършени последните 2 регионални системи за третиране на отпадъци. Цялата страна е покрита с модерни съоръжения. 53 компостиращи инсталации ще има до края на 2021 г. благодарение на инвестиции тази година. Имаме за цел да намалим компостирането и да увеличим рециклирането на отпадъците.

“Над 12 договора са сключени с ВиК оператори в страната”, отчете 2019 г. Димов.

“Тази година беше приета и краткосрочна програма за качеството на въздуха. Приеха се и промени в Закона за чистотата на въздуха”, каза още той.

"С над 117 млн. лв. се финансира битовото отопление, а с допълнителни 50 млн. лв. се електрифицира градския транспорт в по-малки общини", разкри Димов.

"Агенцията по околна среда пусна онлайн достъп за мониторинг на качеството на въздуха", допълни ексминистърът.

"Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." - ОПОС беше в тежка ситуация преди 2 години, а към момента програмата се развива с добри темпове", завърши Нено Димов.

Зам.-министър-председателят по икономическата и демографската политика  Марияна Николова  заяви, че задача на правителството е да държи сметка за баланса на интересите

Превенцията срещу киберпрестъпленията е от същественото значение за страната. Спазването на киберетиката е сред усилията, които полагаме. През изминалата година започнахме проект за електронни административни услуги и плащания.

“Проводехме срещи, създадохме и Съвет по киберсигурността. Ведомството гарантира бизнес процесите и електронните услуги”, отчете 2019 г. Николова. 

"По въпроса за демографскато състояние е сформирана група, която даде предложения за подобряване на демографската политика, които ще се обявят в окончателен вариант", допълни  Николова.

"Увеличава се броят на младите, които искат да се завърнат в родината си и да се развиват в България. Миналата година са се завърнали 16 000 хиляди души,  през 2017 година те са били 13 000, а преди осем години - 5000. Това е в резултат на целенасочената политика, която дава своите “плодове”, завърши Марияна Николова. 

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!