Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Голата истина

Британец е убеден, че по пътищата на България може да се умре по-лесно, отколкото на мисия

Тъжната истина е, че шофьорската самонадеяност на българите много често завършва така.

След организираната престъпност и корупцията се оказва, че нашите шофьори са най-лошата реклама за България пред европейските страни. Английски военен пилот, обиколил над 80 държави и избрал да живее в дряновско село, не може да разбере защо у нас винаги карат като на състезание, без да спазват никакви правила, или сякаш е последният им ден на земята.

Дъщерята на виртуозния диригент Херберт фон Караян - Анабел, която също живее в България, сподели аналогични констатации в едно телевизионно предаване. Тя каза, че нещото, което не й харесва тук, са "нахалните шофьори", които карат сякаш това е последният им ден.

И това е самата истина. Затова годишно даваме десетки пъти повече жертви по пътищата, отколкото във военните мисии зад граница, в които участваме. Както правилно е констатирал и британецът. В този контекст всеки ден на лудешко каране наистина е последен за някои шофьори. Но по-лошото е, че той е последен и за техни колеги, които спазват правилата, и за невинни пешеходци, между които и много деца.

Впрочем, пешеходците в България са измежду най-дискриминираните граждани. Те не могат да се движат по тротоарите, особено по неосветените улици, защото рискуват да се спънат в разкривени плочки и да се пребият. И това в случай, че тротоарите не са заети от паркирани автомобили. Иначе вървят по платното, където като нищо може да бъдат "забърсани" от някой недотам трезвен джигит.

Наскоро МС и парламентът приеха драстични законодателни мерки и глоби за убийците по пътищата. Въпросът е сега компетентните органи да започнат и драстично да ги прилагат. Защото както ЕС няма да ни реши политическите, икономическите и социалните проблеми, които са си наша задача, така няма и да ни превъзпита шофьорите. А просто ще намери начин да ни спуска бариери, докато не се научим да спазваме правилата и не застрашаваме човешки животи.

Източник/ци: Big.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!