Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доц. Григор Сарийски: Българите сме все още едва наполовина европейци и оставаме на последно място в ЕС – другите все още са в България?

Нищо лично! Просто добър бизнес: Бойко изнася българи, внася боклук от Европа –"Българи за смет"?

.
Доц. Григор Сарийски

Макроикономистът доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН смята, че българите сме все още едва наполовина европейци и оставаме на последно място в ЕС.
"С тези бавни стъпки, нямаме абсолютни никакъв шанс да догоним Европа", категоричен беше Сарийски пред БНР и добави, че и инвестициите намаляват, а е важно и качеството им. 

Жена, пусни телевизора, за да каже Бойко, че сме добре, че нещо пак се разколебах

"За да може да постигнем ефективен темп на растеж - устойчив и бърз, за да догоним ЕС, на нас ни трябват такива производства, които са съпоставими с европейските, трябва ни краен продукт. Точно тези инвестиции липсват - както външни, така и вътрешни", подчерта специалистът от БАН. 

Противопоставяйки се на неотдавнашната хвалба на Борисов с повишения кредитен рейтинг на страната, Сарийски отбеляза, че кредитният рейтинг не е възможността на страната да участва на финансовите пазари, а по скоро той определя до каква степен страната може да участва. 

"Това е нещо като оценката за поведение в училище. Имате добро поведение, но това в никакъв случай не отразява вашето икономическо състояние. Съседна Румъния има по-нисък кредитен рейтинг от нашия. Ако направим съпоставка по основния показател, който е БВП на човек по паритетна покупателна способност, България има 51% от средно европейското, т. е. българите са наполовина европейци по този показател. А Румъния има 65%. За периода между 2014 и 2018 г. те са напреднали по този показател с 10 пункта, докато България напредва едва с 4 пункта", посочи той.

Елена Гунчева: Къде ти е просперитетът, бе, мутро?

Напредваме с много бавни стъпки, което постепенно ще ни доведе до провал, предупреди доц. Сарийски. Според него стратегическите ни стъпки са недомислени. 

Доц. Сарийски смята, че Бюджет 2020 е предизборен.

Проф. Ганчо Ганчев: Икономически изоставаме тотално от Румъния и другите в Източна Европа

Елена Гунчева: Къде ти е просперитетът, бе, мутро?

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!