Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Младите хора учат по-лесно, а възрастните – по-ефикасно

Възрастните учат по-трудно от децата, защото мозъкът им съхранява информацията различно, съобщи Би Би Си, позовавайки се на невролози от Оксфордския университет. Мозъкът на възрастните може да отстъпва по бързина, но съхранява информацията по-ефикасно.

Учените са изследвали активността на нервните клетки, която е базата на ученето и паметта. Те са проследили процесите при млади и стари лабораторни плъхове. Нервните клетки се свързват чрез сигнали по разклоненията си, наречени синапси. Някои синапси обаче не се активират при преминаването на химически сигнали и сякаш "спят". Резултатите от изследването на британските учени показват, че спящите синапси преобладават в мозъка на младите.

Те се задействат само при складиране на информация. Възрастният мозък има по-малко спящи синапси, вероятно защото са изразходвани. Това означава, че той трябва да прибягва до използвани синапси, като ги подсилва с повече невротрансмитери (вещества, които осигуряват предаването на химически сигнали).

Това обяснява защо децата запомнят лесно нова информация, която по-късно обаче може да бъде изгубена. Причината може да е в това, че за повикването й се използват части от системата, които вече са изразходвани. Специалисти изтъкват, че изследването дава интересни идеи, които обаче трябва да бъдат проверени допълнително с опити.

Източник/ци: Actualno.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!