Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Умряха ли тайните на Студената война с българското "самоубийство"?

Внезапната смърт на шефа на архивите на българската тайна полиция, които трябва да бъдат разсекретени, бе драма в стила на Студената война, пише Матю Брънсуотър в кореспонденция София, отпечатана във вестниците Ню Йорк таймс и Интернешънъл хералд трибюн. Тази смърт в една от последните страни в Европа, която все още не се е справила с наследството от комунистическото си минало, предизвика политически сътресения, добавя Брънсуотър.

61-годишният Божидар Дойчев бе шеф на архива на Националната разузнавателна служба /НРС/ от 1991 г. Смята се, че този архив съдържа информация за покушението срещу папа Йоан Павел Втори през 1981 г. и за убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г., както и за сегашни служители на разузнаването, работили за тайната полиция.

Брънсуотър напомня за обстоятелствата, при които Дойчев е намерен в сряда в кабинета си, с изстрел в главата от собствения му пистолет. Но за смъртта му се разбра едва в четвъртък, след като лондонски интернет сайт съобщи за нея, а българските власти я потвърдиха чак в петък, обявявайки, че вероятно става дума за самоубийство.

Депутати от опозицията и коментатори незабавно оспориха официалната версия за смъртта и обвиниха властите, че се опитват да я прикрият, тъй като парламентът се готви да гласува за разсекретяване на архивите на комунистическата Държавна сигурност, включително на архивите на външното разузнаване, чийто шеф бе Дойчев, продължава статията. Очевидно някой се страхува, защото ще стане ясно, че част от архивите липсват, заявява бившият шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов, цитиран в публикацията.

Мнозина смятат, че смъртта на Дойчев е свързана по някакъв начин с унищожаване на документи от името на хора, които искат участието им в бившите служби за сигурност да остане в тайна, пише Брънсуотър. Той напомня, че България е последната страна от бившия съветски блок, в която няма съгласие по въпроса за комунистическото минало и конкретно за историческите факти, съдържащи се в архивите.

С разгарянето на страстите около случая, българският премиер Сергей Станишев заяви пред уикенда: "Информацията за смъртта на Божидар Дойчев не е била умишлено прикривана от военната прокуратура".

Архивите, чийто шеф бе Дойчев, съдържат и документи на разузнаването след 1989 г., както и цялата документация на отдела за външно разузнаване на Държавна сигурност, пише Матю Брънсуотър в кореспонденцията от София.

Източник/ци: dariknews.net

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!