Следвайте "Буднаера" в Телеграм

В САЩ предрекоха, че Русия ще взриви ядрена бомба в Полша

/Поглед.инфо/ Ако Русия завземе Полша, Литва, Латвия и Естония, задържането на тези територии може да бъде придружено от демонстративен взрив на руска ядрена бомба с ниска мощност на полската граница, пише Popular Mechanics.

„Експлозията би послужила като предупреждение, че Русия вече е готова да използва ядрено оръжие за възпиране на завладените страни, принуждавайки НАТО да избира между отстъпление и използването на собствените си ядрени оръжия”, се казва в статията.

Така американската публикация коментира изявлението на заместник-министъра на отбраната на САЩ по политиката Джон Роуд, който заяви, че САЩ се нуждаят от ядрени оръжия с ниска мощност, тъй като, според разузнаването, Русия уж предвижда използването им, за да възпира противника.

Списанието отбелязва, че подобно оръжие на Пентагона е перспективната бойна глава W76-2.

Производството на такова оръжие в САЩ започна през януари.

През юни 2018 г. директорът на информационния проект за ядрено оръжие на Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен заяви, че се планира W76-2 да бъде създадена на базата на термоядрената бойна глава W76-1 чрез отстраняване на термоядрено гориво (уран, литий и деутерий), в резултат на което от предишната бойна глава ще остава само плутоний спусък, а мощността на новите оръжия ще намалее от 100 на 5-6 килотона в тротилов еквивалент.

Превод: В.Сергеев

Източник/ци: https://pogled.info/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!