Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зоран Заев: Вярвам, че България ще признае македонския език

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че очаква България да разгледа въпроса и да признае македонския език, предава скопската медия A1 On.

Тази позиция идва след като Българската академия на науките заяви, че македонската харта на езика, съдържа неправилни и неприемливи позиции, които вредят на отношенията между двете съседни страни. Хартата беше приета по-рано от Академията за наука и изкуство на Северна Македония.

„В споразумението с България внимателно са записани двата народа въз основа на въпросите за идентичността, но е подписано на македонски и български език в съответствие с конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да разрешим чрез прилагането на споразумението“, каза Заев.

Заев смята, че не може да скъса всички отношения с България, подчертавайки, че не е такъв политик.

„Ако те са европейци, ако ние отстояваме европейската демокрация, ценности и права, нека да се заемем с този въпрос час по-скоро. Мога толкова бързо да кажа „свърши, дотук е всичко“, но не съм такъв политик. Това не е политиката, която водя. Чрез политиката на приятелството ще намерим решения. Но ние сме македонци, които говорят македонски. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам този въпрос да бъде решен от приятелска България (…) заедно с други въпроси“, добави Заев. 

Източник Агенция „Фокус“

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!