Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Радев: Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!

"Ако този нов независим прокурор, който трябва да разследва главния, наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор?!", пита държавният глава

Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ президентът Румен Радев. 

В разговора, който се водеше от "Дондуков" 2, държавният глава изрази мнението си по различни теми - от идеята на управляващите специален прокурор да разследва главния прокурор, до кредитния рейтинг на страната и коментарите на премиера Бойко Борисов за това.

Преди да освободя Сотир Цацаров, ще изчакам решението на ВСС, каза Радев по повод на оставката, която обвинител №1 подаде. Сутринта Народното събрание го избра за председател на КПКОНПИ.

"Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор", попита риторично Румен Радев.

Ще се възползвам от правото си да внасям предложения за промени в Конституцията, бе категоричен президентът.

"Когато разделението на властите се изпразва от съдържание, Народното събрание приема лобистки закони, правителството харчи на тъмно изкуствено отглеждани излишъци, трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността.

За неутрализирането, за обезвреждането на паралелна власт, която действа зад фасадата на институциите. Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата", подчерта президентът.

Първата обсъдена тема бе свързана с предложението на кабинета нов прокурор да разследва главния прокурор.

Къде е общественото обсъждане, къде е оценката за въздействие? Освен, разбира се, ако управляващите не смятат, че са непогрешими, попита риторично Румен Радев.

За мен е важно да видя какво мислят българските граждани, посочи Радев. И припомни, че неговата роля по Конституция е накрая.

"Начинът на реализация на тези идеи не се припокриват с моите, предполагам - и на много хора, представи за демократичност на законодателния процес", вметна Радев.

И веднага обясни защо. "Този въпрос и този проблем за ефективното разследване на главния прокурор, той се поставя от 10 години. И чак в залеза на своето управление г-н Борисов решава изведнъж да даде предложение в типичен негов стил - за 20 минути", подчерта държавният глава.

"Аз не искам да коментирам това предложение, защото вие знаете че президентът е в края на законотворческия процес, когато дойде при мен вече гласуваният закон, тогава си давам своето мнение. Аз с интерес ще следя дебатите в Народното събрание и за мен е интересното какво мислят българските народни представители по този законопроект.

Първо, дали той е достатъчен да реши този проблем?

Второ, дали не влиза в колизия с Конституцията? Ние вменяваме независимост на този нов прокурор, а по Конституция главният прокурор упражнява контрол, надзор за законност и методическо ръководство на всички прокурори.

А Конституцията има върховенство над всички други закони. Какво е мнението на народните представители по факта, че се въвежда една нова, мощна фигура, в някои отношения по-силна от главния прокурор, а я няма регламентирана в Конституцията. И намират ли за нормално прокурорската колегия, която се доминира от главния прокурор, да предлага и да избира неговия надзорник, при положение, че главният прокурор също гласува за него“, изреди съмненията си президентът Румен Радев.

И продължи с още въпроси - "Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор?!"

"Проблемът е много по-дълбок и той няма да свърши с този законопроект. Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки промени, които да обхващат институционални промени, нови правила и най-вече еволюция на политическата култура. Явно това е непосилна задача в един вече презрял дебат", добави Румен Радев.

"Аз ще се възползвам от правото си на чл. 154 от Конституцията, където пише, че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон – това е Конституцията", каза още Румен Радев. И подчерта, че даже и представители на ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание. И там управляващите ще трябва да вземат отношение.

За 11 месеца десет пъти е сменян Кодексът на труда, бизнесът се оплаква от несигурност, посочи държавният глава.

На упреците, че говори черногледо, Румен Радев заяви: "Аз говоря амбициозно!"

"Когато премиерът с охота и възторг чете листчетата на кредитните агенции, неговите подчинени трябва да му кажат, че на сайтовете на тези институции има история. Ние сме имали по-висок кредитен рейтинг - "ВВВ+" от 2006 до 2008 г. Тогава на власт бе правителството на Сергей Станишев. След това плюсчето изчезва и ние започваме да си понижаваме кредитния рейтинг и сега ние възстановяваме рейтинга от 2013 г. Борбата с дълга. Премиерът Борисов това го дава като огромно постижение. Наистина ние снижаваме брутния държавен дълг, само че откъде тръгваме? През 2009 г., когато той поема управлението, този брутен държавен дълг е бил по-малък от 10 милиарда. След това расте и през 2016 г. той нараства 3 пъти в неговото управление. И сега плавно намалява и отива някъде на 23 милиарда. Т.е. днес излиза, че Борисов полага усилия да ни спаси от Борисов, при който този дълг е набъбнал три пъти", каза Радев.

И добави: "Да, правителството полага усилия, но това трябва да става с подобряване на бизнес средата. И според мен най-важният рейтинг за едно правителство, това е благополучието, благосъстоянието на гражданите!"

На коментарите на управляващите и премиера Бойко Борисов, че негативните му оценки са от завист и злоба, че ГЕРБ управлява толкова добре, Румен Радев посочи: "Не искам България да катастрофира от самодоволство, искам да вървим напред и нагоре!"

Той припомни опита от предишната си професия на военен летец, където след всеки полет има разбор. За положителното се отделя минута - две, а на анализа на недостатъците - два часа. В противен случай, при следващия полет летецът ще бъде мъртъв.

Трябва все повече да си задаваме въпроса "Как?" - как строим, как ремонтираме, бе категоричен държавният глава.

"Изостаналите сме толкова много от държавите в Източна Европа, с които сме имали равен старт, че трябва да се прави много повече и не трябва да се позоваваме на различни класации - фокусът е тук", посочи още Румен Радев.

Хората искат магистрала „Хемус“. Ние ужасно закъсняхме. Само че тя трябва да бъде направена в съответствие със законите и да гарантира прозрачност, конкурентност, обективност, качество, заяви Радев.

"Когато без никакво обсъждане изведнъж се дават 1 милиард и 340 милиона, без санкция на парламента и се започва оттам нататък една много сложна верига. Тези пари се дават на АПИ, АПИ сключва договор „in-house. Това е напълно в рамките на закона, с „Автомагистрали“ също 100% държавно предприятие. Да, но то няма никакъв капацитет да строи магистрали. И оттук нататък става интересно – под каква форма „Автомагистрали“ се разплаща, с кого, и защо? Те не могат да сключват договори, те не могат да превъзлагат. И трябва от тези въпроси да се поинтересуваме – по какви критерии за качество, по какви критерии за избор. Същото е и с язовирите. Затова казвам конкурентност, прозрачност, отчетност, отговорност – това е пътят“, каза още президентът.

Румен Радев бе запитан защо не е подписал указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор още първия път, когато го избра ВСС. Поради липсата на състезателна процедура, отговори президентът.

Представители на управляващите заговориха за импийчмънт при евентуално ново забавяне на процедурата за Обвинител №1, напомни водещата Цветанка Ризова. Радев отговори и на въпрос, свързан с тези коментари. Той беше категоричен, че това не му е повлияло. "За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда", бе категоричен Румен Радев. 

Водещата обърна внимание, че братът на Иван Гешев е част от неговата охрана. И попита защо е приел Иван Гешев преди да подпише указа за назначаването му за главен прокурор, след като ВСС го избра повторно.

"Полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му - Иван Гешев, да поеме Специализираната прокуратура. Той беше назначен като ръководител на моята пряка охрана и аз съм с отлични впечатления от него, тъй като той е един прекрасен професионалист и човек. Но също така искам да отбележа, че той отдавна не е част от моята пряка охрана. А Иван Гешев беше в президентството, защото такава е процедурата при мен - провеждам беседа с кандидатите", гласеше отговорът на Румен Радев.

Президентът бе призован да коментира и думите на руския си колега Владимир Путин, че България бави строителството на "Турски поток" на своя територия. И заплахата му, че газопроводът може да ни заобиколи.

Радев каза: "Ние не трябва да се съобразяваме със заплахите на г-н Путин, трябва да се съобразяваме с нашите амбиции. Правителството полага усилия, но някои неща трябва да се отчетат - това забавяне си има цена. Ние българите, с нашите пари плащаме, за да може руският газ да стигне до Европа. Трябва да има мотивировка за формиране на цените. Не виждам анализ на оценката на риска - дали ще си върнем парите, кога ще стане. Надявам се най-сетне да се построи интерконектора с Гърция, който да даде макар и минимална диверсификация."

При закупуването на самолетите Ф-16 правителството погази открития и честен конкурс, който да ни даде най-добри условия и това тепърва ще носи последствия, каза още президентът.

„Ако кабинетът беше решил да купи „Грипен“ по начина, по който купи Ф-16, аз щях да съм същия върл противник. Покрай Ф-16 ние сключихме и договор за индустриално сътрудничество, който е скрит. В него няма реални параметри и срокове. Ние трябваше да направим много повече. Предложих на Тръмп да направи така, че когато купуваме от тях, ад има много стабилна подкрепа от американското правителство именно за индустриално сътрудничество и за трансфер на технологии, за да няма тази икономическа бездна“, каза той.

Според Румен Радев никой не може да решава отвън проблемите с корупцията в България с отказ за издаване на визи.

„Трябва да се отнесем със сериозност към едно такова намерение. Това е ясен знак от Държавния департамент на САЩ, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта. Вкарването ни в една група със страни като Иран, Пакистан, Еритрея, Нигерия и Камбоджа е имиджова щета за нашата страна. Това няма как да не влияе с отношенията ни със САЩ“, допълни президентът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!