Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"! (Когато и да дойде) ще ще види, че строим с по 5 км на ден (ВИДЕО)

Сигурно не им е приятно чисто политически, че България е толкова силен, лоялен член на НАТО и ЕС, коментира премиерът

Информацията на Путин е стара! България не бави строителството на "Турски поток"!

Добре дошъл е, като дойде, ще види, че строим с по 5 км на ден.

Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Той отговори на въпрос, свързан с изявлението на руския президент Владимир Путин, че България бави строителството на "Турски поток" насвоя територия. Думите на Путин бяха изречени на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Сочи.

НЕ ИМ Е ПРИЯТНО, ЧЕ СМЕ ЛОЯЛЕН ЧЛЕН НА НАТО

Сигурно не им е приятно чисто политически, че България е толкова силен, лоялен член на НАТО и ЕС, коментира още премиерът Борисов.

Той отбеляза, че България спазва всички правила и препоръки на ЕС.

„Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация", коментира Борисов заканата на Путин, че Русия може да потърси алтернативни пътища за своя газ.

"България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При нас се направиха процедури, конкурси, одобри се от Европейската комисия", добави той.

Вече имаме около 150 километра, които сме изкопали, полагат тръби и строят в момента. Бяхме преди няколко седмици със сръбския министър на енергетиката. Така че вече сме на 140-150 километър. Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“ с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, подробно разясни как върви строителството на газопровода на българска територия министър-председателят. И посочи, че ако има забавяне, то е било наложено от необходимостта на първо място да бъдат изпълнени препоръките на Европейския съюз по въпроса.

ВСИЧКИ НИ КАЗВАТ: БРАВО! БЪЛГАРИЯ СТРОИ "ТУРСКИ ПОТОК"!

„Ако и аз бяха действал така, както БСП, когато бяха на власт и Драго Стойнев - министър, тогава дойдоха от Брюксел и казаха за наказателна процедура заради корупция, неправилно проведени обществени поръчки и проектът се спира. В момента всички казват: „Браво! България строи „Балкански поток“, строи интерконектора с Гърция“, продължи настъпателно Борисов.

Бойко Борисов каза още, че президентът на Русия Владимир Путин е добре дошъл да види с очите си с каква скорост се строи „Турски поток“.
„Строим с голяма скорост. Късно започнахме, защото трябваше да се минат много процедури“, обясни отново премиерът. И припомни, че външният министър Екатерина Захариева, когато е била в Москва, е предала поканата към Владимир Путин да посети България.
Това е добър повод да види напредъка по нашите проекти, каза премиерът Бойко Борисов.

„Аз не искам да влизам в обяснения какво е искал президентът Путин. Аз знам, че за България съм направил всичко, което съм обещал и неслучайно съм получил и гаранциите, твърдите гаранции първо от самата ЕК и Брюксел за газоразпредлителя в България. А сега и в стратегическото споразумение, което подписах в Белия дом, има че България е газовият хъб, газоразпределител, което означава, че е приемливо и за Вашингтон“, още веднъж обясни той.

„Когато имаме такива големи мощности и газови магистрали догодина, и за руския газ това ще е единствената бърза и добра алтернатива, това ще е възможност за диверсификация и на Румъния, и на Украйна. Не вярвам сърбите много по-бързо от нас да го построят, но ще бъдем готови в срок със сигурност“, беше категоричен министър-председателят Бойко Борисов.

От темата за газовите доставки и изявлението на Путин, Борисов премина към друга - за неотдавнашната си визита в САЩ и срещата с президента Доналд Тръмп в Белия дом.

КРАЙ КАМИНАТА НА БЕЛИЯ ДОМ - ВИДЯХ РОЛЯТА НА МЕДИИТЕ

"Да си на камината в Белия дом заедно с президента Тръмп и то в компанията на неговия заместник и на държавния секретар - това е много добре", коментира посещението си във Вашингтон Борисов.

Запитан посещението във Вашингтон ли е било най-важното външнополитическо събитие за годината за него, Борисов отговори:

Аз имам много важни срещи. За първи път бях в Саудитска Арабия. Никой не беше стъпвал там. За първи път бяхме и в Кремъл. За първи път бяхме на много места – Корея, Япония. За първи път тук дойде японския премиер. Много можем да се хвалим в тази сфера!“

"Видях ролята на телевизията, на медиите. Винаги дават президента Тръмп с едни изкривени физиономии, с едни дупки по бузите. Всъщност е един изключително симпатичен, як, здрав, много с гъвкав ум човек, много приятен, два часа минаха като една минута. Просто не можах да повярвам, че това е човекът, който толкова пъти съм гледал и съм се чудил как би могъл да е на този пост. А той е един изключително симпатичен човек. Уникален! Беше толкова подготвен по всички теми и ме разбра", каза Борисов. И обясни, че от медиите е останал със съвсем други впечатления за американския президент.

И продължи:

 "Не са много българите, които са посрещани с 21 топовни салюта! Беше ми драго заради България!", каза още Бойко Борисов.

"Беше ми драго, заради тоя народ, който да, през какво ли не е минал, но сме го постигнали“, повтори Борисов.

После се върна на темата за свободата на медиите. И сподели, че е видял бутане и крясъци на пресконференцията на Тръмп от страна на американските медии. И подчерта, че не би искал да види това в България.

 Борисов благодари на държавния секретар Майк Помпео - много добре бил подготвил президента Тръмп.

Гледайте по другите посещения колко често се събират тримата заедно - Тръмп, Помпео и Пенс, посочи Борисов.

Американците пращат човек по темата за медиите, защото аз поисках, каза още министър-председателят.

ИСКАМ ДА ХВАНА БИКА ЗА РОГАТА

Бойко Борисов каза още, че лично ще посрещне американския представител по енергетика и ще го заведе в Козлодуй. 

"Поискал съм да дойдат в тези сфери, в които искам да хвана бика за рогата", обобщи Борисов.

Но добави: "Автоцензурата аз не мога да я контролирам!"

Гледах със съжаление Тръмп и неговите медии как се караха, бутаха и биха. Не искам да виждам това нещо там. Свободата на медиите у нас е толкова голяма, че вие ако ми кажете едно поне нещо, което не е стигнало до хората....Днес гледам, че 4 жени протестират пред "Илинден" защо общината прибрала в дома клошари да не умрат от студ...Какво лошо е направила общината, възмути се Борисов.

ПИСНА МИ ДА СЛУШАМ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА СВОБОДА НА СЛОВОТО

"Свободата на медиите в България е много голяма. Във Вашингтон гледах как се бутаха, викаха и крещяха медиите. Стана ми жал за президента Тръмп. Кажете ми тук коя новина не е достигнала до медиите? Няма значение лоша или добра за управляващите. Всичко излиза на бял свят. Президентът Тръмп ясно разбра всичко за България - за енергийната ни диверсификация, за превъоръжаването. Другата седмица пристигат американски ядрени експерти и лично ще ги заведа в АЕЦ "Козлодуй" и АЕЦ "Белене". За Доналд Тръмп догмите също не са важни. Аз поисках да се прати американски специалист за свободата на словото. Писна ми да слушам, че в България няма свобода на словото. Това е причината вчера да разговарям 2 часа с "Репортери без граници". Искам да ми се дадат факти. Дайте една новина, която не е излязла по медиите. Олигарси си направиха медии и сега твърдят, че са издатели и разследващи журналисти и не могат да бъдат пипани. Аз като приключа с политиката, ще си направя сайт и ще кажа, че съм разследващ журналист и никой няма право да ме пипа. Ще бъда най-добрият разследващ журналист. Аз не мога да контролирам автоцензурата в медиите. Отправил съм апел към всички медийни издатели да направим една рамка и да спрем с темата за свободата за словото. Затова съм поискал специален американски представител да дойде и да хванем бика за рогата", разкри Бойко Борисов.

Поисках от Репортери без граници да дадат едни правила и да съберем издателите..., коментира той.

ЦАЦАРОВ Е МНОГО НАЧЕТЕН, ГЕШЕВ Е МНОГО ДОБЪР В ОПЕРАТИВНАТА ДЕЙНОСТ

Откъде познавате вие Цацаров и Гешев, кой ваш редактор ги познава лично, та коментирате и казвате, че са от един отбор, попита Борисов водещата, която обобщи, че двамата са еднакви оглавяват двата репресивни органа в държавата..

Премиерът коментира темата за избор на нов главен прокурор и председател на КПКОНПИ. "Ролята на Сотир Цацаров и Иван Гешев не е да бъдат добри хора. Какво лошо има Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ? Вие също сте работили в двете национални телевизии. Това не е ли конфликт на интереси? Цацаров е много начетен човек и може да победи всеки един в диспут. Гешев е израснал много повече в оперативната работа и според мен ще работи много добре с МВР и ДАНС, което е важно за прокуратурата.

Аз съм подкрепил най-много Лозан Панов. Питайте го него. Той идваше често при мен. Аз не съм лицемер.

Представете си, че конкурент на Иван Гешев беше Данаил Кирилов. Кой друг да издигнем - Мая Манолова?

Данаил Кирилов е най-добрият юрист в нашите редици. И какво щяхте да ме питате днес? Защо член на ГЕРБ стана главен прокурор? Другият добър избор щеше да е Емил Радев, но и той е евродепутат от ГЕРБ и щяхте да ми задавате същите въпроси. Огледал съм и други, но ги мързи, не им се работи.

Омръзна ми на мой гръб разни хора да заемат постове и после да говорят глупости. Говоря за Мая Манолова, Христо Иванов. 

Нервността на Путин идва и от тази работа, защото ние действаме безкомпромисно срещу шпионите, коментира Борисов и казуса с Николай Малинов, който бе пуснат от съдия да отиде и да получи орден от Путин, въпреки че е обвиняем.

Вината ми е, че както направихме Мая Манолова обмбудсман, така поискаха и техен главен прокурор, омръзна ми вече да им слушам глупостите, каза още той.

БРАТЪТ НА ГЕШЕВ Е ЛИЧНА ОХРАНА НА РАДЕВ

Братът на Иван Гешев е лична охрана на президента Румен Радев, той има пряка връзка, там се прегръщаха. Радев нямаше с какво да влезе в новините, докато ние бяхме в САЩ и затова върна указа. ВСС два пъти с 20 на 4 гласа взеха пак същото решение. Нито Радев, нито Борисов разбираме от това, има специалисти, които са там и избират, коментира още премиерът. 

Аз съм демократ, не понасям някой да ми кляка на колене, отсече той за падането на колене пред президентството от страна на противниците на Гешев. 

НЯМА ДА УЧАСТВАМЕ В КОНСУЛТАЦИИТЕ НА ПРЕЗИДЕНТА  

"Президентът Радев, когато си направи партия и влезе в парламента, защото ние сме парламентарна република, тогава може да говори за промени. Аз не бях съгласен с някои неща навремето, направих си партия и влязох в управлението. Това да направи и президентът Радев. Да влезе в парламента и да променя Конституцията. Няма да участваме в неговите консултации. Това е пореден опит да угажда на БСП. Те са от една партия. За мен е много по-важно мнението на Венецианската комисия и ще се съобразявам с него", заяви Борисов по повод идеята на Румен Радев за промени в Конституцията. 

Ще направя извънреден Министерски съвет и ще приема всички препоръки на Венецианската комисия, каза още Борисов. Ще приемем да изслушват главния прокурор в парламента, каза още той. Вчера в Мадрид разговарях 15 минути и напомних на Урсула фон дер Лайен, че ще й изпратя писмено всичко, което е препоръчано, посочи той. 

БИСЕР ПЕТКОВ НЕ СЕ СПРАВЯШЕ 

"Бисер Петков изобщо не се справяше със задачите си. Беше отдавана за махане. Не случайно и още 5 млн. лева ще налеем за социалните работници. Петков не се справяше това е!

Виждате и днес махнахме областният управител на Перник. Махнахме и шефа на ВИК-Перник. Като са спали и не са вършили работа, сега понасяме отговорност. Защото е хубаво да се пречисти водата и да търсим алтернативен източник, дал съм задачи и при това безводие ще строим язовири, а 10 ремонтираме основно", обяви премиерът.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!