Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Путин: България умишлено бави строителството на "Турски поток"! И то под натиск отвън! Ако София не иска да сътрудничи, ще намерим други възможности за реализирането му (ВИДЕО)

Снимка: kremlin.ru

Ръководството на България, след като провали "Южен поток", се обърна към нас с молба на всяка цена да участва в "Турски поток". Но очевидно под натиск отвън, сега те показват, че не бързат, каза руският президент в Сочи пред Вучич

България умишлено бави реализирането на газопровода "Турски поток" на своя територия, независимо от нееднократните молби на Москва да ускори строителството.

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин на пресконференция след среща със сръбския си колега Александър Вучич в Сочи, съобщава "Интерфакс".

Агенцията отбелязва, че поведението на българската страна за пръв път получава толкова тежка политическа оценка от страна на руския лидер.

"Ако българското правителство не иска да сътрудничи, ние ще намерим други възможности за реализирането на газопровода през Южна Европа", предупреди Путин.

"Това, което виждаме, независимо от многократните заявления, независимо от многократните молби към руската страна да осигурим доставките на наш газ през Турция в България, колкото и печално да звучи, виждаме, че българската страна съзнателно бави реализацията на проекта на своя територия. Искам да заявя това директно и публично!

 Ръководството на България, след като провали "Южен поток", се обърна към нас с молба на всяка цена да участва в "Турски поток". Но очевидно под натиск отвън, сега те показват, че не бързат. Но ще видим как по-нататък ще се реализира този проект на българска територия", казва на пресконференцията Владимир Путин.

Сръбският участък е готов на 85%, стана ясно на срещата между двамата президенти.

"Що се отнася до евентуално участие на Сърбия в транзита на руски газ през "Турски поток", да, това е възможно. Сръбският участък от газопровода между границите с България и Унгария е почти готов, 90% от тръбите са положени, 85% от тръбопровода са готови. Полагането на тръбите ще бъде завършено до седмици", заяви той, цитиран от ТАСС. 

Президентът разказа също, че е постигната договореност за увеличаване мощността на намиращите се в Сърбия подземни хранилища от 750 млн куб. м до 2 млрд куб. м. Убедени сме, че реализацията на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се укрепи енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло", каза президентът.

В края на октомври Путин съобщи, че работите по проекта "Турски поток" в България и Сърбия ще бъдат завършени към края на следващата година, припомня ТАСС.

"Турски поток" преминава по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция. Първата му тръба е предназначена за снабдяване на турския пазар, а втората - за Европа, през териториите на България, Сърбия и Унгария. 

Путин съобщи на пресконференцията, че е обсъдил с Вучич ситуацията на Балканите и проблема с Косово.

Русия е готова на компромиси по косовския проблем, ако Белград и Прищина стигнат до такъв, заяви президентът. Той каза още, че неговият сръбски колега Александър Вучич е приел поканата да гостува в Москва за Деня на победата на 9 май 2020 г.

"Следващата година ще бъде важна дата за всички нас - 75-годишнината от Победата във Великата Отечествена война. Г-н Вучич прие покана да дойде на тържествата, които ще се проведат на 9 май в Москва", заяви руският държавен глава.

Путин подчерта още: "Ние ще се радваме да видим сръбските военни сред участниците в парада на Червения площад."

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!