Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Васил Василев: Защо никой фактор в държавата не осъди гаврата с Вазов и "Под игото"?!

Здравите отношения със САЩ са много важни, но са безмислени, ако служат, за да крепят някого на власт, подчертава водещият на "Не се страхувай"

Посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ, новият закон за социалните услуги, "преводът" на "Под игото" на "съвременен български език" бяха част от темите, разисквани в предаването "Не се страхувай" с водещ Васил Василев, излъчено на 2 декември по БСТВ.


За посещението на Борисов в САЩ 

Какво означава предложението за създаване на военноморски координационен център във Варна? То не изхожда от Съединените щати. Те не искат военна база, няма дума за това. Дали, срещайки Борисов, Тръмп не каза на Путин: няма да изграждам база в Черно море. Бъди спокоен. Няма да засилвам напрежението. Казва му го непряко, чрез Борисов, иначе демократите щяха да го разсипят. Ако бяха искали база, американците щяха да са я получили. Никакви яхти и платноходки нямаше да ги спрат. Тръмп може би е решил, че напрежението с Русия е стигнало опасна точка и дискретно сочи, че възнамерява да му сложи спирачка. Москва, която следи всяка запетайка, отнасяща се до нейната сигурност, също не реагира.

Това е добре. За българо-руските, за българо-американските отношения, може би и за световния стратегически климат.

Допринесъл ли е Борисов за това? Възможно е. Не случайно не взе със себе си външната министърка, а я заряза да сади лалета в столичните градинки. Може ли да се предполага, че Тръмп би използвал България като един от каналите за сондажи и връзка с Русия? Естествено. Това е една от коронните ни роли и е ставало много пъти, и при Царството, и при Народната република. От подобна роля можем само да печелим.

Що се отнася до двустранните отношения, видяхме хубави фрази, характерни за позитивното мислене на американците. Но не усетихме те да са разбрали, че сме най-зле управляваната държава в НАТО. Не забелязахме знак, че Америка възнамерява да ни измъкне от последното място по доходи и жизнено равнище и от първото по смъртност, намаляване на населението и отчаяние. Да ни измъкне тя, защото сегашните управници са негодни да го направят. Това ще има значение за нас, а не гордостта, че сме заедно. Говорят за борба с корупцията, а не забелязаха ли емблематични фигури на корупцията в делегацията или сред "лекетата", както ги нарича Кеворк, които обгрижват двустранните отношения. Потупаха ни по рамото, че сме предан съюзник, но не знаят, че за нас това не е похвала. Ние сме били предан съюзник и на кайзерова Германия, и на хитлеристка Германия, и на Съветския съюз и когато те са пропадали, винаги са ни завличали в пропастта. Преданото съюзничество за нас не е комплимент. Така че здравите отношения с Америка са много важно нещо, но са безмислени, ако служат, за да крепят някого на власт.

За новия закон за социалните услуги

Сигналът е водещ елемент в новия Закон за социалните услуги. Без него законът е безмислен. Сигналът дава океан от възможности на всеки, който обича да зяпа през ключалката, придобива обществена мощ, предполага развихряне на въображението на сигнализиращите и е предпоставка за допълнителните им доходи. Той се приема, дори да е анонимен. Представете си какво изнудване ще падне, когато кварталната клюкарка и социалният работник на махалата съставят съвместен бизнес план.

И така, сигналът е подаден и следва изготвяне на доклад. Идва социалният у вас и по подробен въпросник ви бърка и в кътните зъби - какво е жилището, как е подредено, какво има в гардероба, колко ви е заплатата, получавате ли пари на черно, децата законни ли са, имате ли извънбрачни. Рови в хладилника, по бюфета, наднича в тенджерите, пита, разпитва, записва. Трябва да се предполага, че подобаващ подкуп ще спре обискът - разпит.

Но, да предположим, че социалният не е корумпиран или не му е било достатъчно това, което сте оферирали и напише, че детето ви е в риск.

Тогава? Най-вероятно ви го вземат. На сцената излизат т.нар. доставчици на социални услуги. Такива могат да бъдат НПО-та и търговски дружества. Разрешението е за търговци и юридически лица от ЕС, но тъй като всеки арабин, африканец и ескимос може да направи европейска фирма, значи няма ограничения. Вкл. за педофилски групи, хомосексуални дружинки и извратеняци от цял свят. Регистрират се и подхващат социалните функции на държавата, на практика ги приватизират. Между гражданите и държавата се наместват частни посредници, облечени с огромни правомощия. Те имат достъп до всичките ни лични данни. От тях зависи къде ще отиде отнетото дете, кой и как ще се грижи за него, те ще решават дали сте годен за родител, дали детето ви може да ви бъде върнато, при какви обстоятелства и, вероятно, срещу какви пари под масата. Те преценяват дали може да се мисли за реинтеграция на детето или то да се даде за осиновяване в чужбина. И, както се полага на такъв зловещ закон, в него не се превижда никаква отговорност – за фалшиви сигнали, за неправомерно отнемане на деца, за неверни доклади и т.н. Представете си какъв величествен разсадник на корупция е разработила властта.

За продъжбата на земя на чужденци

Едно зло не идва само. На политическия небосклон изскача още една катастрофа - перспективата за свободна продажба на земя на чужденци.

Ако ЗСУ цели да удари по семейството и връзката между родители и деца, разпродажбата на българската земя ще унищожи държавата. Та цялата ни обработваема земя може да бъде изкупена с прихода от петрола на Саудитска Арабия само за няколко седмици Да направим една сметка. България има 35 милиона декара обработваема земя. По 1000 лева средно, прави 35 милиарда лева или под 20 милиарда долара. Саудитска Арабия добива 10 милиона барела петрол дневно. По 50 долара това прави 500 милиона или половин милиард. На ден. 20 милиарда се събират за 40 дена. Така тази завоювана, бранена, освобождавана, обработвана, обливана с кръв и сълзи в продължение на 1339 години българска земя може, благодарение на решението на някакви депутати, да премине набързо в чужди ръце, без да е гръмнала и една пушка. Срещу някакви хартийки. Ама Европа щяла да ни глоби. Глупости! Какво предпочитате - да ви глобят или да ви изпият кръвта. Ама продажбата щяла да бъде разрешена само за граждани и фирми от ЕС. Та всеки бушмен, ескимос, патагонец може да направи фирма в някоя европейска държава. Освен това десетки милиони африканци, араби, турци имат и европейско гражданство. Да, саудитците, евреите, турците няма да занесат земята при тях. Но ще внесат хора да я обработват - от Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Судан, от къде ли не. Ако един турчин купи 50 000 декара земя досами границата, край Свиленград, мислите ли че тук има сила, която да му каже какво да прави и да не прави там? Че телената мрежичка ще го спре? Тази земя теоретично ще се води в границите на България, но практически ще стане част от Турция. После още 50 000 и още 50 000 декара и така до Видин и Силистра. Чуждата работна ръка ще бъде заселена по пустеещите села, ще пусне корени, ще народят деца и ще изпълняват всичко, което чуждите земевладелци им заповядат. Българите, ужасени от пришълците и от управниците си, ще се изнесат към други географски ширини. И след едно-две поколения, земята ни ще престане да бъде българска собственост и националният, етническият, религиозният характер на държавата ни ще бъде коренно променен. Завинаги. България ще престане да бъде българска държава.

Изглежда невероятно ли? Та само преди век, веднага след декларацията Балфур, евреите, населили тогава малка част от Палестина, започнаха да изкупуват земята на палестинците. Последните, невидяли пари, я продадоха. Когато основната част от земята бе овладяна, арабите се усетиха, опитаха с войните от 48-ма, 67-ма и 73-та година да променят картината, но Израел не само че не отстъпи, но завоюва и нови земи. Сега положението е необратимо. Колкото индианците ще си върнат безкрайните ловни полета, толкова и палестинците ще си върнат земята. Също толкова и ние ще можем да претендираме за права върху земята, която разпродадем. С нея ще е свършено. От историята и особено от случая Палестина знаем, че земята не се променя, променят се държавите, които са върху нея.

За гаврата с "Под игото"

Където има две злини, третата не закъснява. Едната, видяхме, руши семейството, другата - основата на държавата, третата се е захванала с културата, историята и идентичността.

Та някаква си Нели Стефанова взела да коригира Вазов. Издала "Под игото" в нова редакция. Нейна, модерна.

За да си дадете сметка докъде може да стигне вулгарната жажда за слава и грантове, ето няколко примера от гнусната редакция на великата българска книга. Изхвърлила херостратката безсмъртните вазови думи и фрази, за да ги замени с безумни псевдо синоними. Подменила стотици думи от могъщия език на Патриарха, смляла ги като вмирисана кайма за литературния фаст фууд. Чучурче било чешма, изворче. Трите думи имат три значения, само глупостта има едно. "Вържи попа, да е мирно селото" е преведено като "Отстрани лидера и групата ще се разпадне"! И още стотици подобни скудоумия.

Но не е луд, който яде зелника, нали? Никой от съответните фактори в държавата не осъди гаврата. Институтът по литература към БАН, Институтът по български език, Министерствата на образованието и на културата. Мълчат, снишават се, не ги засяга. Утре някой ще озвучи с "Рапсодия Вардар" кастинг на проститутки, друг ще нарисува бради на момичетата на Майстора, за да заприличат на Кончита Вурст. Срам не за горецитираната Стефанова, тя няма да излезе от литературното небитие, а за скопените държавни органи и институти, които не си мръднаха пръста да защитят националната светиня.

Обяви ли Радев кандидатурата си за нод мандат?

През 2021 год. в България ще има президентски избори. Остават по-малко от две години, но кампанията тръгва тихомълком.

Висшата политическа отговорност трябва се подплати, да се обоснове с висша политическа цел. Който я формулира добре, ще се представи добре. Аргументи от вида "Аз съм прост и вие сте прости" нямат шанс. Обществото иска промяна. Който я предложи и я защити, ще спечели. И понеже голямата промяна може да стане само с промяна на Конституцията, в следващата президентска кампания ще изпъкне кандидатът, който поеме тази отговорност.

Румен Радев го направи. Когато подписа указа за новия главен прокурор, президентът обяви, че трябва промяна на основния закон. Казва го за първи път. Всъщност Румен Радев направи заявка за втори мандат. Показа, че ще се бори за още пет години начело на държавата. От миналата седмица президентът Радев може да се приема и като кандидатът за втори мандат Радев.

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!