Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо комунистически Китай иска да се сдобие с технологията за най-смъртоносно огнестрелно оръжие "Metal Storm"?

Представители на Народоосвободителната армия на Китай са направили до сега четири опита да се сдобият с разработваното от Австралия тайно, високотехнологично и идентифицирано като най-смъртоносно огнестрелно оръжие на планетата – „Метална буря” - съобщи телевизионната мрежа Nine Network, за направено свое специално проучване.

"Метална буря" ("Metal Storm") е името, дадено на смъртоносно оръжие, което се разработва в Бризбан, столицата на австралийския щат Куинсленд. Оръжието е идентифицирано от Министерството на отбраната на САЩ като извънредно смъртоносна технология, която не може да се позволи да попадне в ръцете на враговете на Америка.

Прототипи на "Метална буря"
Прототипи на "Метална буря" ("Metal Storm"), идентифицирано като най-смъртоносното огнестрелно оръжие на планетата, поради способността си да изстреля един милион патрона на минута, използвайки електронна технология, приложима за всякакъв калибър амуниции - от най-дребни патрони, до бойни ракетни глави. (Image courtesy of: tonyrogers.com)
Прототипи на "Метална буря"
(Image courtesy of: metalstormserver.com)
Прототипи на "Метална буря"
(Image courtesy of: metalstormserver.com)

Опасността на технологията идва не само от факта, че тя може да се приложи за почти всякакъв калибър амуниции – от най-дребни патрони, до бойни ракетни глави – но и от това, че наредените в редица снаряди в магазина му се изстрелват не по механичен, а по електронен път, което позволява това да става с много висока скорост – при тестовете на прототипа, оръжието изстрелва един милион патрона на минута.

Създателят на тази страховита технология, Майк О’Дуайяр, сподели на 1-ви октомври в програмата Sunday на австралийския телевизионния канал Nine Network, че изстрелът става извънредно бързо и човек чува само гръм, а последвалите го звук и картина са извън обсега на човешките слух и зрение. Г-н O’Дуайяр спомена също така, че коментарите на генерали за това оръжие са, че ако знаят за противниково притежание на „Метална буря”, няма да дадат нареждане за влизане в битка, тъй като това ще се равнява на сигурно самоубийство.

Австралийското правителство е вложило в технологията "Метална буря" вече над 10 милиона долара, но O’Дуайяр е притеснен, че те не действат достатъчно бързо, за да приведат оръжието в бойна готовност.

Същевременно, осъзнавайки опасността от последствията на попадане на подобна технология в ръцете на противника, Министерството на отбраната на САЩ инвестира над 20 милиона долара и налага извънредно стриктен контрол за охрана на тази военна технология, в частност и като отговор на агресивната напоследък кампания на Китай за въоръжаване.

„Бих казал, че от правителството на САЩ Пентагонът е най-заинтересован и полага най-големи усилия в опитите си да ограничи евентуално пренасяне на тайни технологии в Китай.”, каза участващият в неделната програма Бейтс Гил, военен аналитик, нает от американското правителство да изучава военизирането на Китай.

Научавайки за тази уникална военна технология, Китай не закъснява с интереса и опитите си да сложи ръка върху нея. Така, по време на свое пътуване до Китай, Джун Янг, австралиец от китайски произход, бива „удостоен” с тайното предложение да съдейства за открадване на технологията. Цената на възнаграждението е мултимилион-доларова цифра и при предложението е наблегнато, че парите не са от значение, тъй като идват от китайската армия.

Джун Янг не устоява на изкушението. Завръща се в Австралия и убеждава съпругата си да контактува компанията, тъй като тя владее по-добър английски език. Първият неуспех не ги обезкуражава и те продължават да търсят начини да направят сделката. Но се отказват впоследствие, когато започват да практикуват медитативната практика Фалун Гонг - практика, която се преследва от китайското правителство.

Не успявайки по този канал, китайските военни власти правят опит да измъкнат информацията от Иен Галеспи, директор на службата за развитие на технологията "Метална буря". Той получава телефонно обаждане, при което мъж със силен китайски акцент казва, че представлява делегация, която е в момента в Бризбан и иска да посети завода, за да се запознае с въпросната технология.

Този опит също се увенчава с неуспех и Китай потърсва друг канал. Според австралийските регулации фирмите-производителки на оръжие не могат да изнасят технологии и интелектуална собственост за Китай. Но за разлика от САЩ, в Австралия няма закони, които да спират Китай от вкарване на изобретателя заедно с тайните и експертизата му в страната си. Точно това се опитват да направят с г-н O’Дуайяр – той бива контактуван по телефона в офиса му във Вашингтон, където е прехвърлен да работи по проекта "Метална буря".

„Беше запитване свързано с отбраната, от мъж със силен американски акцент и аз го приех като нещо нормално.…Той говореше директно и с къси изречения, като каза: ‘Виж, няма да говоря със заобиколки - той използва точно тези думи – аз седя на маса в Пекин и всички в стаята тука са представители на Народоосвободителната армия; причината за това телефонно обаждане е, че ние искаме технологията "Метална буря" ‘ ”, сподели г-н O’Дуайяр, като продължи:

„Той каза: ‘Ние не искаме оръжия "Метална буря", не ни трябва и документацията по разработката му, което искаме сте Вие, искаме Вас и Вашето семейство в Пекин.’ ".

Направеното предложение включва солидна сума в брой.

„Парите, за които те говореха бяха 50 милиона щатски долара, когато пристигна в Пекин, и още 50 милиона след 12 месеца. Доколкото разбрах, това, което се очакваше от мен бе да работя с група хора и да разкрия всичко, което знам за "Метална буря", така че да се разработят прототипи за военни системи.”

На запитването на водещата на програмата дали е премислял да приеме предложението, Майк O’Дуайяр отговори:

„Не само че не приех, но веднага реших, че трябва да отнеса въпроса до службите на австралийското правителство, за да поискам съвет как да се справя със ситуацията. …Отговорът на австралийското правителство бе, че те ще ме съветват как да процедирам по този въпрос и как да се погрижа за личната си безопасност. Но това е всичко, което бих могъл да ви кажа по въпроса.”.

Той продължава да приема телефонните обаждания:

„Във всички, те се интересуваха от онези апликации, които имаха способността за масивна огнестрелна стрелба.”, каза той.

Телефонните обаждания спират едва когато Майк O’Дуайяр се връща в Австралия…, но не и опитите за контакт.

„Започнах да получавам имейли от компании в Китай, които правеха отделни запитвания за технологията. Аз не отговорих на нито един от тях, а ги събирах в папка за период от шест до осем месеца.”.

След което г-н О’Дуайяр предава тази папка на Бюрото за сигурност към Министерството на отбраната на Австралия.

„Беше потвърдено, че всички те идват от един и същи източник. Този източник не бе разкрит пред мене, но всички идваха от едно и също място. Това беше достатъчно за мен да си кажа „Няма да се занимавам с тях.”. ”, сподели той.

Според Майк O’Дуайяр представителите на Народоосвободителната армия са убедени, че един ден ще успеят да получат технологията на смъртоносната "Метална буря":

„Те упорстват вече доста време, нападайки компанията от различни страни, много е важно за австралийското правителство да ги приеме за такива, каквито са – те са сериозни.”

------------------------------

Препис на цялото предаване Sunday на австралийската телевизионна мрежа Nine Network може да се намери на: 

http://sunday.ninemsn.com.au/sunday/cover_stories/article_2077.asp

Източник/ци: sunday.ninemsn.com.au

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!