Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕДНО КЪМ ЕДНО Откъси от речта на унгарския премиер Ференц Дюрчани: лъжехме сутрин, обед и вечер

Вместо действено управление, ние лъжехме сутрин, обед и вечер

Ако трябва да бъда откровен с вас, мога да кажа само, че сме изпълнени със съмнения и колебание. Съвсем ясно съзнавам, че всичко, което предприемаме, вършим, няма да се получи съвършено, идеално. Че за много от нещата не зная не само каква ще бъде шестата, а дори коя ще е третата стъпка. Знам кои са първите две. А трябва да се опитаме да придвижваме нещата напред успоредно, в синхрон, като същевременно запазим доверието на хората, като си осигурим подкрепата на коалиционния партньор, като подготвим ръководителите и водещите публицисти на най-влиятелните печатни издания, за да са наясно какво могат да очакват занапред. Да бъдат въвлечени, направени съпричастни към тези процеси.

Каквото беше възможно да се направи през последния месец, направихме го. Каквото можеше да бъде направено тайно през предходните месеци, като внимавахме точно в последните седмици на предизборната кампания да не излязат наяве документи, които да ни уличават какво се готвим да направим, бе сторено. Пазехме тайната, макар да знаехме, че когато дойде изборната победа, ще ни се наложи сериозно да пришпорим нещата и да забравим, че изобщо сме имали такива проблеми.

Нямаме особено богат избор. Нямаме, защото оплескахме нещата. Не малко, а много. Никоя друга страна в Европа не е извършила такива безумия, каквито ние. Обяснимо е. Очевадно е, че прекарахме последните година и половина – две в непрекъснати лъжи. Беше пределно ясно, че това, което говорим не е истина. Дотолкова сме изчерпали възможностите на страната, че направо не можем да си представим, че съвместното управление на Унгарската социалистическа партия и на Либералите, е било способно на такова нещо. А на практика, междувременно, през тези четири години не сме напрвили нищо. Нищо.

Не можете да ми посочите нито едно значимо решение на правителството, с което да можем да се гордеем. Нито едно. Ако трябва да дадем отчет пред страната какво сме свършили за тези четири години, тогава какво ще им кажем? Доста бързо настъпи часът на истината. Божието провидение, парите отвън и стотиците трикове, за които вие уж не знаете, помогнаха да преживеем този период. Но край, дотук беше.

Фантастично е човек да бъде политик. Фантастично да управляваш една държава. На мен лично ми беше възможно да го правя в последната година и половина, защото ме амбицираше и подклаждаше желанието ми за работа стремежът да възвърнем самочувствието на левицата, че тя ще се справи, че тя ще успее. Че в тази скапана държава тя не бива да навежда свенливо глава. Че не бива толкова да се стряска от Виктор Орбан и от десницата и че трябва да се научи да се мери не с тях, а със света.

Струваше ми година и половина терзания фактът, че се преструваме, че управляваме. Вместо действено управление, ние лъжехме сутрин, обед и вечер. Вярвам, че има начин нещата да се направят. Знам, че ще има и конфликти. Да, ще има. Ще има обществени вълнения, протести. Хората могат да си протестират пред Парламента. Рано или късно ще им писне и ще се разотидат. Ще можем да доведем започнатото докрай, ако всички вие вярвате в задачата ни. Ако имаме консенсус по основните приоритети. Ако се стремим да избягваме конфликтите помежду си, ако се плашим, че с някоя своя стъпка, бихме засегнали нечии истереси, тогава не си струва изобщо да се захващаме.

Вярно е, че положението в здравеопазването е доста объркано. На всеки от нас, когато му се наложи да отиде в здравно заведение осъзнава, че цялото здравеопазване се гради върху лъжи. Вярно е, че в образованието е страшно трудно да се промени каквото и да било. Но пък и всички виждаме, че знанията, които то дава се разпределят ужасно несправедливо. Някой от вас спомена, и е абсолютно прав, че най – голямата несправедливост е, това че унгарската образователна система от една страна не тушира, а засилва социалните различия между хората, а от друга страна – поражда сегрегация. Ето това е истинският голям проблем, това е голямата ни грижа. Предоставяме безплатно държавно образование точно на онези, които са от най - заможните семейства. Ако говорим за обществен скандал, то той е именно в това, че онези десетина хиляди от висшата класа се самовъзпроизвеждат на гърба на държавния бюджет, а ние не смеем открито да признаем това.

Истински скандал е, за което говори и Лаци на неговите цигани, че те получават точно 10 пъти по лошо здравно обслужване, отколкото аз. И ОТКАКТО РАЗПОЗНАВАТ МАЙКА МИ ПО ИМЕТО, И ТЯ СЕ РАДВА НА МНОГО ПО – ДОБРО ОБСЛУЖВАНЕ. ФАКТ Е МАМА МУ СТАРА. Не можеше да си обясни защо. “Да не би да се е оправило здравеопазването, сине?”. Казвам й: Глупости, мамо. Истината е, че те разпознават по фамилията". Ето това е скандално. Оставяме непокънтати цял куп обществени лъжи, защото се страхуваме какви политически последствия ще има това за нас.

Източник/ци: vsekiden.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!